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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1224
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 6-1.1-12-37.

Synopsis:  Property tax deductions for mobile homes. Provides that the
owner of a mobile home that is not assessed as real property is entitled
to a standard deduction from the mobile home's assessed value if the
owner resides in the mobile home.

Effective:  January 1, 2000; March 1, 2001.

Kuzman, Cheney 

January 11, 1999,  read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1224

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-12-37 (CURRENT VERSION) IS1
AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1,2
2000]: Sec. 37. (a) Each year a person who is entitled to receive the3
homestead credit provided under IC 6-1.1-20.9 for property taxes4
payable in the following year is entitled to a standard deduction from5
the assessed value of the real property that qualifies for the homestead6
credit. The auditor of the county shall record and make the deduction7
for the person qualifying for the deduction.8

(b) Each year a person who owns a mobile home (as defined in9
IC 6-1.1-7-1) that is not assessed as real property is entitled to a10
standard deduction if the person resides in the mobile home. To11
receive the deduction for a mobile home that is not assessed as real12
property, the person must file a certified statement with the county13
auditor after January 14 and before April 1 of the first year for14
which the person desires to obtain the deduction. The certified15
statement applies to the first year and any year following the first16
year for which the deduction is allowed. If the mobile home no17
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longer qualifies for the deduction under this section, the person1
must file a certified statement with the county auditor notifying the2
county auditor that the mobile home no longer qualifies for the3
deduction. A person who fails to file the certified statement is liable4
for the property taxes that would have been owed if the deduction5
under this section had not been made.6

(b) (c) The total amount of the deduction that a person may receive7
under this section for real property for a particular year is the lesser8
of:9

(1) one-half (1/2) of the assessed value of the real property; or10
(2) two thousand five hundred dollars ($2,500) for 1989, two11
thousand dollars ($2,000). for 1990 and thereafter.12

(d) The total amount of the deduction that a person may receive13
under this section for a mobile home that is not assessed as real14
property is the lesser of:15

(1) one-half (1/2) of the assessed value of the mobile home; or16
(2) one thousand five hundred dollars ($1,500).17

(c) (e) A person who has sold real property or a mobile home not18
assessed as real property to another person under a contract that19
provides that the contract buyer is to pay the property taxes on the real20
property or mobile home may not claim the deduction provided under21
this section with respect to that real property or mobile home.22

SECTION 2. IC 6-1.1-12-37 (DELAYED VERSION) IS23
AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE MARCH 1,24
2001]: Sec. 37. (a) Each year a person who is entitled to receive the25
homestead credit provided under IC 6-1.1-20.9 for property taxes26
payable in the following year is entitled to a standard deduction from27
the assessed value of the real property that qualifies for the homestead28
credit. The auditor of the county shall record and make the deduction29
for the person qualifying for the deduction.30

(b) Each year a person who owns a mobile home (as defined in31
IC 6-1.1-7-1) that is not assessed as real property is entitled to a32
standard deduction if the person resides in the mobile home. To33
receive the deduction for a mobile home that is not assessed as real34
property, the person must file a certified statement with the county35
auditor after January 14 and before April 1 of the first year for36
which the person desires to obtain the deduction. The certified37
statement applies to the first year and any year following the first38
year for which the deduction is allowed. If the mobile home no39
longer qualifies for the deduction under this section, the person40
must file a certified statement with the county auditor notifying the41
county auditor that the mobile home no longer qualifies for the42
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deduction. A person who fails to file the certified statement is liable1
for the property taxes that would have been owed if the deduction2
under this section had not been made.3

(b) (c) The total amount of the deduction that a person may receive4
under this section for real property for a particular year is the lesser5
of:6

(1) one-half (1/2) of the assessed value of the real property; or7
(2) six thousand dollars ($6,000).8

(d) The total amount of the deduction that a person may receive9
under this section for a mobile home that is not assessed as real10
property is the lesser of:11

(1) one-half (1/2) of the assessed value of the mobile home; or12
(2) four thousand five hundred dollars ($4,500).13

(c) (e) A person who has sold real property or a mobile home not14
assessed as real property to another person under a contract that15
provides that the contract buyer is to pay the property taxes on the real16
property or mobile home may not claim the deduction provided under17
this section with respect to that real property or mobile home.18

SECTION 3. [EFFECTIVE JANUARY 1, 2000] IC 6-1.1-12-37, as19
amended by this act, applies to property taxes first due and20
payable after December 31, 1999.21


