Introduced Version

HOUSE BILL No. 1084

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: 1C 5-10.2-1-8; IC 5-10.2-4-1; I1C 5-10.2-4-1.5.

Synopsis: PERF vestingfor elected county officials. Allowsan elected
county official who is limited by the Constitution of the State of
Indianato no more than eight yearsin officein al2 year period to vest
in the public employees' retirement fund after serving eight years.
Makes an elected county official who is limited to two termsin a 12
year period and who has vested in the public employees' retirement
fund €eligible for normal retirement at 65 years of age. Allows an
elected county official limited to two termsina12 year period who has
prior or subsequent servicein the public employees' retirement fund to
retire earlier than 65 years of age if other qualifications are met.

Effective: July 1, 1999.

Kromkowski

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Local Government.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthis styletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in thts styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypein theintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatutein this style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1084

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
state and local administration.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-10.2-1-8 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 8. Vested Status.
"Vested status' as used in this article means the status of having ten
(10) years of creditable service. However, in the case of an elected
county official who is limited by Article 6, Section 2 of the
Constitution of the State of Indiana to no more than eight (8) years
in office in a twelve (12) year period and has served those eight (8)
years, ""vested status' means the status of having at least eight (8)
years of creditable service as an elected county official.
SECTION 2. IC 510.2-4-1 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) This subsection
appliesto:
(1) members of the public employees' retirement fund who retire
before July 1, 1995; and
(2) members of the Indiana state teachers' retirement fund who
retire before May 2, 1989.

A member who hasreached age sixty-five (65) and hasat | east ten (10)
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years of creditable serviceis eligible for normal retirement.

(b) Thissubsection appliesto membersof thelndianastateteachers
retirement fund who retire after May 1, 1989, and to members of the
public employees' retirement fund who retire after June 30, 1995,
except as provided by section 1.5 of this chapter. A member is
eligible for normal retirement if:

(1) the member is at least sixty-five (65) years of age and has at
least ten (10) years of creditable service;

(2) the member is at least sixty (60) years of age and has at |east
fifteen (15) years of creditable service; or

(3) the member's age in years plus the member's years of service
is at least eighty-five (85) and the member is at least fifty-five
(55) years of age.

(c) A member who hasreached agefifty (50) and hasat |east fifteen
(15) years of creditable service is eligible for early retirement with a
reduced pension.

(d) A member who is €eligible for normal or early retirement is
entitled to choose aretirement date on which his benefit begins if the
following conditions are met:

(1) The application for retirement benefits and the choice of the
dateisfiled on aform provided by the board.

(2) The date must be after the cessation of his service and be the
first day of a month.

(3) Theretirement dateisnot morethan six (6) months beforethe
date the application is received by the board. However, if the
board determinesthat amember isincompetent to filefor benefits
and choose aretirement date, the retirement date may be any date
that is the first of the month after the time the member became
incompetent.

SECTION 3. IC 5-10.2-4-15 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1.5. (a) This section applies only
to members of the public employees' retirement fund who retire
after June 30, 1999.

(b) A member of the public employees' retirement fund who has
been an elected county official who is limited by Article 6, Section
2 of the Constitution of the State of Indiana to not more than eight
(8) years in office in a twelve (12) year period and has served those
eight (8) years is eligible for normal retirement after becoming
sixty-five (65) years of age.

(c) An elected county official subject to the restrictions in
subsection (b) who has prior or subsequent covered employmentin

1999 IN 1084—LS 6374/DI 96+



3

1 the public employees’ retirement fund may retire subject to section
2 (1)(b)(2), (1)(b)(3), and (1)(c) of this chapter.
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