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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1079
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 3-10-1-28.5; IC 3-11-13.

Synopsis:  Voting systems. Provides that statutes relating to ballot card
stubs do not apply to an optical scan ballot card voting system. (The
introduced version of this bill was prepared by the census data advisory
commission.)

Effective:  January 1, 1999 (retroactive).

Kromkowski 

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Elections and Apportionment.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1079

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
elections.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 3-10-1-28.5 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:2
Sec. 28.5. (a) This section does not apply to an optical scan ballot3
card voting system.4

(b) If a ballot card voting system is used in a precinct, after a voter5
has marked a ballot card the voter shall place it inside the envelope6
provided for this purpose and return it to the judge, who shall remove7
the stub.8

(b) (c) The judge shall then offer to return the envelope with the9
ballot card inside to the voter. The voter shall:10

(1) accept the envelope and deposit it with the ballot card inside11
into the ballot box; or12
(2) decline the envelope and require the judge to deposit it in the13
ballot box.14

(c) (d) The voter then shall leave the polls.15
SECTION 2. IC 3-11-13-18 IS AMENDED TO READ AS16

FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:17
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Sec. 18. (a) This section does not apply to an optical scan ballot1
card voting system.2

(b) Each ballot card provided under section 17 of this chapter must3
have two (2) attached perforated stubs on which is printed the same4
serial number. The top stub shall be bound or stapled in the package of5
ballot cards retained by the precinct election officers. The following6
information must be printed on the second stub:7

(1) The name of the political subdivision holding the election.8
(2) The designation of the election.9
(3) The date of the election.10
(4) The instructions to the voters.11
(5) In a primary election, the name of the political party.12

(b) (c) The county election board in a county using a ballot card13
voting system shall provide ballot cards to the precinct election board14
that permit voters to cast write-in votes for each officer to be voted for15
at that election.16

(c) (d) The ballot cards provided under subsection (b) must be:17
(1) designed to be folded; or18
(2) accompanied by a secrecy envelope;19

to ensure the secrecy of each of the votes cast by a voter.20
(d) (e) A write-in vote shall be cast by printing the name of the21

candidate and the title of the office in the space provided for write-in22
votes on a ballot card or secrecy envelope.23

SECTION 3. IC 3-11-13-28.5 IS AMENDED TO READ AS24
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:25
Sec. 28.5. (a) This section does not apply to an optical scan ballot26
card voting system.27

(b) Unless challenged, a voter may proceed to vote. After a voter28
has signed the poll list, the poll clerk holding the ballot card shall29
remove the top stub, as described in section 18 of this chapter, and30
deliver to the voter one (1) of each ballot card that the voter is entitled31
to vote at the election. The top stub (and any second stub declined by32
the voter under section 33 of this chapter) shall be retained by the33
precinct election board and returned to the election board following the34
close of the polls.35

(b) (c) As each successive voter calls for a ballot, the poll clerks36
shall deliver to the voter the first initialed ballot of each type. The37
inspector shall then deliver to the poll clerks another ballot of each38
type, which the clerks shall initial as before.39

SECTION 4. IC 3-11-13-33 IS AMENDED TO READ AS40
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:41
Sec. 33. (a) This section does not apply to an optical scan ballot42
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card voting system.1
(b) After a voter has marked a ballot card, the voter shall place it2

inside the envelope provided for this purpose and return the ballot card3
to the judge, who shall remove the second stub, as described in section4
18 of this chapter, from the envelope. The judge shall then offer to5
return the envelope with the ballot card inside and the second stub to6
the voter, who shall:7

(1) accept the envelope and deposit it in the ballot box; or8
(2) decline the envelope and require the judge to deposit it in the9
ballot box.10

(b) (c) If a voter offers to vote a ballot card that is not inside the11
envelope provided for this purpose, the precinct election board shall12
direct the voter to return to the booth and place the ballot card in the13
envelope provided for this purpose.14

(c) (d) After a voter's ballot cards have been deposited in the ballot15
box, the poll clerks shall make a voting mark after the voter's name on16
the poll list.17

(d) (e) After voting, a voter shall leave the polls. However, a voter18
to whom ballot cards and a marking device have been delivered may19
not leave the polls without voting the ballot cards or returning them to20
the poll clerk from whom the voter received them.21

SECTION 5. IC 3-11-13-34 IS AMENDED TO READ AS22
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:23
Sec. 34. (a) This section does not apply to an optical scan ballot24
card voting system.25

(b) The judge in charge of the ballot box may not accept a ballot26
card from which the second stub, as described in section 18 of this27
chapter, has been detached. Such a card and stub shall be marked28
"VOID" and placed with the void ballots.29

SECTION 6. IC 3-11-13-34.5 IS AMENDED TO READ AS30
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:31
Sec. 34.5. (a) This section does not apply to an optical scan ballot32
card voting system.33

(b) Notwithstanding section 34 of this chapter, if:34
(1) a ballot card has been cast as an absentee ballot;35
(2) the stub has been detached from the ballot card; and36
(3) both the stub and the ballot card have been sealed within the37
absentee ballot secrecy envelope;38

the ballot card shall be counted if the ballot card is otherwise valid39
under this title.40

SECTION 7. IC 3-11-13-35 IS AMENDED TO READ AS41
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999 (RETROACTIVE)]:42
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Sec. 35. (a) This section does not apply to an optical scan ballot1
card voting system.2

(b) If a voter spoils or defaces a ballot card or marks it erroneously,3
the voter shall return the card with the stub folded so as not to disclose4
any choices that the voter has made. The voter then may receive5
another ballot card. Upon receipt of a defective ballot card, the precinct6
election board shall:7

(1) immediately cancel the defective card by writing on the back8
of the card and stub the word "VOID" in ink or in indelible pencil;9
and10
(2) without detaching the stub, place the card in the container for11
voided ballots in a manner that does not expose the choices of the12
voter.13

SECTION 8. An emergency is declared for this act.14


