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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1040
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 6-4.1.

Synopsis: Inheritance tax affidavit. Provides that an affidavit stating
that no inheritance tax is due after applying the inheritance tax
exemptions may be submitted to a county assessor with a request for a
consent to transfer. Provides that the department of state revenue or the
county assessor may rely upon the affidavit in determining that the
transfer will not jeopardize collection of inheritance tax. Provides that
the affidavit may be recorded in the office of the county recorder if the
affidavit contains the legal description of the real property in a
decedent's estate. Creates a presumption that no inheritance tax is due
if the affidavit is properly executed and recorded. Provides that an
inheritance tax lien may not attach to real property if the affidavit is
properly executed and recorded in the county in which the real property

(Continued next page)

Effective:  July 1, 1999.

Foley

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Judiciary.
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Digest Continued

is located unless the department of state revenue obtains an order that
an inheritance tax is owed. Repeals a redundant statute concerning the
form of an affidavit used to state that no inheritance tax is due. (The
introduced version of this bill was prepared by the probate code study
commission.)
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1040

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-4.1-4-0.5 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 0.5. (a) No inheritance2
tax return is required under this chapter unless the total fair market3
value of the property interests transferred by the decedent to a4
transferee under a taxable transfer or transfers exceeds the exemption5
provided to the transferee under sections 9.1 through 12 of IC 6-4.1-3.6
For purposes of this section, the fair market value of a property interest7
is its fair market value as of the appraisal date prescribed by8
IC 6-4.1-5-1.5.9

(b) The department of state revenue shall prescribe the affidavit10
form that may be used to state that no inheritance tax is due after11
applying the exemptions under IC 6-4.1-3. The affidavit may be:12

(1) recorded in the office of the county recorder if the13
affidavit includes the legal description of the real property in14
the decedent's estate; or15
(2) submitted to the department of state revenue or the16
appropriate county assessor with a request for a consent to17
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transfer under IC 6-4.1-8-4.1
(c) If the department of state revenue or the appropriate county2

assessor consents to a transfer of personal property under3
IC 6-4.1-8-4 after considering an affidavit described in subsection4
(b), the full value of the personal property may be transferred.5

(d) It is presumed that no inheritance tax is due and that no6
inheritance tax return is required if an affidavit described in7
subsection (b) is:8

(1) properly executed; and9
(2) recorded in the decedent's county of residence.10

(e) Except as provided in subsection (f), a lien attached under11
IC 6-4.1-8-1 to the real property owned by a decedent terminates12
when an affidavit described in subsection (b) is:13

(1) properly executed; and14
(2) recorded in the county in which the real property is15
located.16

(f) A lien terminated under subsection (e) is reattached to the17
real property under IC 6-4.1-8-1 if the department of state revenue18
obtains an order that an inheritance tax is owed.19

SECTION 2. IC 6-4.1-8-1 IS AMENDED TO READ AS20
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. The inheritance tax21
imposed as a result of a decedent's death is a lien on the property22
transferred by him. Except as otherwise provided in IC 6-4.1-6-6(b),23
the inheritance tax accrues and the lien attaches at the time of the24
decedent's death. The lien terminates when the inheritance tax is paid,25
when an affidavit stating that no inheritance tax is due is recorded26
under IC 6-4.1-4-0.5, or five (5) years after the date of the decedent's27
death, whichever occurs first. In addition to the lien, the transferee of28
the property and any personal representative or trustee who has29
possession of or control over the property are personally liable for the30
inheritance tax.31

SECTION 3. IC 6-4.1-8-4 IS AMENDED TO READ AS32
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. (a) A person who has33
possession of or control over personal property held jointly by a34
resident decedent and another person may not transfer the property to35
the surviving joint tenant, unless:36

(1) the surviving joint tenant is the decedent's surviving spouse;37
or38
(2) the property is money held in a joint checking account;39

without the written consent of the department of state revenue or the40
county assessor of the county in which the resident decedent was41
domiciled at the time of the decedent's death.42
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(b) Except as provided in subsection (c), a person who has1
possession of or control over personal property held in a trust that is2
subject to the Indiana inheritance or estate tax at the time of a resident3
decedent's death may not transfer the property to a beneficiary or any4
other person, unless the beneficiary or other person is the decedent's5
surviving spouse, without the written consent of the department of state6
revenue or the county assessor of the county in which the resident7
decedent was domiciled at the time of the decedent's death.8

(c) A person who has possession of or control over personal9
property held in trust may transfer the property without the written10
consent of the department of state revenue or the county assessor of the11
county in which the resident decedent was domiciled at the time of the12
decedent's death under the following conditions:13

(1) The transferee is domiciled in Indiana.14
(2) The transferee completes a sworn affidavit on a form15
prescribed by the department of state revenue that states:16

(A) the transfer of the personal property is not subject to17
Indiana inheritance or estate tax; and18
(B) the reasons the transfer is not subject to tax.19

(3) A copy of the affidavit required under subdivision (2) is20
immediately filed with the department of state revenue.21

(d) A person who has possession of or control over a resident22
decedent's personal property (except proceeds payable under a life23
insurance policy) may not transfer the property to any other person,24
unless:25

(1) the other person is the decedent's surviving spouse; or26
(2) the property is money held in a checking account;27

without the written consent of the department of state revenue or the28
county assessor of the county in which the resident decedent was29
domiciled at the time of the decedent's death.30

(e) The department of state revenue or the appropriate county31
assessor may consent to a transfer if the department or the county32
assessor believes that the transfer will not jeopardize the collection of33
inheritance tax.34

(f) The department of state revenue or the appropriate county35
assessor may rely upon an affidavit prescribed by the department36
of state revenue under IC 6-4.1-4-0.5(b) to determine that a37
transfer will not jeopardize the collection of inheritance tax.38

(f) (g) The department of state revenue shall send a copy of any39
consent to transfer that it issues under this section to the county40
assessor of the county in which the resident decedent was domiciled at41
the time of the decedent's death.42
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SECTION 4. IC 6-4.1-3-12.5 IS REPEALED [EFFECTIVE JULY1
1, 1999].2


