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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1031
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 36-10-3-4; IC 36-10-3-5.

Synopsis:  Park board membership. Provides that the county executive
and the county fiscal body appoint the members of a county park board.
(Current law provides that the judge of the circuit court appoints
members in addition to the county executive and the county fiscal
body.) Allows a member who was appointed to the county park board
by the judge of the circuit court to serve the remainder of the member's
term. Specifies the initial terms of members of a newly appointed park
board. Specifies that if a county park board's initial appointments are
made before July 1, 1999, a subsequent appointment to a county park
board made after June 30, 1999, is not an initial appointment and shall
be for a four year term.

Effective:  July 1, 1999.

Stilwell 

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Courts and Criminal Code.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1031

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
local government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 36-10-3-4 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. (a) A municipal2
board consists of four (4) members to be appointed by the executive of3
the municipality. The members shall be appointed on the basis of their4
interest in and knowledge of parks and recreation, but no more than5
two (2) members may be affiliated with the same political party.6
Members of a town board must be residents of the district. In addition,7
the creating ordinance may provide for one (1) or two (2) ex officio8
members, those being:9

(1) a member:10
(A) of the governing body of the school corporation selected11
by that body; or12
(B) designated by the governing body of the school13
corporation if the board is in a town;14

(2) a member of the governing body of the library district selected15
by that body; or16
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(3) both (1) and (2).1
(b) A county board shall be appointed as follows:2

(1) Two (2) members shall be appointed by the judge of the3
circuit court.4
(2) One (1) member (1) Two (2) members shall be appointed by5
the county executive.6
(3) Two (2) (2) Three (3) members shall be appointed by the7
county fiscal body.8

The members appointed under subdivisions (1), (2), and (3) (1) and (2)9
shall be appointed on the basis of their interest in and knowledge of10
parks and recreation, but no more than one (1) member appointed11
under subdivisions subdivision (1) and (3) may be affiliated with the12
same political party. No more than two (2) members appointed13
under subdivision (2) may be affiliated with the same political14
party. In a county having at least one (1) first or second class city, the15
creating ordinance must provide for one (1) ex officio board member16
to be appointed by the executive of that city. The member appointed by17
the city executive must be affiliated with a different political party than18
the member appointed by the county executive. However, if a county19
has more than one (1) such city, the executives of those cities shall20
agree on the member. The member serves for a term coterminous with21
the term of the appointing executive or executives.22

(c) Ex officio members have all the rights of regular members,23
including the right to vote. A vacancy in an ex officio position shall be24
filled by the appointing authority.25

(d) Neither a municipal executive nor a member of a county fiscal26
body, county executive, or municipal fiscal body may serve on a board.27

(e) The creating ordinance in any county may provide for:28
(1) the county cooperative extension coordinator;29
(2) the county extension educator; or30
(3) a member of the county extension committee selected by the31
committee;32

to serve as an ex officio member of the county board, in addition to the33
members provided for under subsection (b).34

(f) The creating ordinance in a county having no first or second35
class cities may provide for a member of the county board to be36
selected by the board of supervisors of a soil and water conservation37
district in which a facility of the county board is located. The member38
selected under this subsection is in addition to the members provided39
for under subsections (b) and (e).40

SECTION 2. IC 36-10-3-5 IS AMENDED TO READ AS41
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 5. (a) Initial42
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appointments to a municipal board are as follows:1
(1) One (1) member for a term of one (1) year.2
(2) One (1) member for a term of two (2) years.3
(3) One (1) member for a term of three (3) years.4
(4) One (1) member for a term of four (4) years.5

As a term expires, each new appointment is for a four (4) year term. All6
terms expire on the first Monday in January, but a member continues7
in office until his successor is appointed.8

(b) This subsection applies to initial appointments to a county9
board that are made before July 1, 1999. Initial appointments to a10
county board are as follows:11

(1) The circuit court judge's appointments are for one (1) and12
three (3) year terms, respectively.13
(2) The county executive's appointment is for a two (2) year term.14
(3) The county fiscal body's appointments are for two (2) and four15
(4) year terms, respectively.16

As a term expires, each new appointment is for a four (4) year term. All17
terms expire on the first Monday in January, but a member continues18
in office until his successor is appointed.19

(c) This subsection applies to initial appointments to a county20
board that are made after June 30, 1999. Initial appointments to a21
county board are as follows:22

(1) The county executive's appointments are for one (1) year23
and two (2) year terms, respectively. 24
(2) The county fiscal body's appointments are for two (2),25
three (3), and four (4) year terms, respectively.26

As a term expires, each new appointment is for a four (4) year27
term. All terms expire on the first Monday in January, but a28
member continues in office until a successor is appointed. 29

(c) (d) An appointing authority shall make initial appointments30
within ninety (90) days after the creation of the department.31

(d) (e) If an appointment for any new term is not made by the first32
Monday in April, the incumbent shall serve another term.33

(e) (f) In making initial appointments under subsections (a) or (b),34
an appointing authority, in order to provide continuity of experience35
and programs, shall give special consideration to the appointment of36
members from previous park or recreation boards.37

(f) (g) If a vacancy on the board occurs, the appointing authority38
shall appoint a person to serve for the remainder of the unexpired term.39

SECTION 3. [EFFECTIVE JULY 1, 1999] Notwithstanding40
IC 36-10-3-4, as amended by this act, a member of a county park41
board who was appointed to the board by a circuit court judge42
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under IC 36-10-3-4 before July 1, 1999, may serve the remainder1
of the member's term.2

SECTION 4. [EFFECTIVE JULY 1, 1999] (a) This SECTION3
applies to a county park board whose initial appointments were4
made before July 1, 1999.5

(b) A county executive or county fiscal body making an6
appointment to the county park board under IC 36-10-3-4, as7
amended by this act, after June 30, 1999, is not making an initial8
appointment under IC 36-10-3-5, as amended by this act. A person9
appointed after June 30, 1999, to the county park board is10
appointed to a four (4) year term.11


