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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1012
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

 
Citations Affected:   IC 33-13-9.1-3.5; IC 33-13-10.1-4.5;
IC 33-13-10.1-5.

Synopsis:  Military service credit for judges' pensions.  Provides that
a judge who has: (1) served at least six years as a judge; or (2) become
permanently disabled may purchase service credit for active military
service of the United States to be used in the computation of benefits
for the 1977 or 1985 judge's retirement system if the service is not used
in the computation for another public or federal retirement system other
than Social Security. Provides that the contributions to either judge's
retirement system are based on: (1) the judge's salary at the time of the
contribution; (2) the normal cost at the time of the credit that
approximates the actuarial value of the benefit; and (3) the number of
years of military service credit to be purchased. 

Effective:  July 1, 1999.

Grubb, Villalpando, Torr

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1012

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
courts and court officers.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 33-13-9.1-3.5 IS ADDED TO THE INDIANA1
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS2
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 3.5. (a) A judge who has served3
in the active military service of the United States may purchase4
credit for the military service, subject to the following:5

(1) The judge:6
(A) must have at least six (6)years of credited service7
as a judge before the judge may claim the service8
credit; or9
(B) must have become permanently disabled within10
the meaning of section 5 (b) of this chapter within11
one (1) year before the purchase of the credit.12

(2) Credit for years of service combined with the military13
service credit is limited to the percentage described in the14
table set forth in section 4 (c) (2) of this chapter.15
(3) The judge must make contributions to the fund in16
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order to purchase the service credit, before the judge1
retires or within one (1) year after the time the judge2
becomes permanently disabled, that are equal to the3
product of the following:4

(A) The judge's salary at the time the judge actually5
makes a contribution for the service credit.6
(B) The normal cost, which is a percentage rate, as7
determined by the age of the judge at the time the8
judge actually makes a contribution for service9
credit and computed to result in a contribution rate10
that approximates the actuarial value of the benefit11
attributable to the service credit purchased.12
(C) The number of years of military service credit13
the judge intends to purchase.14

(4) The judge must contribute accrued interest, at a rate15
determined by the actuary for the fund, for the period16
from the judge's initial participation in the fund to the17
date payment is made by the judge.18
(5) The fund must receive verification that the military19
service is valid as of the date the verification is received.20
(6) Credit for years of military service that qualify a21
judge for retirement in an out-of-state public retirement22
system or in a federal retirement system other than under23
the federal Social Security Act may not be granted under24
this section.25

(b) The following apply to the purchase of service credit under26
this section:27

(1) The board may allow a judge to make periodic28
payments of the contributions required for the purchase29
of the service credit. The board shall determine the length30
of the period during which the payments must be made.31
(2) The board may deny an application for the purchase32
of service credit if the purchase would exceed the33
limitations under Section 415 of the Internal Revenue34
Code.35
(3) A judge may not claim the service credit for purposes36
of determining eligibility or computing benefits unless the37
member has made all payments required for the purchase38
of the service credit.39

(c) A judge who has purchased military service credit who40
subsequently receives a retirement or disability annuity for the41
same service from another tax supported public employee42
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retirement or disability plan other than under the federal Social1
Security Act may withdraw the personal contributions made under2
the contributory plan plus accumulated interest after submitting3
to the fund a properly completed application for a refund.4

SECTION 2. IC 33-13-10.1-4.5 IS ADDED TO THE INDIANA5
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS6
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4.5. (a) A judge who has served7
in the active military service of the United States may purchase8
credit for the military service, subject to the following:9

(1) The judge:10
(A) must have at least six (6) years of credited11
service as a judge before the judge may claim the12
service credit; or13
(B) must have become permanently disabled within14
the meaning of section 8 (a) of this chapter within15
one (1) year before the purchase of the credit.16

(2)Credit for years of service combined with the military17
service credit is limited to the percentage described in the18
table set forth in section 9 (b) (2) of this chapter.19
(3) The judge must make contributions to the fund in20

order to purchase the service credit before the judge retires, or21
within one (1) year after the time that the judge becomes22
permanently disabled, that are equal to the product of the23
following:24

(A) The judge's salary at the time the judge actually25
makes a contribution for the service credit.26
(B) The normal cost, which is a percentage rate, as27
determined by the age of the judge at the time the28
judge actually makes a contribution for service29
credit and computed to result in a contribution rate30
that approximates the actuarial value of the benefit31
attributable to the service credit purchased.32
(C) The number of years of military service credit33
the judge intends to purchase.34

(4) The judge must contribute accrued interest, at a rate35
determined by the actuary for the fund, for the period36
from the judge's initial participation in the fund to the37
date payment is made by the judge.38
(5) The fund must receive verification that the military39
service is valid as of the date the verification is received.40
(6) Credit for years of military service that qualify a41
judge for retirement in an out-of-state public retirement42
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system or in a federal retirement system other than under1
the federal Social Security Act may not be granted under2
this section.3

(b) The following apply to the purchase of service credit under4
this section:5

(1) The board may allow a judge to make periodic6
payments of the contributions required for the purchase7
of the service credit. The board shall determine the length8
of the period during which the payments must be made.9
(2) The board may deny an application for the purchase10
of service credit if the purchase would exceed the11
limitations under Section 415 of the Internal Revenue12
Code.13
(3) A judge may not claim the service credit for purposes14
of determining eligibility or computing benefits unless the15
member has made all payments required for the purchase16
of the service credit.17

SECTION 3. IC 33-13-10.1-5 IS AMENDED TO READ AS18
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 5. (a) Any participant19
who:20

(1) ceases service as a judge, other than by death or21
disability; and22
(2) is not eligible for a retirement benefit under this chapter;23

is entitled to withdraw from the fund, beginning on the date specified24
by the participant in a written application. The date upon which the25
withdrawal begins may not be before the date of final termination of26
employment or the date thirty (30) days before the receipt of the27
application by the board. Upon the withdrawal, the participant is28
entitled to receive the total sum contributed, payable within sixty (60)29
days from date of withdrawal application or in such monthly30
installments as the participant may elect.31

(b) A judge who has purchased military service credit who32
subsequently receives a retirement or disability annuity for the33
same service from another public employee retirement or disability34
plan other than under the federal Social Security Act may35
withdraw the personal contributions made under the contributory36
plan plus accumulated interest after submitting to the fund a37
properly completed application for a refund.38


