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Introduced Version

SENATE BILL No. 314
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 5-10-8; IC 27-8-11-3.2; IC 27-13-15-4;
IC 27-13-37-4; IC 27-13-37-4.5.

Synopsis:  Point-of-service products. Requires a health maintenance
organization, an accident and sickness insurer, and a state employee
health benefit plan that uses a provider network to include a
point-of-service product. Requires a health maintenance organization
and a state employee health benefit plan that uses a provider network
to establish terms and conditions that must be met by providers wishing
to enter into participating provider contracts. Prohibits unreasonable
discrimination among providers in terms and conditions of
participating provider contracts. Requires a health maintenance
organization and a state employee health benefit plan that uses a
provider network to provide a written statement of the terms and

(Continued next page)

Effective:  July 1, 1999.

Miller 

January 7, 1999, read first time and referred to Committee on Health and Provider
Services.
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Digest Continued

conditions of its participating provider contract to providers wishing to
become participating providers. Provides that a provider agreeing to
meet the terms and conditions of a participating provider contract must
be allowed to enter into a participating provider contract. Requires a
health maintenance organization and a state employee health benefit
plan that uses a provider network to provide a written statement of the
terms and conditions not satisfied by a provider who is denied the right
to enter into a participating provider contract. Specifies that a state
employee health benefit plan that uses a provider network may not
prohibit a participating provider from disclosing financial incentives
and all treatment options available, including those not covered by the
plan, through its participating provider contract. Provides that no cause
of action shall arise for required disclosure of information or
subsequent unauthorized use of the information.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

SENATE BILL No. 314

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
insurance.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-10-8-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS1
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. The following definitions apply2
in this chapter:3

(1) "Employee" means:4
(A) an elected or appointed officer or official, or a full-time5
employee;6
(B) if the individual is employed by a school corporation, a7
full-time or part-time employee;8
(C) for a local unit public employer, a full-time or part-time9
employee or a person who provides personal services to the10
unit under contract during the contract period; or11
(D) a senior judge appointed under IC 33-2-1-8;12

whose services have continued without interruption at least thirty13
(30) days.14
(2) "Group insurance" means any of the kinds of insurance15
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fulfilling the definitions and requirements of group insurance1
contained in IC 27-1.2
(3) "Insurance" means insurance upon or in relation to human life3
in all its forms, including life insurance, health insurance,4
disability insurance, accident insurance, hospitalization insurance,5
surgery insurance, medical insurance, and supplemental medical6
insurance.7
(4) "Local unit" includes a city, town, county, township, or school8
corporation.9
(5) "Participating provider contract" means an express or10
implied contract through which a provider (as defined in11
IC 27-8-11-1) agrees to provide health care services (as12
defined in IC 27-8-11-1) as part of a provider network.13
(6) "Point-of-service product" means a product providing14
coverage for health care services provided:15

(A) within a provider network; or16
(B) outside of a provider network.17

(7) "Provider network" means a group of providers (as18
defined in IC 27-8-11-1) employed or under contract to19
provide health care services (as defined in IC 27-8-11-1) to20
individuals:21

(A) covered under a self-insurance program established22
under section 7(b) of this chapter; or23
(B) entitled to health services under a prepaid health care24
delivery plan under section 7(c) of this chapter.25

(8) "Public employer" means the state or a local unit, including26
any board, commission, department, division, authority,27
institution, establishment, facility, or governmental unit under the28
supervision of either, having a payroll in relation to persons it29
immediately employs, even if it is not a separate taxing unit.30
(6) (9) "Public employer" does not include a state educational31
institution (as defined under IC 20-12-0.5-1).32
(7) (10) "Retired employee" means:33

(A) in the case of a public employer that participates in the34
public employees' retirement fund, a former employee who35
qualifies for a benefit under IC 5-10.3-8;36
(B) in the case of a public employer that participates in the37
teachers' retirement fund under IC 21-6.1, a former employee38
who qualifies for a benefit under IC 21-6.1-5; and39
(C) in the case of any other public employer, a former40
employee who meets the requirements established by the41
public employer for participation in a group insurance plan for42
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retired employees.1
(8) (11) "Retirement date" means the date that the employee has2
chosen to receive retirement benefits from the employees'3
retirement fund.4

SECTION 2. IC 5-10-8-7 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS5
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 7. (a) The state, excluding state6
educational institutions (as defined by IC 20-12-0.5-1), may not7
purchase or maintain a policy of group insurance, except life insurance8
or long term care insurance under a long term care insurance policy (as9
defined in IC 27-8-12-5), for its employees.10

(b) With the consent of the governor, the state personnel department11
may establish self-insurance programs to provide group insurance other12
than life or long term care insurance for state employees and retired13
state employees. The state personnel department may contract with a14
private agency, business firm, limited liability company, or corporation15
for administrative services. A commission may not be paid for the16
placement of the contract. The department may require, as part of a17
contract for administrative services, that the provider of the18
administrative services offer to an employee terminating state19
employment the option to purchase, without evidence of insurability,20
an individual policy of insurance. A self-insurance program21
established under this subsection that uses a provider network22
must include a point-of-service product.23

(c) Notwithstanding subsection (a), with the consent of the24
governor, the state personnel department may contract for health25
services for state employees through one (1) or more prepaid health26
care delivery plans. A contract entered into under this subsection27
for health services through a prepaid health care delivery plan that28
uses a provider network must include a point-of-service product.29

(d) The state personnel department shall adopt rules under IC 4-22-230
to establish long term and short term disability plans for state31
employees (except employees who hold elected offices (as defined by32
IC 3-5-2-17)). The plans adopted under this subsection may include33
any provisions the department considers necessary and proper and34
must:35

(1) require participation in the plan by employees with six (6)36
months of continuous, full-time service;37
(2) require an employee to make a contribution to the plan in the38
form of a payroll deduction;39
(3) require that an employee's benefits under the short term40
disability plan be subject to a thirty (30) day elimination period41
and that benefits under the long term plan be subject to a six (6)42
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month elimination period;1
(4) prohibit the termination of an employee who is eligible for2
benefits under the plan;3
(5) provide, after a seven (7) day elimination period, eighty4
percent (80%) of base biweekly wages for an employee disabled5
by injuries resulting from tortious acts, as distinguished from6
passive negligence, that occur within the employee's scope of7
state employment;8
(6) provide that an employee's benefits under the plan may be9
reduced, dollar for dollar, if the employee derives income from:10

(A) Social Security;11
(B) the public employees' retirement fund;12
(C) the Indiana state teachers' retirement fund;13
(D) pension disability;14
(E) worker's compensation;15
(F) benefits provided from another employer's group plan; or16
(G) remuneration for employment entered into after the17
disability was incurred.18

(The department of state revenue and the department of workforce19
development shall cooperate with the state personnel department20
to confirm that an employee has disclosed complete and accurate21
information necessary to administer subdivision (6).)22
(7) provide that an employee will not receive benefits under the23
plan for a disability resulting from causes specified in the rules;24
and25
(8) provide that, if an employee refuses to:26

(A) accept work assignments appropriate to the employee's27
medical condition;28
(B) submit information necessary for claim administration; or29
(C) submit to examinations by designated physicians;30

the employee forfeits benefits under the plan.31
(e) This section does not affect insurance for retirees under32

IC 5-10.3 or IC 21-6.1.33
(f) The state may pay part of the cost of self-insurance or prepaid34

health care delivery plans for its employees.35
(g) A state agency may not provide any insurance benefits to its36

employees that are not generally available to other state employees,37
unless specifically authorized by law.38

(h) The state may pay a part of the cost of group medical and life39
coverage for its employees.40

SECTION 3. IC 5-10-8-7.1 IS ADDED TO THE INDIANA CODE41
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY42
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1, 1999]: Sec. 7.1. (a) As used in this section, "person" includes the1
following:2

(1) An individual.3
(2) A partnership.4
(3) An association.5
(4) A trust.6
(5) A limited liability company.7
(6) A corporation.8

(b) As used in this section, "plan" means a self-insurance9
program established under section (7)(b) of this chapter or a10
contract for health services through a prepaid health care delivery11
plan entered into under section (7)(c) of this chapter.12

(c) A plan that uses a provider network shall establish terms and13
conditions that must be met by providers wishing to enter into14
participating provider contracts with the plan. The terms and15
conditions may not discriminate unreasonably against or among16
providers. For purposes of this subsection, neither differences in17
prices among hospitals or other institutional providers produced18
by a process of individual negotiation nor price differences among19
other providers in different geographical areas or different20
specialties constitute unreasonable discrimination. Upon request21
by a provider, a plan shall make available to the provider a written22
statement of the terms and conditions that must be met by a23
provider wishing to enter into a participating provider contract.24

(d) A provider that is willing to meet the terms and conditions25
of the plan's participating provider contract may not be denied the26
right to enter into a contract to provide health care services within27
the scope of the provider's license. Upon request of a licensed28
provider, a plan that has a provider network shall provide the29
provider with a copy of all application materials required to30
become a participating provider with the plan. If a plan denies a31
provider the right to enter into a participating provider contract32
with the plan on the grounds that the provider does not satisfy the33
terms and conditions established under subsection (c), the plan34
shall provide the provider with written notice that:35

(1) explains the basis of the plan's denial; and36
(2) states the specific terms and conditions that the provider,37
in the opinion of the plan, does not satisfy.38

(e) A participating provider contract may not prohibit a39
provider from disclosing:40

(1) financial incentives for the provider; or41
(2) all treatment options available to an individual covered42
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under the plan, including those not covered by the plan.1
(f) A plan may not penalize a provider financially or in any2

other manner for making a disclosure permitted under subsection3
(e).4

(g) No cause of action shall arise against any person for:5
(1) disclosing information as required by this section; or6
(2) the subsequent use of the information by an unauthorized7
individual.8

No cause of action shall arise against any person for furnishing9
personal or privileged information to a plan. However, this10
subsection provides no immunity for disclosing or furnishing false11
information with malice or willful intent to injure any person.12

(h) Nothing in this section abrogates any privileges and13
immunities established in IC 34-30-15 (or IC 34-4-12.6 before its14
repeal).15

SECTION 4. IC 27-8-11-3.2 IS ADDED TO THE INDIANA CODE16
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY17
1, 1999]: Sec. 3.2. (a) As used in this section, "point-of-service18
product" means a product providing coverage for health care19
services through providers regardless of whether the providers20
have entered into an agreement with the insurer under section21
3.1(a) of this chapter.22

(b) An insurer must provide a point-of-service product to every23
purchaser of an accident and sickness insurance policy that24
provides coverage for health care services through a preferred25
provider plan.26

(c) The commissioner may not approve a policy form under27
IC 27-8-5-1 that does not include a point-of-service product as28
required under subsection (b).29

SECTION 5. IC 27-13-15-4 IS ADDED TO THE INDIANA CODE30
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY31
1, 1999]: Sec. 4. (a) A health maintenance organization shall32
establish terms and conditions that must be met by a provider33
wishing to enter into a participating provider contract with the34
health maintenance organization. The terms and conditions may35
not discriminate unreasonably against or among providers. For36
purposes of this subsection, neither differences in prices among37
hospitals or other institutional providers produced by a process of38
individual negotiation nor price differences among other providers39
in different geographical areas or different specialties constitute40
unreasonable discrimination. Upon request by a licensed provider,41
a health maintenance organization shall make available to the42
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provider a written statement of the terms and conditions that must1
be met by a provider wishing to enter into a participating provider2
contract.3

(b) A provider that is willing to meet the terms and conditions4
of the health maintenance organization's participating provider5
contract may not be denied the right to enter into a participating6
provider contract to provide health care services within the scope7
of the provider's license. Upon request of a licensed provider, a8
health maintenance organization shall provide the provider with9
a copy of all application materials required to become a10
participating provider with the health maintenance organization.11
If a health maintenance organization denies a provider the right to12
enter into a participating provider contract with the health13
maintenance organization on the grounds that the provider does14
not satisfy the terms and conditions established under subsection15
(a), the health maintenance organization shall provide the provider16
with written notice that:17

(1) explains the basis of the health maintenance organization's18
denial; and19
(2) states the specific terms and conditions that the provider,20
in the opinion of the health maintenance organization, does21
not satisfy.22

(c) No cause of action shall arise against any person for:23
(1) disclosing information as required by this section; or24
(2) the subsequent use of the information by an unauthorized25
individual.26

No cause of action shall arise against any person for furnishing27
personal or privileged information to a health maintenance28
organization. However, this subsection provides no immunity for29
disclosing or furnishing false information with malice or willful30
intent to injure any person.31

(d) Nothing in this section abrogates any privileges and32
immunities established in IC 34-30-15 (or IC 34-4-12.6 before its33
repeal).34

SECTION 6. IC 27-13-37-4 IS AMENDED TO READ AS35
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. (a) Beginning July36
1, 1999, each health maintenance organization shall offer to each37
purchaser of a group contract or individual contract a point-of-service38
product to the extent permitted by IC 27-13-13-8.39

(b) This section expires June 30, 2000.40
SECTION 7. IC 27-13-37-4.5 IS ADDED TO THE INDIANA41

CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS42
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[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4.5. (a) Beginning July 1, 2000,1
each health maintenance organization shall, after complying with2
the requirements of IC 27-13-13-8, provide a point-of-service3
product to each purchaser of a group contract or individual4
contract.5

(b) The commissioner may not approve a contract form under6
IC 27-13-7-9 that does not include a point-of-service product as7
required under subsection (a).8

SECTION 8. [EFFECTIVE JULY 1, 1999] (a) IC 5-10-8-1, as9
amended by this act, applies to self-insurance programs and10
contracts for health services through prepaid health care delivery11
plans established, entered into, delivered, amended, or renewed12
after June 30, 1999.13

(b) IC 5-10-8-7.1, as added by this act, applies to plan14
participating provider contracts entered into, renewed, or modified15
after June 30, 1999.16

(c) IC 27-8-11-3.2, as added by this act, applies to an accident17
and sickness insurance policy that provides coverage for health18
care services through a preferred provider plan that is issued,19
renewed, amended, or delivered after June 30, 1999.20

(d) IC 27-13-15-4, as added by this act, applies to health21
maintenance organization participating provider contracts entered22
into, renewed, or modified after June 30, 1999.23


