Introduced Version

SENATE BILL No. 8

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: 1C 21-6.1-4-6.1.

Synopsis: TRF service credit. Provides service credit for members of
the Indiana state teachers' retirement fund (TRF) who retire after June
30, 1999, and served in the Peace Corps or national guard during or
after completing a postsecondary teacher training program.

Effective: July 1, 1999.

Simpson

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Pensions and Labor.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthis styletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in thts styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypein theintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatutein this style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

SENATE BILL No. 8

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
pensions.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 21-6.1-4-6.1 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWSI[EFFECTIVEJULY 1,1999]: Sec. 6.1. (a) Thissubsection
appliesto memberswho retire before July 1, 1980. A member who had
completed four (4) years of approved college teacher training before
voluntary or involuntary induction into the military servicesisentitled
to credit for that service as if the member had begun teaching before
the induction. A member who servesin military serviceis considered
ateacher and is entitled to the benefits of the fund if for or during the
leave of absence the member pays into the fund the member's
contributions. Time served by a member in military service for the
duration of the hostilities or for the length of active service in the
hostilities and the necessary demobilization time after the hostilitiesis
not subject tothe one-seventh rule specified in section 5 of thischapter.

(b) This subsection applies to members who retire after June 30,
1980. A member who had completed four (4) yearsof approved college
teacher training before voluntary or involuntary inductioninto military
serviceis entitled to credit for the member's active military service as
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if themember had begunteaching beforetheinduction. A member who
servesin military serviceis considered ateacher and is entitled to the
benefits of the fund if:

(1) the member has an honorabl e discharge; and

(2) except as provided in subsection (f); (h), the member returns

to active teaching service within eighteen (18) months after the

completion of active military service.
Thetime served by amember in military servicefor the duration of the
hostilities or for the length of active service in the hostilities and the
necessary demobilization time after the hostilitiesis not subject to the
one-seventh rule specified in section 5 of this chapter. However, not
morethan six (6) years of military service credit may be granted under
this subsection. In order to be eligible for any military service credit
under this subsection, a member must have at least ten (10) years of
in-state service credit.

(c) This subsection applies to members who retire after May 1,
1989. A member who had begun but had not completed four (4) years
of approved college teacher training before voluntary or involuntary
induction into the military services is entitled to service credit in an
amount equal to the duration of the member's active military serviceif
the following conditions are met:

(1) The member has an honorable discharge.

(2) Except as provided in subsection f); (h), the member returns
to a four (4) year approved college teacher training program
within eighteen (18) months after the completion of active
military service and subsequently completes that program.

(3) The member has at least ten (10) years of in-state service
credit.

(d) This subsection applies to members who retire after May 1,
1991, and who are employed at state institutions of higher education.
A member who had begun but had not completed baccalaureate or
post-baccal aureate training before voluntary or involuntary induction
into military serviceis entitled to the member's active military service
credit for the member's active military service in an amount equal to
the duration of the member's military service if the following
conditions are met:

(1) The member received an honorable discharge.

(2) Except as provided in subsection {f}; (h), the member returns
to baccalaureate or post-baccalaureate training within eighteen
(18) months after completion of active military service and
subsequently compl etes that training.

(3) The member has at least ten (10) years of in-state service
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credit.

(e) This subsection applies to members who retire after June 30,
1999, and have at least ten (10) years of in-state service credit. A
member is entitled to credit for the member’s service in the Peace
Corps or national guard if the member served in the Peace Corps
or national guard after beginning but before completing four (4)
years of an approved postsecondary teacher training program.
Except as provided in subsection (h), a member must:

(1) return to a four (4) year approved postsecondary teacher
training program within eighteen (18) months after leaving
service in the Peace Corps or receiving an honorable
discharge from the national guard; and
(2) subsequently complete the postsecondary teacher training
program.
The member must pay into the fund the member's contributions
for the period of service in the Peace Corps or national guard.

(f) This subsection applies to members who retire after June 30,
1999, and have at least ten (10) years of in-state service credit. A
member is entitled to credit for the member’s service in the Peace
Corps or national guard if the member served in the Peace Corps
or national guard after completing four (4) years of an approved
postsecondary teacher training program. Except as provided in
subsection (h), a member must return to active teaching service
within eighteen (18) months after leaving service in the Peace
Corps or receiving an honorable discharge from the national
guard. The member must pay into the fund the member's
contributions for the period of service in the Peace Corps or
national guard.

ey (g) The maximum amount of service credit that may be granted
to amember who meets the conditions of subsection (c), ef (d), (e), or
(f) issix (6) years. However, for purposes of subsection (c), of (d), (e),
or (f), the time served by the member in:

(1) active military service for the length of active service in
hostilities and necessary demobilization; or
(2) the Peace Corps or national guard;
is not subject to the one-seventh rule specified in section 5 of this
chapter.

) (h) The board shall extend the eighteen (18) month deadline
contained in subsection (b)(2), (c)(2), er (d)(2), (e), or (f) if the board
determines that an illness, an injury, or a disability related to the
member's military service prevented the member from returning to
activeteaching serviceor to ateacher training programwithin eighteen
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(18) months after the member's discharge from military serviceor the
national guard or leave from service in the Peace Corps. However,
the board may not extend the deadline beyond thirty (30) months after
the member's discharge or leave.

fe (i) If amember retires, and the board subsequently determines
that the member is entitled to additional service credit due to the
extension of a deadline under subsection {f}; (h), the board shall
recomputethemember'sbenefit. However, the additional servicecredit
may be used only in the computation of benefits to be paid after the
date of the board's determination, and the member is not entitled to a
recomputation of benefits received before the date of the board's
determination.

Ay (j) Notwithstanding any provision of this section, a member is
entitled to military service credit and benefitsin the amount and to the
extent required by the Uniformed Services Employment and
Reemployment Rights Act (38 U.S.C. 4301 et seq.), including al later
amendments.

1999 IN 8—LS 6226/DI 44+



