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February 25, 1999

HOUSE BILL No. 1404
_____

DIGEST OF HB 1404 (Updated February 24, 1999 4:40 pm - DI 77)

Citations Affected: IC 25-22.5; IC 25-23.

Synopsis: Continuing education for physicians and nurses. Requires
the medical licensing board of Indiana to adopt rules that establish
continuing education requirements designed to maintain the
competency of physicians. Requires physicians to submit a statement
attesting that they have obtained the necessary continuing education
requirements to renew their licenses. Requires the Indiana state board
of nursing to adopt rules that establish continuing education
requirements designed to maintain the competency of nurses. Requires
nurses to submit a statement attesting that they have obtained the
necessary continuing education requirements. Allows for random
continuing education compliance audits.

Effective: July 1, 1999.

Brown C 

January 12, 1999, read first time and referred to Committee on Public Health.
February 24, 1999, amended, reported — Do Pass.
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February 25, 1999

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1404

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 25-22.5-2-7 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 7. The board shall do2
the following:3

(1) Adopt rules and forms necessary to implement this article that4
concern, but are not limited to, the following areas:5

(A) Qualification by education, residence, citizenship,6
training, and character for admission to an examination for7
licensure or by endorsement for licensure.8
(B) The examination for licensure.9
(C) The license or permit.10
(D) Fees for examination, permit, licensure, and registration.11
(E) Reinstatement of licenses and permits.12
(F) Payment of costs in disciplinary proceedings conducted by13
the board.14
(G) Establishment of mandatory continuing education15
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requirements designed to maintain the competency of1
individuals licensed under this chapter, including2
requirements providing that only educational activities3
that meet professional role expectations satisfy continuing4
education requirements.5

(2) Administer oaths in matters relating to the discharge of its6
official duties.7
(3) Enforce this article and assign service bureau personnel duties8
as may be necessary in the discharge of the board's duty.9
(4) Maintain, through the service bureau, full and complete10
records of all applicants for licensure or permit and of all licenses11
and permits issued.12
(5) Make available, upon request, the complete schedule of13
minimum requirements for licensure or permit.14
(6) Issue, at the board's discretion, a temporary permit to an15
applicant for the interim from the date of application until the16
next regular meeting of the board.17
(7) Issue an unlimited license, a limited license, or a temporary18
medical permit, depending upon the qualifications of the19
applicant, to any applicant who successfully fulfills all of the20
requirements of this article.21
(8) Adopt rules establishing standards for the competent practice22
of medicine, osteopathic medicine, or any other form of practice23
regulated by a limited license or permit issued under this article.24
(9) Adopt rules regarding the appropriate prescribing of Schedule25
III or Schedule IV controlled substances for the purpose of weight26
reduction or to control obesity.27

SECTION 2. IC 25-22.5-7-1 IS AMENDED TO READ AS28
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) A license issued29
under this article expires on June 30 of each odd-numbered year.30
Before June 30 of an odd-numbered year, an applicant for renewal shall31
pay the biennial renewal fee set by the board under IC 25-22.5-2-7.32

(b) If the holder of a license does not renew the license by June 3033
of each odd-numbered year, the license expires and becomes invalid34
without any action taken by the board. A license that becomes invalid35
under this subsection may be reinstated by the board up to three (3)36
years after the invalidation if the holder of the invalid license: pays:37

(1) pays the penalty fee set by the board under IC 25-22.5-2-7;38
and39
(2) pays the renewal fee for the biennium; and40
(3) completes the continuing education requirement41
established by the board.42
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(c) If a license that becomes invalid under this section is not1
reinstated by the board within three (3) years of its invalidation, the2
holder of the invalid license may be required by the board to take an3
examination for competence before the board will reinstate the holder's4
license.5

(d) The board may adopt rules under IC 25-22.5-2-7 establishing6
requirements for the reinstatement of a lapsed license.7

(e) An individual may not renew a license under this article8
unless the individual has completed the continuing education9
requirements established under IC 25-22.5-2-7(1)(G). An10
application under this section must contain a sworn statement11
signed by the applicant attesting that the applicant has fulfilled the12
continuing education requirements.13

(f) Every two (2) years, the board may randomly audit for14
compliance at least one percent (1%) but not more than ten15
percent (10%) of the practitioners required to take continuing16
education courses.17

(g) Notwithstanding IC 25-22.5-2-7(1)(G), the continuing18
education requirement does not apply to the following:19

(1) A practitioner who has held an initial license for less than20
two (2) years.21
(2) A practitioner who the board has determined is unable to22
meet the requirement due to a disability.23

(h) For each continuing education course attended or completed,24
the practitioner shall retain:25

(1) a record of the number of hours spent in each continuing26
education course;27
(2) the subject matter presented;28
(3) the name of the sponsoring organization; and29
(4) verification of attendance or completion;30

for three (3) years after the date the practitioner's license was31
renewed.32

SECTION 3. IC 25-23-1-7 IS AMENDED TO READ AS33
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 7. (a) The board shall34
do the following:35

(1) Adopt under IC 4-22-2 rules necessary to enable it to carry36
into effect this chapter.37
(2) Prescribe standards and approve curricula for nursing38
education programs preparing persons for licensure under this39
chapter.40
(3) Provide for surveys of such programs at such times as it41
considers necessary.42
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(4) Accredit such programs as meet the requirements of this1
chapter and of the board.2
(5) Deny or withdraw accreditation from nursing education3
programs for failure to meet prescribed curricula or other4
standards.5
(6) Examine, license, and renew the license of qualified6
applicants.7
(7) Issue subpoenas, compel the attendance of witnesses, and8
administer oaths to persons giving testimony at hearings.9
(8) Cause the prosecution of all persons violating this chapter and10
have power to incur necessary expenses for these prosecutions.11
(9) Adopt rules under IC 4-22-2 that do the following:12

(A) Prescribe standards for the competent practice of13
registered, practical, and advanced practice nursing.14
(B) Establish with the approval of the medical licensing board15
created by IC 25-22.5-2-1 requirements that advanced practice16
nurses must meet to be granted authority to prescribe legend17
drugs and to retain that authority.18
(C) Establish continuing education requirements designed19
to maintain the competency of individuals licensed under20
this chapter, including requirements providing that only21
educational activities that meet professional role22
expectations satisfy continuing education requirements.23

(10) Keep a record of all its proceedings.24
(11) Collect and distribute annually demographic information on25
the number and type of registered nurses and licensed practical26
nurses employed in Indiana.27
(12) Notify each registered nurse and licensed practical nurse28
residing in Indiana when final rules concerning the practice of29
nursing are published in the Indiana register.30

(b) The board may do the following:31
(1) Create ad hoc subcommittees representing the various nursing32
specialties and interests of the profession of nursing. Persons33
appointed to a subcommittee serve for terms as determined by the34
board.35
(2) Utilize the appropriate subcommittees so as to assist the board36
with its responsibilities. The assistance provided by the37
subcommittees may include the following:38

(A) Recommendation of rules necessary to carry out the duties39
of the board.40
(B) Recommendations concerning educational programs and41
requirements.42
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(C) Recommendations regarding examinations and licensure1
of applicants.2

(3) Appoint nurses to serve on each of the ad hoc subcommittees.3
(c) Nurses appointed under subsection (b) must:4

(1) be committed to advancing and safeguarding the nursing5
profession as a whole; and6
(2) represent nurses who practice in the field directly affected by7
a subcommittee's actions.8

SECTION 4. IC 25-23-1-16.1 IS AMENDED TO READ AS9
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 16.1. (a) A license to10
practice as a registered nurse expires on October 31 in each11
odd-numbered year. Failure to renew the license on or before the12
expiration date will automatically render the license invalid without13
any action by the board.14

(b) A license to practice as a licensed practical nurse expires on15
October 31 in each even-numbered year. Failure to renew the license16
on or before the expiration date will automatically render the license17
invalid without any action by the board.18

(c) The procedures and fee for renewal shall be set by the board.19
(d) At the time of license renewal, each registered nurse and each20

licensed practical nurse shall pay an additional three dollar ($3) fee.21
The lesser of the following amounts from fees collected under this22
subsection shall be deposited in the impaired nurses account of the23
state general fund established by section 34 of this chapter:24

(1) Three dollars ($3) per license renewed under this section.25
(2) The cost per license to operate the impaired nurses program,26
as determined by the health professions bureau.27

(e) To renew a license under this section, an individual must28
have completed the continuing education requirements established29
by the board under section 7(a)(9)(C) of this chapter. An30
application under this section must contain a sworn statement31
signed by the applicant attesting that the applicant has fulfilled the32
continuing education requirements.33

(f) Every two (2) years, the board may randomly audit for34
compliance at least one percent (1%) but not more than ten35
percent (10%) of the nurses required to take continuing education36
courses.37

(g) Notwithstanding IC 25-22.5-2-7(1)(G), the continuing38
education requirement does not apply to the following:39

(1) A nurse who has held an initial license for less than two (2)40
years.41
(2) A nurse who the board has determined is unable to meet42
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the requirement due to a disability.1
(h) For each continuing education course attended or completed,2

the nurse shall retain:3
(1) a record of the number of hours spent in each continuing4
education course;5
(2) the subject matter presented;6
(3) the name of the sponsoring organization; and7
(4) verification of attendance or completion;8

for three (3) years after the date the nurse's license was renewed.9
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Public Health, to which was
referred House Bill 1404, has had the same under consideration and
begs leave to report the same back to the House with the
recommendation that said bill be amended as follows:

Page 2, line 3, delete ":" and insert "only educational activities
that meet professional role expectations satisfy continuing
education requirements.".

Page 2, delete lines 4 through 9.
Page 2, line 41, after "license" insert ":".
Page 2, line 41, strike "pays:".
Page 2, line 42, after "(1)" insert "pays".
Page 2, line 42, strike "and".
Page 3, line 1, after "(2)" insert "pays".
Page 3, line 1, delete "." and insert "; and".
Page 3, between lines 1 and 2, begin a new line block indented and

insert:
"(3) completes the continuing education requirement
established by the board.".

Page 3, line 10, delete "provides evidence to the board that the".
Page 3, line 11, delete "individual".
Page 3, line 12, after "IC 25-22.5-2-7(1)(G)." insert "An application

under this section must contain a sworn statement signed by the
applicant attesting that the applicant has fulfilled the continuing
education requirements.".

Page 3, between lines 12 and 13, begin a new paragraph and insert:
"(f) Every two (2) years, the board may randomly audit for

compliance at least one percent (1%) but not more than ten
percent (10%) of the practitioners required to take continuing
education courses.

(g) Notwithstanding IC 25-22.5-2-7(1)(G), the continuing
education requirement does not apply to the following:

(1) A practitioner who has held an initial license for less than
two (2) years.
(2) A practitioner who the board has determined is unable to
meet the requirement due to a disability.

(h) For each continuing education course attended or completed,
the practitioner shall retain:

(1) a record of the number of hours spent in each continuing
education course;
(2) the subject matter presented;
(3) the name of the sponsoring organization; and



C
o
p
y

8

HB 1404—LS 7581/DI 101+

(4) verification of attendance or completion;
for three (3) years after the date the practitioner's license was
renewed.".

Page 4, line 1, delete ":" and insert "only educational activities
that meet professional role expectations satisfy continuing
education requirements.".

Page 4, delete lines 2 through 7.
Page 5, line 13, delete "provide evidence that the individual has"

and insert "have".
Page 5, line 15, after "chapter." insert "An application under this

section must contain a sworn statement signed by the applicant
attesting that the applicant has fulfilled the continuing education
requirements.

(f) Every two (2) years, the board may randomly audit for
compliance at least one percent (1%) but not more than ten
percent (10%) of the nurses required to take continuing education
courses.

(g) Notwithstanding IC 25-22.5-2-7(1)(G), the continuing
education requirement does not apply to the following:

(1) A nurse who has held an initial license for less than two (2)
years.
(2) A nurse who the board has determined is unable to meet
the requirement due to a disability.

(h) For each continuing education course attended or completed,
the nurse shall retain:

(1) a record of the number of hours spent in each continuing
education course;
(2) the subject matter presented;
(3) the name of the sponsoring organization; and
(4) verification of attendance or completion;

for three (3) years after the date the nurse's license was renewed.".

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to HB 1404 as introduced.)

BROWN C, Chair   

Committee Vote: yeas 8, nays 0.


