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Reprinted
February 3, 1999

HOUSE BILL No. 1014
_____

DIGEST OF HB 1014 (Updated February 2, 1999 3:55 pm - DI 101)

Citations Affected: IC 25-6.1; IC 25-8.

Synopsis: Continuing education for auctioneers and cosmetology
professionals. Removes provision prohibiting an individual from
performing an act that requires an auctioneer license when the
individual has been granted a waiver from the continuing education
requirement for license renewal. Allows a cosmetology professional to
apply to the state board of cosmetology examiners for a waiver or
modification of the board's continuing education requirements if the
cosmetology professional has completed 12 years of service as a
cosmetology professional. Requires that a waiver granted to a
cosmetology professional who has completed 12 years of service must
state that no further continuing education is required of the
cosmetology professional.

Effective: July 1, 1999.

Grubb 

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Commerce and Economic
Development.

January 28, 1999, reported — Do Pass.
February 2, 1999, read second time, amended, ordered engrossed.
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Reprinted
February 3, 1999

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1014

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 25-6.1-9-9 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 9. (a) The commission2
may grant an applicant a waiver from all or part of the continuing3
education requirement for the renewal period if the applicant was not4
able to fulfill the requirement due to a hardship that resulted from any5
of the following conditions:6

(1) Service in the armed forces of the United States during a7
substantial part of the renewal period.8
(2) An incapacitating illness or injury.9
(3) Other circumstances determined by the commission.10

(b) An individual granted a waiver under subsection (a) may not11
perform an act that requires an auctioneer license until the individual12
has fulfilled the continuing education requirement under section 1 of13
this chapter.14

SECTION 2. IC 25-8-15-9 IS AMENDED TO READ AS15
FOLLOWS: Sec. 9. (a) A cosmetology professional may apply in16
writing to the board for a waiver or modification of the continuing17



C
o
p
y

2

HB 1014—LS 6068/DI 101+

education requirements if the cosmetology professional:1
(1) establishes that an emergency existed during the period for2
which the continuing education was required;3
(2) has had an incapacitating illness verified by the applicant and4
a licensed physician;5
(3) is licensed in another state that requires at least sixteen (16)6
hours of continuing education, and the cosmetology professional7
submits written verification to the board of compliance with the8
requirements of the other state; or9
(4) was prevented from completing the continuing education10
requirement because of active military duty during the period for11
which the continuing education was required; or12
(5) has completed twelve (12) years of service as a13
cosmetology professional.14

(b) Except as provided in subsection (c), a A waiver granted by15
the board for an emergency, an illness, or military service of less than16
one (1) year shall state that the continuing education requirement is17
cumulative and that the required education must be completed and18
satisfactory proof of completion must be filed with the board before the19
license may be renewed. All other waivers must contain a continuing20
education requirement as determined by the board on a waiver by21
waiver basis and must state that the required education must be22
completed and satisfactory proof of completion of the required23
education must be filed with the board before the license may be24
renewed.25

(c) A waiver granted for a person who has completed twelve (12)26
years of service as a cosmetology professional shall state that no27
further continuing education is required.28
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Commerce and Economic
Development, to which was referred House Bill 1014, has had the same
under consideration and begs leave to report the same back to the
House with the recommendation that said bill do pass.

CROOKS, Chair

Committee Vote: yeas 12, nays 0.
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HOUSE MOTION

Mr. Speaker: I move that House Bill 1014 be amended to read as
follows:

Page 1, after line 14, begin a new paragraph and insert:
"SECTION 2. IC 25-8-15-9 IS AMENDED TO READ AS

FOLLOWS: Sec. 9. (a) A cosmetology professional may apply in
writing to the board for a waiver or modification of the continuing
education requirements if the cosmetology professional:

(1) establishes that an emergency existed during the period for
which the continuing education was required;
(2) has had an incapacitating illness verified by the applicant and
a licensed physician;
(3) is licensed in another state that requires at least sixteen (16)
hours of continuing education, and the cosmetology professional
submits written verification to the board of compliance with the
requirements of the other state; or
(4) was prevented from completing the continuing education
requirement because of active military duty during the period for
which the continuing education was required; or
(5) has completed twelve (12) years of service as a
cosmetology professional.

(b) Except as provided in subsection (c), a A waiver granted by
the board for an emergency, an illness, or military service of less than
one (1) year shall state that the continuing education requirement is
cumulative and that the required education must be completed and
satisfactory proof of completion must be filed with the board before the
license may be renewed. All other waivers must contain a continuing
education requirement as determined by the board on a waiver by
waiver basis and must state that the required education must be
completed and satisfactory proof of completion of the required
education must be filed with the board before the license may be
renewed.

(c) A waiver granted for a person who has completed twelve (12)
years of service as a cosmetology professional shall state that no
further continuing education is required."

(Reference is to HB 1014 as printed January 29, 1999.)

WOLKINS


