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March 26, 1999

ENGROSSED
SENATE BILL No. 3

_____

DIGEST OF SB 3 (Updated March 23, 1999 2:39 pm - DI 77)

Citations Affected: IC 25-23.

Synopsis: Nurse licensure. Authorizes the Indiana state board of
nursing to license by endorsement an applicant who has completed and
achieved a passing score on the English version of the Canadian Nurse
Association Testing Service Examination, is currently licensed as a
registered nurse in a Canadian province or another state, and meets all
other requirements for receiving a license to practice as a registered
nurse under Indiana law. Amends continuing education requirements
for advanced practice nurses to renew their authority to prescribe
legend drugs.

Effective: Upon passage; July 1, 1999.

Adams K
(HOUSE SPONSORS — BROWN C, WOLKINS)

January 6, 1999, read first time and referred to Committee on Health and Provider Services.
January 19, 1999, reported favorably — Do Pass.
January 25, 1999, read second time, ordered engrossed. Engrossed.
January 26, 1999, read third time, passed. Yeas 48, nays 0.

HOUSE ACTION
March 3, 1999, read first time and referred to Committee on Public Health.
March 25, 1999, amended, reported — Do Pass.
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March 26, 1999

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

ENGROSSED
SENATE BILL No. 3

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 25-23-1-11 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE UPON PASSAGE]: Sec. 11. (a) Any person2
who applies to the board for a license to practice as a registered nurse3
must:4

(1) not have:5
(A) been convicted of a crime that has a direct bearing on the6
person's ability to practice competently; or7
(B) committed an act that would constitute a ground for a8
disciplinary sanction under IC 25-1-9;9

(2) have completed:10
(A) the prescribed curriculum and met the graduation11
requirements of a state accredited program of registered12
nursing that only accepts students who have a high school13
diploma or its equivalent as determined by the board; or14
(B) the prescribed curriculum and graduation requirements of15
a nursing education program in a foreign country that is16
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substantially equivalent to a board approved program as1
determined by the board. The board may by rule adopted under2
IC 4-22-2 require an applicant under this subsection to3
successfully complete an examination approved by the board4
to measure the applicant's qualifications and background in the5
practice of nursing and proficiency in the English language;6
and7

(3) be physically and mentally capable of and professionally8
competent to safely engage in the practice of nursing as9
determined by the board.10

The board may not require a person to have a baccalaureate degree in11
nursing as a prerequisite for licensure.12

(b) The applicant must pass an examination in such subjects as the13
board may determine.14

(c) The board may issue by endorsement a license to practice as a15
registered nurse to an applicant who has been licensed as a registered16
nurse, by examination, under the laws of another state if the applicant17
presents proof satisfactory to the board that, at the time that the18
applicant applies for an Indiana license by endorsement, the applicant19
holds a current license in another state and possesses credentials20
and qualifications that are substantially equivalent to requirements in21
Indiana for licensure by examination. The board may specify by rule22
what constitutes substantial equivalence under this subsection.23

(d) The board may issue by endorsement a license to practice as24
a registered nurse to an applicant who:25

(1) has completed the English version of the Canadian Nurse26
Association Testing Service Examination;27
(2) achieved the passing score required on the examination at28
the time the examination was taken;29
(3) is currently licensed in a Canadian province or in another30
state; and31
(4) meets the other requirements under this section.32

(d) (e) Each applicant for examination and registration to practice33
as a registered nurse shall pay a fee set by the board. The board may set34
a proctoring fee to be paid by applicants who are graduates of a state35
accredited school in another state. Payment of the fee or fees shall be36
made by the applicant prior to the date of examination.37

(e) (f) Any person who holds a license to practice as a registered38
nurse in Indiana may use the title "Registered Nurse" and the39
abbreviation "R.N.". No other person shall practice or advertise as or40
assume the title of registered nurse or use the abbreviation of "R.N." or41
any other words, letters, signs, or figures to indicate that the person42
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using same is a registered nurse.1
(f) (g) Any person holding a license or certificate of registration to2

practice nursing as a registered nurse issued by the board which is valid3
on December 1, 1971, shall be considered to be licensed as a registered4
nurse under this chapter.5

SECTION 2. IC 25-23-1-19.5 IS AMENDED TO READ AS6
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 19.5. (a) The board7
shall establish a program under which advanced practice nurses who8
meet the requirements established by the board are authorized to9
prescribe legend drugs, including controlled substances (as defined in10
IC 35-48-1).11

(b) The authority granted by the board under this section:12
(1) shall be granted initially to an advanced practice nurse for two13
(2) years; and14
(2) is subject to renewal indefinitely for successive periods of two15
(2) years.16

(c) The rules adopted under section 7 of this chapter concerning the17
authority of advanced practice nurses to prescribe legend drugs must18
do the following:19

(1) Require an advanced practice nurse or a prospective advanced20
practice nurse who seeks the authority to submit an application to21
the board.22
(2) Require, as a prerequisite to the initial granting of the23
authority, the successful completion by the applicant of a graduate24
level course in pharmacology providing at least two (2) semester25
hours of academic credit.26
(3) Require, as a condition of the renewal of the authority, the27
completion by the advanced practice nurse during the two (2)28
years immediately preceding the renewal of the authority of at29
least thirty (30) hours of continuing education, at least (8) hours30
of which must be in pharmacology of the following continuing31
education requirements:32

(A) An applicant for renewal who initially received33
prescriptive authority less than twelve (12) months before34
the expiration date of the prescriptive authority is not35
required to complete a continuing education requirement36
before the renewal.37
(B) An applicant for renewal who initially received38
prescriptive authority at least twelve (12) months but less39
than twenty-four (24) months before the expiration date of40
the prescriptive authority shall submit proof to the board41
that the applicant has successfully completed at least42
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fifteen (15) contact hours of continuing education. The1
hours must:2

(i) be obtained after the date the applicant initially3
received prescriptive authority but before the expiration4
date of the prescriptive authority;5
(ii) include at least four (4) contact hours of6
pharmacology; and7
(iii) be approved by a nationally approved sponsor of8
continuing education for nurses, approved by the board,9
and listed by the health professions bureau as approved10
hours.11

(C) An applicant for renewal who initially received12
prescriptive authority at least twenty-four (24) months13
before the expiration date of the prescriptive authority14
shall submit proof to the board that the applicant has15
successfully completed at least thirty (30) contact hours of16
continuing education. The hours must:17

(i) be obtained within the two (2) years immediately18
preceding the renewal;19
(ii) include at least eight (8) contact hours of20
pharmacology; and21
(iii) be approved by a nationally approved sponsor of22
continuing education for nurses, approved by the board,23
and listed by the health professions bureau as approved24
hours.25

SECTION 3. An emergency is declared for this act.26
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COMMITTEE REPORT

Mr. President: The Senate Committee on Health and Provider
Services, to which was referred Senate Bill 3, has had the same under
consideration and begs leave to report the same back to the Senate with
the recommendation that said bill DO PASS.

(Reference is made to Senate Bill 3 as introduced.)

MILLER, Chairperson   

Committee Vote: Yeas 6, Nays 0.
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Public Health, to which was
referred Senate Bill 3, has had the same under consideration and begs
leave to report the same back to the House with the recommendation
that said bill be amended as follows:

Page 3, between lines 4 and 5, begin a new paragraph and insert:
"SECTION 2. IC 25-23-1-19.5 IS AMENDED TO READ AS

FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 19.5. (a) The board
shall establish a program under which advanced practice nurses who
meet the requirements established by the board are authorized to
prescribe legend drugs, including controlled substances (as defined in
IC 35-48-1).

(b) The authority granted by the board under this section:
(1) shall be granted initially to an advanced practice nurse for two
(2) years; and
(2) is subject to renewal indefinitely for successive periods of two
(2) years.

(c) The rules adopted under section 7 of this chapter concerning the
authority of advanced practice nurses to prescribe legend drugs must
do the following:

(1) Require an advanced practice nurse or a prospective advanced
practice nurse who seeks the authority to submit an application to
the board.
(2) Require, as a prerequisite to the initial granting of the
authority, the successful completion by the applicant of a graduate
level course in pharmacology providing at least two (2) semester
hours of academic credit.
(3) Require, as a condition of the renewal of the authority, the
completion by the advanced practice nurse during the two (2)
years immediately preceding the renewal of the authority of at
least thirty (30) hours of continuing education, at least (8) hours
of which must be in pharmacology of the following continuing
education requirements:

(A) An applicant for renewal who initially received
prescriptive authority less than twelve (12) months before
the expiration date of the prescriptive authority is not
required to complete a continuing education requirement
before the renewal.
(B) An applicant for renewal who initially received
prescriptive authority at least twelve (12) months but less
than twenty-four (24) months before the expiration date of
the prescriptive authority shall submit proof to the board
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that the applicant has successfully completed at least
fifteen (15) contact hours of continuing education. The
hours must:

(i) be obtained after the date the applicant initially
received prescriptive authority but before the expiration
date of the prescriptive authority;
(ii) include at least four (4) contact hours of
pharmacology; and
(iii) be approved by a nationally approved sponsor of
continuing education for nurses, approved by the board,
and listed by the health professions bureau as approved
hours.

(C) An applicant for renewal who initially received
prescriptive authority at least twenty-four (24) months
before the expiration date of the prescriptive authority
shall submit proof to the board that the applicant has
successfully completed at least thirty (30) contact hours of
continuing education. The hours must:

(i) be obtained within the two (2) years immediately
preceding the renewal;
(ii) include at least eight (8) contact hours of
pharmacology; and
(iii) be approved by a nationally approved sponsor of
continuing education for nurses, approved by the board,
and listed by the health professions bureau as approved
hours.".

Renumber all SECTIONS consecutively.

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to SB 3 as printed January 20, 1999.)

BROWN C, Chair   

Committee Vote: yeas 10, nays 0.


