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ENGROSSED
HOUSE BILL No. 1284

_____

DIGEST OF HB 1284 (Updated March 16, 1999 3:15 pm - DI 44)

Citations Affected: IC 4-13.6; IC 5-3; IC 5-14; IC 5-22.

Synopsis: Internet notice of state meetings and bid lists; newspaper
fees for public notices. Requires state agencies to provide electronic
access to notices of public meetings and invitations to bid on contracts
for public works and supplies. Deletes the additional 50% charge for
newspaper publication of public notices containing rule or tabular
work. (The introduced version of this bill was prepared by the interim
study committee on state government issues.)

Effective: July 1, 1999.

Kruzan, Munson, Weinzapfel,
Bardon

(SENATE SPONSORS — MERRITT, ALEXA)

January 11, 1999,  read first time and referred to Committee on Public Policy, Ethics and
Veteran Affairs.

January 20, 1999, reported — Do Pass.
February 8, 1999, read second time, ordered engrossed.
February 9, 1999, engrossed.
February 10, 1999, read third time, passed. Yeas 96, nays 0.

SENATE ACTION
February 22, 1999, read first time and referred to Committee on Governmental and

Regulatory Affairs.
March 11, 1999, reported favorably — Do Pass.
March 16, 1999, read second time, amended, ordered engrossed.
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Reprinted
March 17, 1999

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

ENGROSSED
HOUSE BILL No. 1284

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
state offices and administration.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 4-13.6-5-8 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 8. (a) This section2
applies only to public works contracts bid under section 2 of this3
chapter.4

(b) The division shall solicit sealed bids by public notice inserted5
once each week for two (2) successive weeks before the final date of6
submitting bids in:7

(1) one (1) newspaper of general circulation in Marion County,8
Indiana; and9
(2) if any part of the project is located in an area outside Marion10
County, Indiana, one (1) newspaper of general circulation in that11
area.12

The commissioner shall designate the newspapers for these13
publications. The commissioner may designate different newspapers14
according to the nature of the project and may direct that additional15
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notices be published.1
(c) The division shall also solicit sealed bids for public works2

projects by:3
(1) sending notices by mail to prospective contractors known to4
the division; and by5
(2) posting notices on a public bulletin board in its office; and6
(3) providing electronic access to notices through the7
computer gateway administered by the intelenet commission8
under IC 5-21-2;9

at least seven (7) days before the final date for submitting bids for the10
public works project.11

SECTION 2. IC 5-3-1-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS12
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) The cost of all public notice13
advertising which any elected or appointed public official or14
governmental agency is required by law to have published, or orders15
published, for which the compensation to the newspapers or qualified16
publications publishing such advertising is drawn from and is the17
ultimate obligation of the public treasury of the governmental unit18
concerned with the advertising shall be charged to and collected from19
the proper fund of the public treasury and paid over to the newspapers20
or qualified publications publishing such advertising, after proof of21
publication and claim for payment has been filed.22

(b) The basic charges for publishing public notice advertising shall23
be by the line and shall be computed based on a square of two hundred24
and fifty (250) ems at the following rates:25

(1) Before January 1, 1996, three dollars and thirty cents ($3.30)26
per square for the first insertion in newspapers or qualified27
publications plus one dollar and sixty-five cents ($1.65) per28
square for each additional insertion in newspapers or qualified29
publications.30
(2) After December 31, 1995, and before December 31, 2005, a31
newspaper or qualified publication may, effective January 1 of32
any year, increase the basic charges by five percent (5%) more33
than the basic charges that were in effect during the previous year.34
However, the basic charges for the first insertion of a public35
notice in a newspaper or qualified publication may not exceed the36
lowest classified advertising rate charged to advertisers by the37
newspaper or qualified publication for comparable use of the38
same amount of space for other purposes.39

An additional charge of fifty percent (50%) shall be allowed for the40
publication of all public notice advertising containing rule or tabular41
work.42
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(c) All public notice advertisements shall be set in solid type not1
larger than the type used in the regular reading matter of the newspaper2
or qualified publication, without any leads or other devices for3
increasing space. All public notice advertisements shall be headed by4
not more than two (2) lines, neither of which shall total more than four5
(4) solid lines of the type in which the body of the advertisement is set.6
Public notice advertisements may be submitted by an appointed or7
elected official or a governmental agency to a newspaper or qualified8
publication in electronic form, if the newspaper or qualified publication9
is equipped to accept information in compatible electronic form.10

(d) Each newspaper or qualified publication publishing public11
notice advertising shall submit proof of publication and claim for12
payment in duplicate on each public notice advertisement published.13
For each additional proof of publication required by a public official,14
a charge of one dollar ($1) per copy shall be allowed each newspaper15
or qualified publication furnishing proof of publication.16

(e) The circulation of a newspaper or qualified publication is17
determined as follows:18

(1) For a newspaper, by the circulation stated on line 10.C. (Total19
Paid and/or Requested Circulation of Single Issue Published20
Nearest to Filing Date) of the Statement of Ownership,21
Management and Circulation required by 39 U.S.C. 3685 that was22
filed during the previous year.23
(2) For a qualified publication, by a verified affidavit filed with24
each governmental agency that has public notices the qualified25
publication wants to publish. The affidavit must:26

(A) be filed with the governmental agency before January 1 of27
each year; and28
(B) attest to the circulation of the qualified publication for the29
issue published nearest to October 1 of the previous year.30

SECTION 3. IC 5-3-1-6 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS31
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 6. (a) In all cases where notices are32
required by law to be published in the public newspaper by or under33
the supervision of any state officer, board, commission, or institution34
of the state of Indiana, said notices are hereby required to be published35
in each of two (2) daily newspapers published in the city of36
Indianapolis and in such other cities as is required by law, said notices37
to be in all cases published in two (2) newspapers in each city where38
they are required to be published. In all cases where the officer, board,39
commission, or institution making said publication is located outside40
of the city of Indianapolis, said notices shall also be published in41
newspapers published within the county where said officer, board,42



C
o
p
y

4

EH 1284—LS 6123/DI 44+

commission, or institution maintains its office. The rate charged for all1
such notices and advertising shall be the same as is set out in section2
1 of this chapter.3

(b) In addition to the requirements of subsection (a), a state4
officer, board, commission, or institution of the state of Indiana5
that is required by law to publish a notice of a public meeting shall6
also provide electronic access to the notice through the computer7
gateway administered by the intelenet commission under IC 5-21-2.8

SECTION 4. IC 5-14-1.5-5 IS AMENDED TO READ AS9
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 5. (a) Public notice of10
the date, time, and place of any meetings, executive sessions, or of any11
rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least forty-eight12
(48) hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before13
the meeting. This requirement does not apply to reconvened meetings14
(not including executive sessions) where announcement of the date,15
time, and place of the reconvened meeting is made at the original16
meeting and recorded in the memoranda and minutes thereof, and there17
is no change in the agenda.18

(b) Public notice shall be given by the governing body of a public19
agency by:20

(1) posting a copy of the notice at the principal office of the21
public agency holding the meeting or, if no such office exists, at22
the building where the meeting is to be held; and23
(2) depositing in the United States mail with postage prepaid or24
by delivering notice to all news media which deliver by January25
1 an annual written request for such notices for the next26
succeeding calendar year to the governing body of the public27
agency. If a governing body comes into existence after January 1,28
it shall comply with this subdivision upon receipt of a written29
request for notice.30

In addition, a state agency (as defined in IC 4-13-1-1) shall provide31
electronic access to the notice through the computer gateway32
administered by the intelenet commission under IC 5-21-2.33

(c) Notice of regular meetings need be given only once each year,34
except that an additional notice shall be given where the date, time, or35
place of a regular meeting or meetings is changed. This subsection does36
not apply to executive sessions.37

(d) If a meeting is called to deal with an emergency involving actual38
or threatened injury to person or property, or actual or threatened39
disruption of the governmental activity under the jurisdiction of the40
public agency by any event, then the time requirements of notice under41
this section shall not apply, but:42
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(1) news media which have requested notice of meetings must be1
given the same notice as is given to the members of the governing2
body; and3
(2) the public must be notified by posting a copy of the notice4
according to this section.5

(e) This section shall not apply where notice by publication is6
required by statute, ordinance, rule, or regulation.7

(f) This section shall not apply to:8
(1) the state board of tax commissioners or any other governing9
body which meets in continuous session, except that this section10
applies to meetings of these governing bodies which are required11
by or held pursuant to statute, ordinance, rule, or regulation; or12
(2) the executive of a county or the legislative body of a town if13
the meetings are held solely to receive information or14
recommendations in order to carry out administrative functions,15
to carry out administrative functions, or confer with staff16
members on matters relating to the internal management of the17
unit. "Administrative functions" do not include the awarding of18
contracts, the entering into contracts, or any other action creating19
an obligation or otherwise binding a county or town.20

(g) This section does not apply to the general assembly.21
(h) Notice has not been given in accordance with this section if a22

governing body of a public agency convenes a meeting at a time so23
unreasonably departing from the time stated in its public notice that the24
public is misled or substantially deprived of the opportunity to attend,25
observe, and record the meeting.26

SECTION 5. IC 5-22-7-5 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS27
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 5. The purchasing agency shall give28
notice of the invitation for bids in the manner required by IC 5-3-1. In29
addition, the purchasing agency for a state agency shall provide30
electronic access to the notice through the electronic gateway31
administered by the intelenet commission under IC 5-21-2.32

SECTION 6. IC 5-22-9-3 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS33
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 3. The purchasing agency shall give34
public notice of the request for proposals in the manner required by35
IC 5-3-1. In addition, the purchasing agency for a state agency shall36
provide electronic access to the notice through the electronic37
gateway administered by the intelenet commission under IC 5-21-2.38
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Public Policy, Ethics and
Veterans Affairs, to which was referred House Bill 1284, has had the
same under consideration and begs leave to report the same back to the
House with the recommendation that said bill do pass.

KUZMAN, Chair

Committee Vote: yeas 11, nays 0.
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COMMITTEE REPORT

Mr. President: The Senate Committee on Governmental and
Regulatory Affairs, to which was referred House Bill No. 1284, has had
the same under consideration and begs leave to report the same back
to the Senate with the recommendation that said bill DO PASS.

(Reference is made to House Bill 1284 as printed January 21, 1999.)

MERRITT, Chairperson

Committee Vote:  Yeas 9, Nays 0.
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SENATE MOTION

Mr. President: I move that Engrossed House Bill  1284 be amended
to read as follows:

Page 2, between lines 11 and 12, begin a new paragraph and insert:
"SECTION 2. IC 5-3-1-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS

[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) The cost of all public notice
advertising which any elected or appointed public official or
governmental agency is required by law to have published, or orders
published, for which the compensation to the newspapers or qualified
publications publishing such advertising is drawn from and is the
ultimate obligation of the public treasury of the governmental unit
concerned with the advertising shall be charged to and collected from
the proper fund of the public treasury and paid over to the newspapers
or qualified publications publishing such advertising, after proof of
publication and claim for payment has been filed.

(b) The basic charges for publishing public notice advertising shall
be by the line and shall be computed based on a square of two hundred
and fifty (250) ems at the following rates:

(1) Before January 1, 1996, three dollars and thirty cents ($3.30)
per square for the first insertion in newspapers or qualified
publications plus one dollar and sixty-five cents ($1.65) per
square for each additional insertion in newspapers or qualified
publications.
(2) After December 31, 1995, and before December 31, 2005, a
newspaper or qualified publication may, effective January 1 of
any year, increase the basic charges by five percent (5%) more
than the basic charges that were in effect during the previous year.
However, the basic charges for the first insertion of a public
notice in a newspaper or qualified publication may not exceed the
lowest classified advertising rate charged to advertisers by the
newspaper or qualified publication for comparable use of the
same amount of space for other purposes.

An additional charge of fifty percent (50%) shall be allowed for the
publication of all public notice advertising containing rule or tabular
work.

(c) All public notice advertisements shall be set in solid type not
larger than the type used in the regular reading matter of the newspaper
or qualified publication, without any leads or other devices for
increasing space. All public notice advertisements shall be headed by
not more than two (2) lines, neither of which shall total more than four
(4) solid lines of the type in which the body of the advertisement is set.
Public notice advertisements may be submitted by an appointed or
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elected official or a governmental agency to a newspaper or qualified
publication in electronic form, if the newspaper or qualified publication
is equipped to accept information in compatible electronic form.

(d) Each newspaper or qualified publication publishing public
notice advertising shall submit proof of publication and claim for
payment in duplicate on each public notice advertisement published.
For each additional proof of publication required by a public official,
a charge of one dollar ($1) per copy shall be allowed each newspaper
or qualified publication furnishing proof of publication.

(e) The circulation of a newspaper or qualified publication is
determined as follows:

(1) For a newspaper, by the circulation stated on line 10.C. (Total
Paid and/or Requested Circulation of Single Issue Published
Nearest to Filing Date) of the Statement of Ownership,
Management and Circulation required by 39 U.S.C. 3685 that was
filed during the previous year.
(2) For a qualified publication, by a verified affidavit filed with
each governmental agency that has public notices the qualified
publication wants to publish. The affidavit must:

(A) be filed with the governmental agency before January 1 of
each year; and
(B) attest to the circulation of the qualified publication for the
issue published nearest to October 1 of the previous year.".

Renumber all SECTIONS consecutively.

(Reference is to E.H.B. 1284 as printed March 12, 1999.)

WOLF


