January 27, 1998

SENATE BILL No. 426

DIGEST OF SB0426 (Updated January 22, 1998 11:49 am - DI 44)

Citations Affected: 1C6-1.1-12.

Synopsis: Geothermal energy property tax deduction procedure.
Specifies the procedure for claming the geothermal energy property
tax deduction. Specifies that an approved statement and proof of
certification applies to the first year and any succeeding years if the
property remains eligible. Places the application processinto the same
provision as the deduction. Provides that a change in the nature of the
property so that the property no longer utilizes a geothermal energy
heating or cooling device makes the property ineligible for the
deduction. Makes corresponding changes. Provides that individuals
who file a statement and proof of certification and receive deductions
for 1998 are not required to file a statement and proof of certification
(Continued next page)

Effective: July 1, 1998; January 1, 1999.

WYyss

January 13, 1998, read first time and referred to Committee on Finance.
January 26, 1998, reported favorably — Do Pass.
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for any succeeding year for which the property remainseligiblefor the
deduction.
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January 27, 1998

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Congtitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthisstyletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypeintheintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatuteinthis style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 426

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-12-34 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999]: Sec. 34. (a) For
purposesof thissection, "geothermal energy heating or cooling device'
means a device that is installed after December 31, 1981, and is
designed to utilize the natural heat from the earth to provide hot water,
produce electricity, or generate heating or cooling.

(b) The owner of real property, or amobilehomethat isnot assessed
asreal property, that is equipped with a geothermal energy heating or
cooling device is annually entitled to a property tax deduction. The
amount of the deduction equal stheremainder of ; (1) the assessed value
of the real property or mobile home with the geothermal heating or
cooling device; minus (2) the assessed value of the real property or
mobile home without the geothermal heating or cooling device.

(c) An individual who desires to claim the deduction provided
by this section must file a certified statement in duplicate, on forms
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prescribed by the state board of tax commissioners, and proof of
certification under subsection (d) with the auditor of the county in
which the property for which the deduction is claimed is subject to
assessment. With respect to property that is not assessed under
IC 6-1.1-7, the person must file the statement between March 1 and
May 10 of the assessment year. With respect to a property that is
assessed under IC 6-1.1-7, the person must file the statement
between January 15 and March 31 of the assessment year. The
statement may be filed in person or by mail. If mailed, the mailing
must be postmarked on or before the last day for filing. The
statement applies for that first year and any succeeding year for
which the property remains eligible for the deduction.

(d) The department of environmental management, upon
application by a property owner, shall determine whether a system
or device qualifies for a deduction provided by this section. If the
department determines that a system or device qualifies for a
deduction, it shall certify the system or device and provide proof of
the certification to the property owner. The department shall
prescribe the form and manner of the certification process
required by this subsection.

(e) If an individual who is receiving the deduction provided by
this chapter changes the nature of the property so that the
property no longer utilizes a geothermal energy heating or cooling
device, the property becomes ineligible for the deduction for the
following year. The individual shall notify the auditor of the county
inwhich the real property or mobile home for which the individual
received the deduction is located of the individual’s ineligibility
before March 31 of the year for which the individual becomes
ineligible.

(f) If the department of environmental management receives an
application for certification before April 10 of the assessment year,
the department shall determine whether the system or device
qualifies for a deduction before May 10 of the assessment year. If
the department fails to make a determination under this subsection
before May 10 of the assessment year, the system or device is
considered certified.

(9) A denial of a deduction claimed under this section may be
appealed as provided in IC 6-1.1-15. The appeal is limited to a
review of a determination made by the township assessor, property
tax board of appeals, or state board of tax commissioners.

SECTION 2. IC 6-1.1-12-35, AS AMENDED BY P.L.6-1997,
SECTION 56, ISAMENDED TOREAD ASFOLLOWSI[EFFECTIVE

SB 426—LS 7122/DI1 94



©CoOoO~NOOh WNPR

-b-b-bwwwwwﬁwwwWNl\)NNI\)NI\)NI\)I\)I—‘I—‘I—‘I—‘I—‘I—‘I—‘I—‘I—‘H
NP OWOOWLmNO O WNPOOWONOUPRRWNRPOOWONOOUGAWNPEO

3

JANUARY 1, 1999]: Sec. 35. (a) Except as provided in section 36 of
this chapter, a person who desires to claim the deduction provided by
section 31 or 33 or 34 of this chapter must file a certified statement in
duplicate, onforms prescribed by the state board of tax commissioners,
and proof of certification under subsection (b) with the auditor of the
county in which the property for which the deduction is claimed is
subject to assessment. Except as provided in subsection (d), with
respect to property that is not assessed under 1C 6-1.1-7, the person
must file the statement between March 1 and May 10, inclusive, of the
assessment year. The person must file the statement in each year for
which he desires to obtain the deduction. With respect to a property
which isassessed under |C 6-1.1-7, the person must file the statement
between January 15 and March 31, inclusive, of each year for which he
desires to obtain the deduction. The statement may be filed in person
or by mail. If mailed, the mailing must be postmarked on or before the
last day for filing. On verification of the statement by the assessor of
the township in which the property for which the deduction is claimed
is subject to assessment, the county auditor shall allow the deduction.

(b) Thedepartment of environmental management, upon application
by a property owner, shall determine whether a system or device
qualifies for a deduction provided by section 31 or 33 of 34 of this
chapter. If the department determinesthat a system or device qualifies
for adeduction, it shall certify the system or device and provide proof
of the certification to the property owner. The department shall
prescribe the form and manner of the certification process required by
this subsection.

(c) A denial of adeduction claimed under section 31 or 33 of 34 of
this chapter may be appealed asprovidedin IC 6-1.1-15. The appeal is
limited to areview of a determination made by the township assessor,
county property tax assessment board of appeals, or state board of tax
commissioners.

(d) A person who timely files a persona property return under
IC 6-1.1-3-7(a) for an assessment year and who desires to claim the
deduction provided in section 31 of this chapter for property that isnot
assessed under 1C 6-1.1-7 must file the statement described in
subsection (@) between March 1 and May 15, inclusive, of that year. A
person who obtains a filing extension under 1C 6-1.1-3-7(b) for an
assessment year must file the application between March 1 and June
14, inclusive, of that year.

SECTION 3. IC 6-1.1-12-36, AS AMENDED BY P.L.10-1997,
SECTION 12, ISAMENDED TOREAD ASFOLLOWSI[EFFECTIVE
JANUARY 1, 1999]: Sec. 36. (a) A person who receives a deduction
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provided under section 26, 29, 33, 34; or 38 of this chapter for a
particular year and who remains eligible for the deduction for the
following year is not required to file a statement to apply for the
deduction for the following year.

(b) A person who receives a deduction provided under section 26,
29, 33, 34; or 38 of this chapter for a particular year and who becomes
ineligible for the deduction for the following year shall notify the
auditor of the county in which the real property or mobile home for
which he received the deduction is located of hisineligibility before
March 31 of the year for which he becomesineligible.

(c) The auditor of each county shall, in a particular year, apply a
deduction provided under section 26, 29, 33, 34; or 38 of this chapter
to each person who received the deduction in the preceding year unless
the auditor determines that the person is no longer eligible for the
deduction.

SECTION 4. [EFFECTIVE JULY 1, 1998] Notwithstanding
IC 6-1.1-12-34, IC 6-1.1-12-35, and IC 6-1.1-12-36, all as amended
by this act, an individual who:

(1) files a statement and proof of certification with the auditor
of the county in which the property for which the deduction
is claimed is subject to assessment; and
(2) receives a deduction under IC 6-1.1-12-34 for the
assessment year 1998;
is not required to file a statement and proof of certification for any
succeeding year for which the property remains eligible for the
deduction.
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COMMITTEE REPORT
Mr. President: The Senate Committee on Finance, to which was

referred Senate Bill 426, has had the same under consideration and
begs leave to report the same back to the Senate with the
recommendation that said bill DO PASS.

(Reference is made to Senate Bill 426 asintroduced.)

BORST, Chairperson
Committee Vote: Yeas 12, NaysO.
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