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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1134
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 12-17.2-2-8; IC 12-17.2-5-1.

Synopsis:  Child care home licensing exemption. Exempts from
licensure a child care home that provides care to more than six
children, not including children for whom the provider is a parent,
stepparent, guardian, custodian, or other relative, if the provider obtains
a written, notarized statement from a parent, guardian, or custodian
seeking care for a child within the child care home. Requires the
notarized statement to acknowledge the number of children for whom
the child care home provides care and indicate the parent, guardian, or
custodian's agreement to place the child in the provider's care under the
circumstances. Requires the child care home to maintain records of the
notarized statements. Requires the child care home to comply with

(Continued next page)

Effective:  July 1, 1998.

T. Brown

January 8, 1998,  read first time and referred to Committee on Families, Children, and
Human Affairs.
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Digest Continued

certain health, sanitation, fire, and safety rules approved by the division
of family and children. (Current law requires a child care home that
provides care to more than six children, not including children for
whom the child care home provider is a parent, stepparent, guardian,
custodian, or other relative, to be licensed.)
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1134

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
human services.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 12-17.2-2-8, AS AMENDED BY P.L.2-1995,1
SECTION 50, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 1998]: Sec. 8. The division shall exempt from licensure the3
following programs:4

(1) A program for children enrolled in grades kindergarten5
through 12 that is operated by the department of education or a6
public or private school.7
(2) A program for children who become at least three (3) years of8
age as of December 1 of a particular school year (as defined in9
IC 20-10.1-2-1) that is operated by the department of education10
or a public or private school.11
(3) A nonresidential program for a child that provides child care12
for less than four (4) hours a day.13
(4) A recreation program for children that operates for not more14
than ninety (90) days in a calendar year.15
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(5) A program whose primary purpose is to provide social,1
recreational, or religious activities for school age children, such2
as scouting, boys club, girls club, sports, or the arts.3
(6) A program operated to serve migrant children that:4

(A) provides services for children from migrant worker5
families; and6
(B) is operated during a single period of less than one hundred7
twenty (120) consecutive days during a calendar year.8

(7) A child care ministry registered under IC 12-17.2-6.9
(8) A child care home if the provider:10

(A) does not receive regular compensation;11
(B) cares only for children who are related to the provider;12
(C) cares for less than six (6) children, not including children13
for whom the provider is a parent, stepparent, guardian,14
custodian, or other relative;15
(D) cares for more than six (6) children, not including16
children for whom the provider is a parent, stepparent,17
guardian, custodian, or other relative and:18

(i) informs a parent, guardian, or custodian who seeks to19
place a child in the provider’s care that the child care20
home is unlicensed and discloses the number of children21
who are being cared for within the child care home;22
(ii) obtains a written, notarized statement from the23
parent, guardian, or custodian that acknowledges the24
number of children for whom the child care home25
provides care and indicates that the parent, guardian, or26
custodian agrees to place the child in the provider's care27
under the circumstances described in item (i); 28
(iii) maintains records of statements obtained under item29
(ii);30
(iv) complies with health, safety, and sanitation31
standards as determined by the division under32
IC 12-17.2-2-4 for child care homes or in accordance33
with a variance or waiver of a rule governing child care34
homes approved by the division under IC 12-17.2-2-10;35
and36
(v) complies with fire and safety rules adopted by the37
division under IC 12-17.2-2-4 for child care homes or in38
accordance with a variance or waiver of a rule governing39
child care homes approved by the division under40
IC 12-17.2-2-10; or41

(D) (E) operates to serve migrant children.42
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(9) A child care program operated by a public or private1
secondary school that:2

(A) provides day care on the school premises for children of a3
student or an employee of the school;4
(B) complies with health, safety, and sanitation standards as5
determined by the division under IC 12-17.2-2-4 for child care6
centers or in accordance with a variance or waiver of a rule7
governing child care centers approved by the division under8
IC 12-17.2-2-10; and9
(C) substantially complies with the fire and life safety rules as10
determined by the state fire marshal under rules adopted by the11
division under IC 12-17.2-2-4 for child care centers or in12
accordance with a variance or waiver of a rule governing child13
care centers approved by the division under IC 12-17.2-2-10.14

SECTION 2. IC 12-17.2-5-1 IS AMENDED TO READ AS15
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 1. (a) Except as16
provided by IC 12-17.2-2-8, a person may not operate a child care17
home without a license issued under this article.18

(b) The state or a political subdivision of the state may not operate19
a child care home without a license issued under this article.20

(c) A person may not operate a child care home if:21
(1) the number of children maintained on the premises at any one22
(1) time is greater than the number authorized by the license; and23
(2) the children are maintained in a building or place not24
designated by the license.25


