Introduced Version

HOUSE BILL No. 1111

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: 1C 6-1.1-12-9.

Synopsis: Property tax deductions for the elderly. Increases the
property tax deduction for qualifying individuals who are at least 65
years of age from $1,000 to $2,000. Makes a conforming amendment
to the version of the statute that will become effective March 1, 2001,
when the definition of assessed valuewill change from 33 1/3% of true
tax value to 100% of true tax value.

Effective: July 1, 1998; January 1, 1999; January 1, 2002.

Goeglein

January 6, 1998, read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthis styletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in thts styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypein theintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatuteinthis style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1111

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-12-9, AS AMENDED BY P.L.48-1997,
SECTION 1 (CURRENT VERSION), ISAMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999]: Sec. 9. (& An
individual may obtain a deduction from the assessed value of the
individual'sreal property, or mobile homewhichisnot assessed asred
property, if:

() the individual is at least sixty-five (65) years of age on or
before December 31 of the calendar year preceding the year in
which the deduction is claimed;
(2) the combined adjusted grossincome (as defined in Section 62
of the Internal Revenue Code) of:
(A) theindividual and the individual's spouse; or
(B) theindividua and all other individuals with whom:
(i) the individual shares ownership; or
(ii) the individua is purchasing the property under a
contract;
asjoint tenants or tenants in common;
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for the calendar year preceding the year in which thedeductionis
claimed did not exceed twenty thousand dollars ($20,000);

(3) theindividual has owned thereal property or mobile homefor
at least one (1) year before claiming the deduction; or the
individual has been buying thereal property under acontract that
providesthat theindividual isto pay the property taxes on thereal
property or mobile homefor at least one (1) year before claiming
the deduction, and the contract or amemorandum of the contract
isrecorded in the county recorder's office;

(4) the individual and any individuals covered by subdivision
(2)(B) reside on the real property or in the mobile home;

(5) the assessed value of the real property or mobile home does
not exceed twenty-one thousand dollars ($21,000); and

(6) theindividual receives no other property tax deduction for the
year in which the deduction is claimed, except the deductions
provided by sections 1, 37, and 38 of this chapter.

(b) Except asprovidedin subsection (h), inthe case of real property,
an individual's deduction under this section equals ere two thousand
dollars {$1666}- ($2,000).

(c) Except as provided in subsection (h), in the case of a mobile
home which is not assessed as real property, anindividual's deduction
under this section equals the lesser of

(2) one-half (1/2) of the assessed value of the mobile home; or
(2) ene two thousand dollars {$3,606)- ($2,000).

(d) Anindividual may not be denied the deduction provided under
this section because the individual is absent from the real property or
amobile home while in a nursing home or hospital.

(e) For purposes of thissection, if real property or amobile homeis
owned by:

(2) tenants by the entirety;

(2) joint tenants; or

(3) tenantsin common;
only one (1) deduction may be allowed. However, the age requirement
issatisfied if any one (1) of thetenantsis at least sixty-five (65) years
of age.

(f) A surviving spouse is entitled to the deduction provided by this
section if:

(2) the surviving spouse is at least sixty (60) years of age on or
before December 31 of the calendar year preceding the year in
which the deduction is claimed,;

(2) the surviving spouse's deceased husband or wife was at |east
sixty-five (65) years of age at the time of a death;
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(3) the surviving spouse has not remarried; and
(4) the surviving spouse satisfies the requirements prescribed in
subsection (a)(2) through (a)(6).

(9) An individual who has sold real property to another person
under a contract that provides that the contract buyer is to pay the
property taxes on the real property may not claim the deduction
provided under this section against that real property.

(h) In the case of tenants covered by subsection (a)(2)(B), if al of
the tenants are not at least sixty-five (65) years of age, the deduction
allowed under this section shall be reduced by an amount equal to the
deduction multiplied by afraction. The numerator of thefractionisthe
number of tenantswho are not at least sixty-five (65) years of age, and
the denominator is the total number of tenants.

SECTION 2. IC 6-1.1-12-9, AS AMENDED BY P.L.6-1997,
SECTION 46 (DELAYED VERSION), ISAMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 2002]: Sec. 9. (& An
individual may obtain a deduction from the assessed value of the
individual'sreal property, or mobile homewhichisnot assessed asrea
property, if:

(1) the individual is at least sixty-five (65) years of age on or
before December 31 of the calendar year preceding the year in
which the deduction is claimed:;
(2) the combined adjusted grossincome (as defined in Section 62
of the Internal Revenue Code) of
(A) the individual and the individual's spouse; or
(B) the individual and all other individuals with whom:
(i) theindividual shares ownership; or
(ii) the individual is purchasing the property under a
contract;
asjoint tenants or tenants in common;
for the calendar year preceding the year in which thedeductionis
claimed did not exceed twenty thousand dollars ($20,000);
(3) theindividual has owned thereal property or mobile homefor
at least one (1) year before claiming the deduction; or the
individual has been buying thereal property under acontract that
providesthat theindividual isto pay the property taxes on thereal
property or mobile homefor at least one (1) year before claiming
the deduction, and the contract or amemorandum of the contract
isrecorded in the county recorder's office;
(4) the individual and any individuals covered by subdivision
(2)(B) reside on the real property or in the mobile home;
(5) the assessed value of the real property or mobile home does
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not exceed sixty-three thousand dollars ($63,000); and

(6) theindividual receives no other property tax deduction for the
year in which the deduction is claimed, except the deductions
provided by sections 1, 37, and 38 of this chapter.

(b) Except asprovidedin subsection (h), inthe case of real property,
an individual's deduction under this section egqual s three six thousand
dollars {$3;666}- ($6,000).

(c) Except as provided in subsection (h), in the case of a mobile
home which is not assessed as real property, an individual's deduction
under this section equals the lesser of

(2) one-half (1/2) of the assessed value of the mobile home; or
(2) three six thousand dollars {$3;606)- ($6,000).

(d) Anindividual may not be denied the deduction provided under
this section because the individual is absent from the real property or
amobile home while in a nursing home or hospital.

(e) For purposes of thissection, if real property or amobile homeis
owned by:

(2) tenants by the entirety;

(2) joint tenants; or

(3) tenants in common;
only one (1) deduction may be allowed. However, the age requirement
issatisfied if any one (1) of thetenantsis at least sixty-five (65) years
of age.

(f) A surviving spouse is entitled to the deduction provided by this
section if:

(2) the surviving spouse is at least sixty (60) years of age on or
before December 31 of the calendar year preceding the year in
which the deduction is claimed,;

(2) the surviving spouse's deceased husband or wife was at |east
sixty-five (65) years of age at the time of a death;

(3) the surviving spouse has not remarried; and

(4) the surviving spouse satisfies the requirements prescribed in
subsection (a)(2) through (a)(6).

(9) An individual who has sold rea property to another person
under a contract that provides that the contract buyer is to pay the
property taxes on the rea property may not claim the deduction
provided under this section against that real property.

(h) In the case of tenants covered by subsection (a)(2)(B), if al of
the tenants are not at |least sixty-five (65) years of age, the deduction
allowed under this section shall be reduced by an amount equal to the
deduction multiplied by afraction. The numerator of thefractionisthe
number of tenantswho are not at least sixty-five (65) years of age, and
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the denominator is the total number of tenants.

SECTION 3. [EFFECTIVE JULY 1, 1998] (a) IC 6-1.1-12-9, as
amended by SECTION 1 of this act, applies only to property taxes
first due and payable after December 31, 1998.

(b) IC 6-1.1-12-9, asamended by SECTION 2 of this act, applies
only to property taxes first due and payable after December 31,
2001.
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