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Introduced Version

HOUSE BILL No.     1090
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 5-10-8-8.

Synopsis:  Medicare supplement for retired state employees. Requires
the state to provide a Medicare supplement for each retired employee
who: (1) retires after June 30, 1998; (2) is eligible for Medicare
coverage; and (3) meets certain employment requirements. Provides
that the state may elect to pay any part of the retired employee's
premium for the Medicare supplement. Provides that a retired
employee who is eligible for the Medicare supplement may elect to
have the employee's spouse covered under the Medicare supplement.
Provides that the surviving spouse's eligibility for the Medicare
supplement ends on the date of the spouse's remarriage.

Effective:  July 1, 1998.

Saunders

January 6, 1998,  read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1090

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
state and local administration.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-10-8-8, AS AMENDED BY P.L.67-1995,1
SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 1998]: Sec. 8. (a) This section applies only to the state and its3
employees who are not covered by a plan established under section 64
of this chapter.5

(b) After June 30, 1986, the state shall provide a group health6
insurance plan to each retired employee:7

(1) whose retirement date is:8
(A) after June 29, 1986, for a retired employee who was a9
member of the field examiners' retirement fund;10
(B) after May 31, 1986, for a retired employee who was a11
member of the Indiana state teachers' retirement fund; or12
(C) after June 30, 1986, for a retired employee not covered by13
clause (A) or (B);14

(2) who will have reached fifty-five (55) years of age on or before15
the employee's retirement date but who will not be eligible on that16
date for Medicare coverage as prescribed by 42 U.S.C. 1395 et17
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seq.;1
(3) who will have completed twenty (20) years of creditable2
employment with a public employer on or before the employee's3
retirement date, ten (10) years of which shall have been4
completed immediately preceding the retirement; and5
(4) who will have completed at least fifteen (15) years of6
participation in the retirement plan of which the employee is a7
member on or before the employee's retirement date.8

(c) The state shall provide a group health insurance program to each9
retired employee:10

(1) who is a retired judge;11
(2) whose retirement date is after June 30, 1990;12
(3) who is at least sixty-two (62) years of age;13
(4) who is not eligible for Medicare coverage as prescribed by 4214
U.S.C. 1395 et seq.; and15
(5) who has at least eight (8) years of service credit as a16
participant in the Indiana judges' retirement fund, with at least17
eight (8) years of that service credit completed immediately18
preceding the judge's retirement.19

(d) The state shall provide a group health insurance program to each20
retired employee:21

(1) who is a retired participant under the prosecuting attorneys22
retirement fund;23
(2) whose retirement date is after January 1, 1990;24
(3) who is at least sixty-two (62) years of age;25
(4) who is not eligible for Medicare coverage as prescribed by 4226
U.S.C. 1395 et seq.; and27
(5) who has at least ten (10) years of service credit as a participant28
in the prosecuting attorneys retirement fund, with at least ten (10)29
years of that service credit completed immediately preceding the30
participant's retirement.31

(e) The state shall make available a group health insurance program32
to each former member of the general assembly or surviving spouse of33
each former member, if the former member:34

(1) is no longer a member of the general assembly;35
(2) is not eligible for Medicare coverage as prescribed by 4236
U.S.C. 1395 et seq. or, in the case of a surviving spouse, the37
surviving spouse is not eligible for Medicare coverage as38
prescribed by 42 U.S.C. 1395, et. seq.; and39
(3) has at least ten (10) years of service credit as a member in the40
general assembly, with at least eight (8) years of that service41
credit completed immediately preceding the member's retirement42
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or death.1
A former member or surviving spouse of a former member who obtains2
insurance under this section is responsible for paying both the3
employer and the employee share of the cost of the coverage.4

(f) The group health insurance program required under subsections5
(b) through (e) must be equal to that offered active employees. The6
retired employee may participate in the group health insurance program7
if the retired employee pays an amount equal to the employer's and the8
employee's premium for the group health insurance for an active9
employee and if the retired employee within ninety (90) days after the10
employee's retirement date files a written request for insurance11
coverage with the employer. However, the employer may elect to pay12
any part of the retired employee's premium.13

(g) Except as provided in subsection (j), a retired employee's14
eligibility to continue insurance under this section ends when the15
employee becomes eligible for Medicare coverage as prescribed by 4216
U.S.C. 1395 et seq., or when the employer terminates the health17
insurance program. A retired employee who is eligible for insurance18
coverage under this section may elect to have the employee's spouse19
covered under the health insurance program at the time the employee20
retires. If a retired employee's spouse pays the amount the retired21
employee would have been required to pay for coverage selected by the22
spouse, the spouse's subsequent eligibility to continue insurance under23
this section is not affected by the death of the retired employee. Except24
as provided in subsection (j), the surviving spouse's eligibility ends25
on the earliest of the following: 26

(1) When the spouse becomes eligible for Medicare coverage as27
prescribed by 42 U.S.C. 1395 et seq.28
(2) When the employer terminates the health insurance program.29
(3) Two (2) years after the date of the employee's death.30
(4) The date of the spouse's remarriage.31

(h) This subsection does not apply to an employee who is entitled32
to group insurance coverage under IC 20-6.1-6-1(c). An employee who33
is on leave without pay is entitled to participate for ninety (90) days in34
any health insurance program maintained by the employer for active35
employees if the employee pays an amount equal to the total of the36
employer's and the employee's premiums for the insurance.37

(i) An employer may provide group health insurance for retired38
employees or their spouses not covered by this section and may provide39
group health insurance that contains provisions more favorable to40
retired employees and their spouses than required by this section. A41
public employer may provide group health insurance to an employee42
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who is on leave without pay for a longer period than required by1
subsection (h).2

(j) The state shall provide a Medicare supplement for each3
retired employee who:4

(1) retires after June 30, 1998;5
(2) is eligible for Medicare coverage; and6
(3) meets the employment requirements provided in:7

(A) subsections (b)(3) and (b)(4);8
(B) subsection (c)(5); 9
(C) subsection (d)(5); or10
(D) subsection (e)(3).11

The state may elect to pay any part of the retired employee's12
premium for the Medicare supplement. A retired employee who is13
eligible for the Medicare supplement may elect to have the14
employee's spouse covered under the Medicare supplement. If a15
retired employee's spouse pays the amount the retired employee16
would have been required to pay for coverage selected by the17
spouse, the spouse's subsequent eligibility to continue supplemental18
insurance under this section is not affected by the death of the19
retired employee. The surviving spouse's eligibility for the20
Medicare supplement ends on the date of the spouse's remarriage.21


