Introduced Version

HOUSE BILL No. 1061

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: IC6-1.1-12-16; IC 6-1.1-12-17.4.

Synopsis: Property tax deductions for veterans. Provides a property tax
deduction to dl United States veterans of foreign wars and conflicts who
are Indiana residents and their surviving spouses. (Current law provides
a deduction only to World War | veterans and their surviving Spouses.)
Makes a conforming amendment to the versions of those deductions that
will become effective March 1, 2001, when the definition of assessed
vg ue will change from 33 1/3% of true tax value to 100% of true tax
value.

Effective: January 1, 1999; March 1, 2001.

Burton

January 6, 1998, read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additionswill appear in this style type, and deletionswill appear in this styte type:

Additions: Whenever anew statutory provision is being enacted (or anew constitutional provision
adopted), thetext of the new provision will appear in this style type. Also, theword NEW will
appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new provision
to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1061

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-12-16 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999]: Sec. 16. (a) A surviving
spouse may have the sum of three thousand dollars ($3,000) deducted
from the assessed value of his or her tangible property, or real property
that the surviving spouse is buying under a contract that provides that he
is to pay property taxes on the real property, if the contract or a
memorandum of the contract is recorded in the county recorder's office,
and if:

(1) the deceased spouse served in the mititary of naval forees of
the United States before November 12, 1948: was a United
States veteran of a foreign war or conflict; and

(2) the deceased spouse received an honorable discharge.

(b) A surviving spouse who receives the deduction provided by this
section may not receive the deduction provided by section 13 of this
chapter. However, he or she may receive any other deduction which he or
sheisentitled to by law.

(¢) Anindividua who has sold real property to another person under
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acontract that provides that the contract buyer is to pay the property taxes
on the real property may not claim the deduction provided under this
section against that real property.

SECTION 2. IC 6-1.1-12-16, AS AMENDED BY P.L.6-1997,
SECTION 50, ISAMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
MARCH 1, 2001]: Sec. 16. (a) A surviving spouse may have the sum of
nine thousand dollars ($9,000) deducted from the assessed value of his or
her tangible property, or real property that the surviving spouse is buying
under acontract that provides that heisto pay property taxes on the red
property, if the contract or amemorandum of the contract is recorded in
the county recorder's office, and if:

(1) the deceased spouse served in the mititary of naval forees of
the United States before November 12, 1948: was a United
States veteran of a foreign war or conflict; and

(2) the deceased spouse received an honorable discharge.

(b) A surviving spouse who receives the deduction provided by this
section may not receive the deduction provided by section 13 of this
chapter. However, he or she may receive any other deduction which he or
sheisentitled to by law.

(©) Anindividua who has sold real property to another person under
acontract that provides that the contract buyer is to pay the property taxes
on the real property may not claim the deduction provided under this
section against that real property.

SECTION 3.1C 6-1.1-12-17.4, ASAMENDED BY P.L.48-1996,
SECTION 4, ISAMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
JANUARY 1, 1999]: Sec. 17.4. (a) A Wertd War + United States
veteran of a foreign war or conflict who is a resident of Indiana is
entitled to have the sum of three thousand dollars ($3,000) deducted from
the assessed va uation of the real property the veteran owns or is buying
under a contract that requires the veteran to pay property taxes on the red
property if the contract or a memorandum of the contract is recorded in
the county recorder's office, including a mobile home which is assessed
asrea property, if:

(1) thereal property isthe veteran's principal residence;

(2) the assessed valuation of the real property does not exceed
twenty-six thousand dollars ($26,000); and

(3) the veteran owns the real property for at least one (1) year
before claiming the deduction.

(b) Anindividua may not be denied the deduction provided by this
section because the individua is absent from the individua's principal
residence while in a nursing home or hospital.

(c) For purposes of this section, if real property is owned by a
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husband and wife as tenants by the entirety, only one (1) deduction may
be allowed under this section. However, the deduction provided in this
section applies if either spouse satisfies the requirements prescribed in
subsection (a).

(d) Anindividud who has sold real property to another person under
acontract that provides that the contract buyer is to pay the property taxes
on the real property may not claim the deduction provided under this
section with respect to that real property.

SECTION 4. IC 6-1.1-12-17.4, AS AMENDED BY P.L.6-1997,
SECTION 51, ISAMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
MARCH 1, 2001]: Sec. 17.4. (a) A Wortd War + United States veteran
of a foreign war or conflict who is aresident of Indianais entitled to
have the sum of nine thousand dollars ($9,000) deducted from the
assessed valuation of the red property the veteran owns or is buying
under a contract that requires the veteran to pay property taxes on the red
property if the contract or a memorandum of the contract is recorded in
the county recorder's office, including a mobile home which is assessed
asrea property, if:

(1) thereal property isthe veteran's principal residence;

(2) the assessed valuation of the real property does not exceed
seventy-eight thousand dollars ($78,000); and

(3) the veteran owns the real property for at least one (1) year
before claiming the deduction.

(b) Anindividua may not be denied the deduction provided by this
section because the individua is absent from the individua's principal
residence while in a nursing home or hospital.

(c) For purposes of this section, if real property is owned by a
husband and wife as tenants by the entirety, only one (1) deduction may
be allowed under this section. However, the deduction provided in this
section applies if either spouse satisfies the requirements prescribed in
subsection (a).

(d) Anindividud who has sold real property to another person under
acontract that provides that the contract buyer is to pay the property taxes
on the real property may not claim the deduction provided under this
section with respect to that real property.

SECTION 5. [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999] (a) IC 6-1.1-12-16
and IC 6-1.1-12-17.4, both as amended by SECTIONS 1 and 3 of this
act, apply only to property taxes first due and payable after
December 31, 1998.

(b) IC 6-1.1-12-16 and IC 6-1.1-12-17.4, both as amended by
SECTIONS 2 and 4 of this act, apply only to property taxes first due
and payable after December 31, 2001.
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