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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1002
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 6-1.1-26-6.

Synopsis:  Excess property tax payment refund. Requires a county to
notify a taxpayer by mail, at the taxpayer's last known address, that the
taxpayer overpaid the taxpayer's taxes before the excess tax payment
may be transferred to the county general fund. Strikes a reference
specifying that reasonable proof, for the purposes of obtaining a refund
of a property tax overpayment, may in part include a receipt from the
payment of property taxes.

Effective:  July 1, 1998.

GiaQuinta

January 6, 1998, read first time and referred to Committee on Local Government.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in  this  style type, and deletions will appear in  this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the word
NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new
provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1002

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-26-6 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 6. (a) Notwithstanding2
the other provisions of this chapter, each county treasurer shall place3
the portion of a tax or special assessment payment which exceeds the4
amount actually due, as shown by the tax duplicate or special5
assessment records, in a special fund to be known as the "surplus tax6
fund". Amounts placed in the fund shall first be applied to the7
taxpayer's delinquent taxes in the manner provided in IC 6-1.1-23-5(b).8
The taxpayer may then file a verified claim for money remaining in the9
surplus tax fund. The county treasurer or county auditor shall require10
reasonable proof of payment by the person making the claim. which11
may include, in part, evidence of payment specified in IC 6-1.1-22-12.12
If the claim is approved by the county auditor and the county treasurer,13
the county auditor shall issue a warrant to the taxpayer for the amount14
due the taxpayer.15

(b) At Not less frequently than at the time of each semiannual16
settlement, the county treasurer shall prepare a schedule duplicate17



2

1998 IN 1002—LS 6065/DI 94+

schedules of all excess payments received. The schedule schedules1
shall contain the name of the payor on the tax duplicate, the amount2
of excess paid, and the taxing district. The county treasurer shall3
deliver one (1) copy of the schedule to the county auditor. Within4
fifteen (15) days after receiving the schedule, the county auditor5
shall review the schedule, and if the county auditor concurs with6
the schedule, the county auditor shall notify the county treasurer7
that the notice required under subsection (d) may be sent. The8
county auditor shall preserve the schedule, and if a refund is9
subsequently made, he shall note on the schedule and notify the10
county treasurer of the date and amount of the refund. In addition,11
when money is transferred from the surplus tax fund to the county12
general fund under subsection (c), of this section, the county auditor13
shall note the date and amount of the transfer on the schedule.14

(c) If an excess payment is not claimed within the three (3) year15
period after November 10 of the year in which the payment was made16
and the county treasurer has given the written notice required17
under subsection (d), the county auditor shall transfer the excess from18
the surplus tax fund into the general fund of the county. If the county19
treasurer has given written notice concerning the excess under20
subsection (d), the excess may not be refunded under subsection (a)21
after the expiration of that three (3) year time period. 22

(d) This subsection applies only if the amount of an excess23
payment is more than one dollar ($1) and exceeds the amount24
applied under subsection (a) to property taxes that are delinquent25
at the time that the excess payment is transferred to the surplus tax26
fund. Not later than forty-five (45) days after receiving the27
notification from the county auditor under subsection (b), the28
county treasurer shall give the taxpayer who made the excess29
payment written notice that the taxpayer may be entitled to a30
refund. The notice shall be mailed to the last known address of the31
taxpayer as listed on the tax duplicate or the most current record32
of the county treasurer. The notice must contain at least the33
following information:34

(1) A statement that the taxpayer may be entitled to a refund35
because the taxpayer made an excess payment.36
(2) The amount of the refund.37
(3) Instructions on how to claim the refund.38
(4) The date before which the refund must be claimed under39
subsection (c).40
(5) An explanation that the amount of the refund will be41
reduced by any amount applied to property taxes that are42
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delinquent.1
SECTION 2. [EFFECTIVE JULY 1, 1998] IC 6-1.1-26-6, as2

amended by this act, applies only to excess payments transferred3
to a surplus tax fund after June 30, 1998.4


