Introduced Version

SENATE BILL No. 406

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: IC 16-18-2-67; IC 16-21-1-9; IC 16-28-1-7;
IC 16-29-2; IC 16-29-3-1.

Synopsis: Moratorium on long term care beds. Removes the power of
the Indiana health facilities council to adopt rules to implement the
certificate of need law. Provides a moratorium on the creation of
additional comprehensive long term care beds. Prohibits a hospital
from converting certain acute care beds to comprehensive long term
care beds. Prohibits the Indiana health facilities council or the state
department of health from recommending or approving additional
comprehensive care beds until July 1, 2001. Makes conforming
amendments.

Effective: July 1, 1998.

Johnson

January 9, 1998, read first timeand referred to Committee on Planning and Public Services.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthis styletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in thts styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypein theintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatuteinthis style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 406

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 16-21-1-9 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 9. (a) Exeept as
provided th t€ 16-29-1-1%, The executive board may, upon
recommendation by the state health commissioner and for good cause,
waive arule:

(1) adopted under this chapter; or

(2) that may be waived under 1C 16-28 for a specified time for a
hospital based health facility or a hospital licensed under this
article.

(b) Disapproval of waiver requests requires executive board action.

(c) A waiver may not adversely affect the health, safety, and welfare
of the residents or patients.

SECTION 2. IC 16-28-1-7 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS[EFFECTIVEJULY 1, 1998]: Sec. 7. The council shall do
the following:

(1) Propose the adoption of rules by the department under
|C 4-22-2 governing the following:
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(A) Health and sanitation standards necessary to protect the
health, safety, security, rights, and welfare of patients.
(B) Quadlifications of applicants for licenses issued under this
article to assure the proper care of patients.
(C) Operation, maintenance, management, equipment, and
construction of facilities required to be licensed under this
articleif jurisdiction is not vested in any other state agency.
(D) Manner, form, and content of the license, including rules
governing disclosure of ownership interests.
(E) Levels of medica staffing and medical services in
cooperation with the office of Medicaid policy and planning,
division of family and children, and other agencies authorized
to pay for the services.
(2) Recommend to the fire prevention and building safety
commission fire safety rules necessary to protect the health,
safety, security, rights, and welfare of patients.
(3) Classify health facilitiesin health care categories.
(4) Encourage the development of social and habilitative
programsin health facilities, as recommended by the community
residential facilities council.
(5) Act as an advisory body for the division, commissioner, and
state department.
£6) Adopt rutes under +€ 4-22-2; as provided in 1€ 16-29-1-13:
SECTION 3. IC 16-29-3-1 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 1. Netwithstending
1E-16-29-1; A hospital licensed under 1C 16-21-2 may not convert

1) beginning Jantary 4, $986; not mere than thirty {36) acute
care beds to skitted eare comprehensive long term care beds and
2) begthning dune 1; 1989, not more than an additionat twenty
{20y acute care beds to etther itermediate care eomprehensive
tong term care beds or skitted care comprehensive tong term eare
beeis;
that are to be certified for perticipation A a state or federat
retmbtirsement program; thetdeing programsunder Fitte XV or Fitte
XX of the Soctal Seetrity Att (42 U-5€: 4395 et seg: of 42 U-SE:
4396 et seqr); if those beds will function essentially as beds licensed
under |C 16-28.
SECTION 4. THE FOLLOWING ARE REPEALED [EFFECTIVE
JULY 1, 1998]: IC 16-18-2-67; IC 16-29-2.
SECTION 5. [EFFECTIVE JULY 1, 1998] (a) This SECTION
does not apply to comprehensive care beds for which a certificate
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of need is approved before July 1, 1998.
(b) Asused in this SECTION, ""comprehensive care bed’* means
a bed in a health facility, hospital, or other facility that:
(1) is licensed or is to be licensed under IC 16-28-2;
(2) functions essentially as a bed licensed under 1C 16-28-2; or
(3) is used solely for an individual who falls into one (1) of the
following categories:
(A) An individual who is:
(i) medically stable twelve (12) to twenty-four (24) hours
each day; and
(ii) ventilator dependent.
(B) An individual who is medically stable and:
(i) brain or high spinal cord traumatized; or
(ii) has a major progressive neuromuscular disease.
(C) An individual who is infected by the human
immunodeficiency virus (HIV).
(c) The:
(1) Indiana health facilities council may not recommend; and
(2) state department of health may not recommend or
approve;
a certificate of need for additional comprehensive care beds or the
certification of comprehensive care beds.
(d) Comprehensive care beds may not be added or constructed.
(e) Beds in a health facility, hospital, or other facility may not be
converted to comprehensive care beds.
(f) This SECTION expires July 1, 2001.
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