Introduced Version

SENATE BILL No. 349

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: 1C 20-8.1-6.1.

Synopsis: Transfer tuition. Provides that a student who isplacedin a
health care facility by the student's parent or guardian may receive
classroominstruction at thefacility under certain conditions. Requires
the school corporation in which the student has legal settlement to pay
transfer tuition to the health care facility. Allows a school corporation
to enter into an agreement to pay transfer tuition to a nonprofit
corporation that educates children who have been placed in a health
care facility.

Effective: July 1, 1998.

Wheeler

January 8, 1998, read first time and referred to Committee on Education.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthis styletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in thts styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypein theintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatuteinthis style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 349

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
education.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 20-8.1-6.1-1.5 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 1.5. As used in this chapter,
""transferee school corporation includes a state licensed private or
public health care facility providing classroom instruction under
section 5(d) of this chapter.

SECTION 2. IC 20-8.1-6.1-5, ASAMENDED BY P.L.119-1996,
SECTION 7,ISAMENDED TO READ ASFOLLOWS[EFFECTIVE
JULY 1,1998]: Sec. 5. (a) A student who is placed in a state licensed
private or public health carefacility, child carefacility, or foster family
home:

(2) by or with the consent of the division of family and children;
(2) by acourt order; or
(3) by achild-placing agency licensed by the division of family
and children;
may attend school in the school corporation in which the home or
facility is located. If the school corporation in which the home or
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facility islocated is not the school corporation inwhich the student has
legal settlement, the school corporation in which the student has legal
settlement shall pay the transfer tuition of the student.

(b) A student who is placed in a state licensed private or public
health care or child care facility by a parent or guardian may attend
school in the school corporation in which the facility islocated if:

(1) the placement is necessary for the student's physical or

emotional health and well-being; and

(2) the placement isfor no less than four (4) weeks.
The school corporation in which the student has legal settlement shall
pay the transfer tuition of the student. The parent or guardian of the
student shall notify the school corporation in which the facility is
located and the school corporation of the student's legal settlement, if
identifiable, of the placement. No later than thirty (30) days after this
notice, the school corporation of legal settlement shall either pay the
transfer tuition of the transferred student or appeal the payment by
notice to the department of education. The acceptance or notice of
appeal by the school corporation shall be given by certified mail to the
parent or guardian of the student and any affected school corporation.
In the case of a student who is not identified as disabled under
IC 20-1-6, the Indiana state board of education shall make a
determination on transfer tuition in accordance with the procedures set
out in section 10 of this chapter. In the case of a student who has been
identified as disabled under IC 20-1-6, the determination on transfer
tuition shall be made in accordance with this subsection and the
procedures adopted by the Indiana state board of education under
IC 20-1-6-2.1(a)(5).

(c) A student whois placed in:

(1) aninstitution operated by the division of disability, aging, and

rehabilitative services or the division of mental health; or

(2) an ingtitution, a public or private facility, a home, a group

home, or an aternativefamily setting by thedivision of disability,

aging, and rehabilitative servicesor thedivision of mental health;
may attend school in the school corporation in which theinstitution is
located. The state shall pay the transfer tuition of the student, unless
another entity is required to pay the transfer tuition as a result of a
placement described in subsection (a) or (b) or another state is
obligated to pay the transfer tuition.

(d) A student who is placed in a state licensed private or public
health care facility by the student's parent or guardian may receive
classroom instruction at the facility if:

(1) teachers who are certified by the Indiana state board of
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education are employed by the facility to provide classroom
instruction to students who are placed at the facility;
(2) the facility agrees to provide classroom instruction for the
student; and
(3) the placement of the student in the facility is:
(A) necessary for the student's physical or emotional
health and well-being;
(B) recommended by a physician; and
(C) for at least:
(i) five (5) days, in the case of a student who is enrolled
in grade 1 through grade 5; or
(ii) three (3) days, in the case of a student who is enrolled
in grade 6 through grade 12.
The school corporation in which the student has legal settlement
shall pay the transfer tuition of the student under this chapter to
the private or public health care facility. The parent or guardian
of the student shall notify the school corporation in which the
student has legal settlement of the placement. Not later than thirty
(30) days after receiving the notice, the school corporation of legal
settlement shall pay the transfer tuition of the transferred student
or appeal the payment by notice to the department of education.
The acceptance or notice of appeal by the school corporation must
be given by certified mail to the parent or guardian of the student.
SECTION 3. IC 20-8.1-6.1-6.1 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 6.1. (a) This section
appliesonly:
(1) to children described in subsection (¢)(2)(D);
(2) after the school corporation has made extensive efforts to
provide a suitable educational program within the school
corporation to the child, in the case of a child described in
subsection te}2(B): (c)(2)(D)(i) through (c)(2)(D)(iii); and
(3) after the school corporation determines that the child:
(A) cannot be served by the school corporation and as a last
resort can be best served by placement with the not-for-profit
corporation, in the case of a child described in subsection
(€)(2)(D)(i) through (c)(2)(D)(iii); or
(B) will benefit from classroom instruction as described in
section 5(d) of this chapter, in the case of a child who is
placed in a licensed private or public health care facility
under section 5(d) of this chapter.
(b) The school corporation shall maintain records concerning the
efforts made by the school corporation to provide the educational
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program within the school corporation to the a child as required under
subsection (a).
(c) A school corporation may enter into an agreement with:
(1) anot-for-profit corporation that operates afederally approved
education program; or
(2) anot-for-profit corporation that:
(A) is exempt from federal income taxation under Section
501(c)(3) of the Internal Revenue Code;
(B) for its classroom instruction, employs teachers who are
certified by the state board of education;
(C) employs other professionally and state licensed staff as
appropriate; and
(D) educates children who:
(i) havebeen suspended, expelled, or excluded fromapublic
school in that school corporation and have been found to be
emotionally disturbed;
(ii) have been placed with the not-for-profit corporation by
court order; ef
(iii) have been referred by aloca health department; or
(iv) have been placed in a state licensed private or public
health facility care as described in section 5(d) of this
chapter.
in order to provide a student with an individualized education
program that is the most suitable educational program available.
(d) If aschool corporation entersinto an agreement as described in
subsection (c), the school corporation shall pay an amount agreed upon
fromthetransfer tuition of the student to the not-for-profit corporation.
SECTION 4. IC 20-8.1-6.1-7, ASAMENDED BY P.L.119-1996,
SECTION 9, ISAMENDED TO READ ASFOLLOWS[EFFECTIVE
JULY 1, 1998]: Sec. 7. (a) If astudent istransferred under section 2 of
this chapter from a school corporation in Indiana to a public school
corporation in another state, the transferor corporation shall pay the
transferee corporation the full tuition fee charged by the transferee
corporation. However, the amount of the full tuition fee must not
exceed the amount charged by the transferor corporation for the same
class of schooal, or if the school has no such classification, the amount
must not exceed the amount charged by the geographically nearest
school corporation in Indiana which has such classification.
(b) If achildis:
(2) placed by a court order in an out-of-state institution or other
facility; and
(2) provided al educational programs and services by a public
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school corporation in the state where the child is placed, whether
at the facility, the public school, or another location;
the county officeof family and children for the county placing thechild
shall pay from the county family and children's fund to the public
school corporationinwhichthechildisenrolled the amount of transfer
tuition specified in subsection (c).

(c) Thetransfer tuition for which a county officeis obligated under
subsection (b) is equal to the following:

(1) The amount under a written agreement among the county
office, theinstitution or other facility, and the governing body of
the public school corporation in the other state that specifiesthe
amount and method of computing transfer tuition.

(2) The full tuition fee charged by the transferee corporation, if
subdivision (1) does not apply. However, the amount of the full
tuition fee must not exceed the amount charged by the transferor
corporation for the same class of school, or if the school has no
such classification, the amount must not exceed the amount
charged by the geographically nearest school corporation in
Indiana which has such classification.

(d) If achildis:

(2) placed by a court order in an out-of-state institution or other
facility; and
(2) provided:
(A) onsite educational programs and services either through
the facility's employees or by contract with another person or
organization that is not a public school corporation; or
(B) educational programs and services by anonpublic school;
the county office of family and children for the county placing thechild
shall pay from the county family and children's fund in an amount and
in the manner specified in a written agreement between the county
office and theinstitution or other facility.

(e) An agreement described in subsection (c) or (d) is subject to the
approval of the director of the division of family and children.
However, for purposes of 1C 4-13-2, the agreement shall not betreated
asacontract.

(f) If achild is placed in a state licensed private or public health
care facility by the student's parent or guardian and receives
classroom instruction at the facility under section 5(d) of this
chapter, the department of education shall determine under this
chapter the amount of transfer tuition that the school corporation
in which the student has legal settlement shall pay to the facility.
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