
C
o
p
y

 

1998 IN 294—LS 6956/DI 97+

Introduced Version

SENATE BILL No. 294
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 5-10-8-7.5; IC 27-8-14.7; IC 27-13-7-15;
IC 27-13-7-16.

Synopsis:  Coverage for breast and prostate cancer screening. Requires
coverage by group insurance for public employees, group insurers, and
health maintenance organizations to provide for periodic prostate
specific antigen screening in men in certain age and risk groups.
Requires health maintenance organizations to provide breast cancer
mammography screening for women in certain age and risk groups.
(Current law requires coverage of breast cancer mammography
screening services under group insurance for public employees and
group accident and sickness insurance policies issued in Indiana.)

Effective:  July 1, 1998.

Miller

January 7, 1998, read first time and referred to Committee on Health and Environmental
Affairs.



C
o
p
y

1998 IN 294—LS 6956/DI 97+

Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the word
NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new
provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 294

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
insurance.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-10-8-7.5 IS ADDED TO THE INDIANA CODE1
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY2
1, 1998]: Sec. 7.5. (a) As used in this section, "covered individual"3
means an individual who is:4

(1) covered under a self-insurance program established under5
section 7(b) of this chapter to provide group health coverage;6
or7
(2) entitled to services under a contract with a health8
maintenance organization (as defined in IC 27-13-1-19) that9
is entered into or renewed under section 7(c) of this chapter.10

(b) As used in this section, "man at risk" means a man who:11
(1) is African-American; or 12
(2) has a family history of prostate cancer.13

(c) As used in this section, "prostate specific antigen test" means14
a standard blood test performed to determine the level of prostate15
specific antigen in the blood.16

(d) A self-insurance program established under section 7(b) of17
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this chapter to provide health care coverage must provide covered1
individuals with coverage for prostate specific antigen testing. 2

(e) A contract with a health maintenance organization that is3
entered into or renewed under section 7(c) of this chapter must4
provide covered individuals with prostate specific antigen5
screening. 6

(f) The coverage required under this section must include the7
following:8

(1) If the covered individual is at least forty (40) years of age9
and is a man at risk, coverage for at least one (1) prostate10
specific antigen test annually.11
(2) If the covered individual is at least fifty (50) years of age12
and a man, coverage for at least one (1) prostate specific13
antigen test annually, regardless of whether the covered14
individual is a man at risk.15

(g) The coverage required under this section may not be subject16
to dollar limits, deductibles, copayments, or coinsurance provisions17
that are less favorable to covered individuals than the dollar limits,18
deductibles, copayments, or coinsurance provisions applying to19
physical illness generally under the self-insurance program or20
contract with a health maintenance organization.21

(h) The coverage for prostate specific antigen screening shall be22
provided in addition to benefits specifically provided for x-rays,23
laboratory testing, or wellness examinations.24

SECTION 2. IC 27-8-14.7 IS ADDED TO THE INDIANA CODE25
AS A NEW CHAPTER TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE26
JULY 1, 1998]:27

Chapter 14.7. Coverage for Services Related to Prostate Cancer28
Screening29

Sec. 1. As used in this chapter, "accident and sickness insurance30
policy" means an insurance policy that:31

(1) provides at least one (1) of the types of insurance described32
in IC 27-1-5-1, Classes 1(b) and 2(a); and33
(2) is issued on a group basis.34

Sec. 2. As used in this chapter, "insured" means an individual35
who is entitled to coverage under a policy of accident and sickness36
insurance.37

Sec. 3. As used in this chapter, "man at risk" means a man who:38
(1) is African-American; or 39
(2) has a family history of prostate cancer.40

Sec. 4. As used in this chapter, "prostate specific antigen test"41
means a standard blood test performed to determine the level of42
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prostate specific antigen in the blood.1
Sec. 5. (a) An insurer shall offer to provide coverage for prostate2

specific antigen testing in any accident and sickness insurance3
policy that the insurer issues in Indiana.4

(b) The coverage that an insurer must offer to provide under5
this chapter must include the following:6

(1) If the insured is at least forty (40) years of age and is a7
man at risk, coverage for at least one (1) prostate specific8
antigen test annually.9
(2) If the insured is at least fifty (50) years of age and a man,10
coverage for at least one (1) prostate specific antigen test11
annually, regardless of whether the insured is a man at risk.12

(c) An insured may not be required to pay an annual deductible13
or coinsurance that is greater than an annual deductible or14
coinsurance established for similar benefits under the accident and15
sickness insurance policy. If the policy does not cover a similar16
benefit, the deductible or coinsurance may not be set at a level that17
materially diminishes the value of the prostate specific antigen18
testing benefit required by this chapter.19

(d) The coverage that an insurer must offer to provide under20
this chapter may not be subject to dollar limits, deductibles, or21
coinsurance provisions that are less favorable to the insured than22
the dollar limits, deductibles, or coinsurance provisions applying23
to physical illness generally under the accident and sickness24
insurance policy.25

(e) The coverage that an insurer must offer is in addition to26
benefits specifically provided for x-rays, laboratory testing, or27
wellness examinations. 28

SECTION 3. IC 27-13-7-15 IS ADDED TO THE INDIANA CODE29
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY30
1, 1998]: Sec. 15. (a) As used in this section, "breast cancer31
screening mammography" means a standard, two (2) view per32
breast, low-dose radiographic examination of the breasts that is:33

(1) furnished to an asymptomatic woman; and34
(2) performed by a mammography services provider using35
equipment designed by the manufacturer for and dedicated36
specifically to mammography in order to detect unsuspected37
breast cancer.38

The term includes the interpretation of the results of a breast39
cancer screening mammography by a physician.40

(b) As used in this section, "mammography services provider"41
means a person or facility that:42
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(1) is accredited by the American College of Radiology;1
(2) meets equivalent guidelines established by the state2
department of health; or3
(3) is certified by the Federal Department of Health and4
Human Services for participation in the Medicare program5
(42 U.S.C. 1395 et seq.).6

(c) As used in this section, "woman at risk" has the meaning set7
forth in IC 27-8-14-5.8

(d) A health maintenance organization issued a certificate of9
authority in Indiana shall offer to provide coverage for breast10
cancer screening mammography.11

(e) The coverage that a health maintenance organization must12
offer to provide under this section must include the following:13

(1) If an enrollee is at least thirty-five (35) years of age but14
less than forty (40) years of age, coverage for at least one (1)15
baseline breast cancer screening mammography performed16
upon the enrollee before the enrollee becomes forty (40) years17
of age.18
(2) If an enrollee is:19

(A) at least forty (40) years of age but less than fifty (50)20
years of age; and21
(B) not a woman at risk;22

coverage for one (1) breast cancer screening mammography23
performed upon the enrollee in every two (2) year period.24
(3) If an enrollee is:25

(A) at least forty (40) years of age but less than fifty (50)26
years of age; and27
(B) a woman at risk;28

one (1) breast cancer screening mammography performed29
upon the enrollee every year.30
(4) If the enrollee is at least fifty (50) years of age, one (1)31
breast cancer screening mammography performed upon the32
enrollee every year, regardless of whether the enrollee is a33
woman at risk.34

(f) A health maintenance organization shall offer to provide35
breast cancer screening mammography as a covered service under36
a group contract with the health maintenance organization.37

(g) The coverage that a health maintenance organization must38
offer under this section may not be subject to a contract provision39
that is less favorable to an enrollee than a contract provision40
applying to physical illness generally under the health maintenance41
organization contract.42
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(h) The coverage that a health maintenance organization must1
offer under this section is in addition to services specifically2
provided for x-rays, laboratory testing, or wellness examinations.3

SECTION 4. IC 27-13-7-16 IS ADDED TO THE INDIANA CODE4
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY5
1, 1998]: Sec. 16. (a) As used in this section, "man at risk" means6
a man who:7

(1) is African-American; or 8
(2) has a family history of prostate cancer.9

(b) As used in this section, "prostate specific antigen test" means10
a standard blood test performed to determine the level of prostate11
specific antigen in the blood.12

(c) A health maintenance organization issued a certificate of13
authority in Indiana shall offer to provide coverage for prostate14
specific antigen testing.15

(d) The coverage that a health maintenance organization must16
offer to provide under this section must include the following:17

(1) If the enrollee is at least forty (40) years of age and is a18
man at risk, coverage for at least one (1) prostate specific19
antigen test annually.20
(2) If the enrollee is at least fifty (50) years of age and a man,21
coverage for at least one (1) prostate specific antigen test22
annually, regardless of whether the enrollee is a man at risk.23

(e) A health maintenance organization shall offer to provide24
prostate specific antigen testing as a covered service under a group25
contract with the health maintenance organization.26

(f) The coverage that a health maintenance organization must27
offer to provide under this section may not be subject to a contract28
provision that is less favorable to an enrollee than a contract29
provision applying to physical illness generally under the health30
maintenance organization contract.31

(g) The coverage that a health maintenance organization must32
offer under this section is in addition to services specifically33
provided for x-rays, laboratory testing, or wellness examinations.34

SECTION 5. [EFFECTIVE JULY 1, 1998] (a) IC 5-10-8-7.5, as35
added by this act, applies to a self insurance program or a contract36
between the state and a health maintenance organization37
established, entered into, or renewed after June 30, 1998.38

(b) IC 27-8-14.7, as added by this act, applies to accident and39
sickness insurance policies that are issued, delivered or renewed40
after June 30, 1998.41

(c) IC 27-13-7-15 and IC 27-13-7-16, both as added by this act,42
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apply to health maintenance organization contracts that are issued,1
delivered, or renewed after June 30, 1998.2


