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Introduced Version

SENATE BILL No. 282
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 20-8.1-6.1-5; IC 20-8.1-6.1-5.5;
IC 21-3-1.6-1.1; IC 31-34-15-17.

Synopsis:  Transfer tuition for certain children. Provides that the state
pays the transfer tuition of a child who is placed in a state licensed
private or public health care facility, child care facility, or foster family
home: (1) by or with the consent of the division of family and children;
(2) by a court order; or (3) by a child-placing agency licensed by the
division of family and children; when the facility or home is located in
a school corporation in which the child does not have legal settlement.
Establishes a procedure for school corporations to claim transfer
tuition. Makes corresponding changes to related sections. Provides that
whenever a child in need of services is placed out-of-home, the county
office of family and children shall notify the court before the child is

(Continued next page)

Effective:  July 1, 1998.

Server, Sipes 

January 7, 1998,  read first time and referred to Committee on Education.



C
o
p
y

1998 IN 282—LS 7037/DI 71+1998 IN 282—LS 7037/DI 71+

Digest Continued

transferred to the subsequent out-of-home placement. Makes an
exception if the subsequent out-of-home placement is an emergency in
which case the county office is required to notify the court not more
than 24 hours, excluding weekends and holidays, after the child is
transferred to the emergency out-of-home placement. Requires that
whenever the court is notified that the child is transferred to a
subsequent out-of-home placement, the court shall order a lower rate
of reimbursement with regard to the child's placement whenever
appropriate. (The introduced version of this bill was prepared by the
interim study committee on education issues.)
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the word
NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new
provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 282

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
education.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 20-8.1-6.1-5, AS AMENDED BY P.L.119-1996,1
SECTION 7, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 1998]: Sec. 5. (a) A student who is placed in a state licensed3
private or public health care facility, child care facility, or foster family4
home:5

(1) by or with the consent of the division of family and children;6
(2) by a court order; or7
(3) by a child-placing agency licensed by the division of family8
and children;9

may attend school in the school corporation in which the home or10
facility is located. If the school corporation in which the home or11
facility is located is not the school corporation in which the student has12
legal settlement, the school corporation in which the student has legal13
settlement shall pay the transfer tuition of the student. attends school14
shall claim reimbursement for the student's tuition under15
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subsection (d).1
(b) A student who is placed in a state licensed private or public2

health care or child care facility by a parent or guardian may attend3
school in the school corporation in which the facility is located if:4

(1) the placement is necessary for the student's physical or5
emotional health and well-being; and6
(2) the placement is for no less than four (4) weeks.7

The school corporation in which the student has legal settlement shall8
pay the transfer tuition of the student. The parent or guardian of the9
student shall notify the school corporation in which the facility is10
located and the school corporation of the student's legal settlement, if11
identifiable, of the placement. No later than thirty (30) days after this12
notice, the school corporation of legal settlement shall either pay the13
transfer tuition of the transferred student or appeal the payment by14
notice to the department of education. The acceptance or notice of15
appeal by the school corporation shall be given by certified mail to the16
parent or guardian of the student and any affected school corporation.17
In the case of a student who is not identified as disabled under18
IC 20-1-6, the Indiana state board of education shall make a19
determination on transfer tuition in accordance with the procedures set20
out in section 10 of this chapter. In the case of a student who has been21
identified as disabled under IC 20-1-6, the determination on transfer22
tuition shall be made in accordance with this subsection and the23
procedures adopted by the Indiana state board of education under24
IC 20-1-6-2.1(a)(5).25

(c) A student who is placed in:26
(1) an institution operated by the division of disability, aging, and27
rehabilitative services or the division of mental health; or28
(2) an institution, a public or private facility, a home, a group29
home, or an alternative family setting by the division of disability,30
aging, and rehabilitative services or the division of mental health;31

may attend school in the school corporation in which the institution is32
located. The state shall pay the transfer tuition of the student, unless33
another entity is required to pay the transfer tuition as a result of a34
placement described in subsection (a) or (b) or another state is35
obligated to pay the transfer tuition.36

(d) The state shall pay the transfer tuition of a student described37
in subsection (a) through a fund administered by the department.38
The department shall pay to a school corporation an amount equal39
to the transfer tuition to which the school corporation is entitled40
for the number of school days each student described in subsection41
(a) was enrolled in the school corporation.42
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(e) To claim transfer tuition under subsection (d), a school1
corporation shall, at the end of a school year, report to the2
department the following:3

(1) Concerning the students described in subsection (a) who4
were enrolled in the school corporation on the date on which5
the ADM for the school year was determined:6

(A) the number of students who remained in the school7
corporation for the entire school year; and8
(B) for a student who was not enrolled in the school9
corporation for the entire school year, the number of10
school days for which the student was enrolled.11

(2) Concerning the students described in subsection (a) who12
were enrolled in the school corporation after the date on13
which the ADM for the school year was determined, the14
number of school days each student was enrolled in the school15
corporation.16

(f) This subsection applies to the transfer tuition paid for a17
student described in subsection (e)(1)(B). A school corporation18
shall reimburse to the department the amount of transfer tuition19
paid for a student to whom this subsection applies for the number20
of school days during which the student was not enrolled in the21
school corporation.22

SECTION 2. IC 20-8.1-6.1-5.5, AS ADDED BY P.L.340-1995,23
SECTION 55, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE24
JULY 1, 1998]: Sec. 5.5. (a) This section applies to each student25

(1) described in section 5(a) of this chapter26
(2) who is placed in a home or facility in Indiana that is outside27
the school corporation where the student has legal settlement. and28
(3) for which the state is not obligated to pay transfer tuition.29

(b) Not later than ten (10) days after a county places or changes the30
placement of a student, the county that placed the student shall notify31
the school corporation where the student has legal settlement and the32
school corporation where the student will attend school of the33
placement or change of placement. Before June 30 of each year, a34
county that places a student in a home or facility shall notify the school35
corporation where a student has legal settlement and the school36
corporation in which a student will attend school if a student's37
placement will continue for the ensuing school year. The notifications38
required under this subsection shall be made by the:39

(1) county office (as defined in IC 12-7-2-45) if the county office40
or the division of family and children placed or consented to the41
placement of the student; or42
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(2) the court or other agency making the placement, if subdivision1
(1) does not apply.2

SECTION 3. IC 21-3-1.6-1.1, AS AMENDED BY P.L.2-1997,3
SECTION 63, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE4
JULY 1, 1998]: Sec. 1.1. As used in this chapter:5

(a) "School corporation" means any local public school corporation6
established under Indiana law.7

(b) "School year" means a year beginning July 1 and ending the next8
succeeding June 30.9

(c) "State distribution" due a school corporation means the amount10
of state funds to be distributed to a school corporation in any calendar11
year under this chapter.12

(d) "Average daily membership" or "ADM" of a school corporation13
means the number of eligible pupils enrolled in the school corporation14
or in a transferee corporation on a day to be fixed annually by the15
Indiana state board of education. Such day shall fall within the first16
thirty (30) days of the school term. If, however, extreme patterns of17
student in-migration, illness, natural disaster, or other unusual18
conditions in a particular school corporation's enrollment on the19
particular day thus fixed, cause the enrollment to be unrepresentative20
of the school corporation's enrollment throughout a school year, the21
Indiana state board of education may designate another day for22
determining the school corporation's enrollment. The Indiana state23
board of education shall monitor changes, which occur after the fall24
count, in the number of students enrolled in programs for children with25
disabilities and shall, before December 2 of that same year, make an26
adjusted count of students enrolled in programs for children with27
disabilities. The superintendent of public instruction shall certify the28
adjusted count to the budget committee before February 5 of the29
following year. In determining the ADM, each kindergarten pupil shall30
be counted as one-half (1/2) pupil. Where a school corporation31
commences kindergarten in a school year, the ADM of the current and32
prior calendar years shall be adjusted to reflect the enrollment of the33
kindergarten pupils. "Current ADM" of a school corporation used in34
computing its state distribution in a calendar year means the ADM of35
the school year ending in the calendar year. "ADM of the previous36
year" or "ADM of the prior year" of a school corporation used in37
computing its state distribution in a calendar year means the ADM of38
the school corporation for the school year ending in the preceding39
calendar year.40

(e) "Additional count" of a school corporation, or comparable41
language, means the aggregate of the additional counts of the school42
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corporation for certain pupils as set out in section 3 of this chapter and1
as determined at the times for calculating ADM. "Current additional2
count" means the additional count of the school corporation for the3
school year ending in the calendar year. "Prior year additional count"4
of a school corporation used in computing its state distribution in a5
calendar year means the additional count of the school corporation for6
the school year ending in the preceding calendar year.7

(f) "Adjusted assessed valuation" of any school corporation used in8
computing state distribution for a calendar year means the assessed9
valuation in the school corporation, adjusted as provided in10
IC 6-1.1-34. The amount of the valuation shall also be adjusted11
downward by the state board of tax commissioners to the extent it12
consists of real or personal property owned by a railroad or other13
corporation under the jurisdiction of a federal court under the federal14
bankruptcy laws (11 U.S.C. 101 et seq.) if as a result of the corporation15
being involved in a bankruptcy proceeding the corporation is16
delinquent in payment of its Indiana real and personal property taxes17
for the year to which the valuation applies. If the railroad or other18
corporation in some subsequent calendar year makes payment of the19
delinquent taxes, then the state superintendent of public instruction20
shall prescribe adjustments in the distributions of state funds pursuant21
to this chapter as are thereafter to become due to a school corporation22
affected by the delinquency as will ensure that the school corporation23
will not have been unjustly enriched under the provisions of24
P.L.382-1987(ss).25

(g) "General fund" means a school corporation fund established26
under IC 21-2-11-2.27

(h) "Teacher" means every person who is required as a condition of28
employment by a school corporation to hold a teacher's license issued29
or recognized by the state, except substitutes and any person paid30
entirely from federal funds.31

(i) "Teacher ratio" of a school corporation used in computing state32
distribution in any calendar year means the ratio assigned to the school33
corporation pursuant to section 2 of this chapter.34

(j) "Eligible pupil" means a pupil enrolled in a school corporation35
if:36

(1) the school corporation has the responsibility to educate the37
pupil in its public schools without the payment of tuition;38
(2) subject to subdivision (5), the school corporation has the39
responsibility to pay transfer tuition under IC 20-8.1-6.1 because40
the pupil is transferred for education to another school41
corporation (the "transferee corporation");42
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(3) the pupil is enrolled in a school corporation as a transfer1
student under IC 20-8.1-6.1-3 or entitled to be counted for ADM2
or additional count purposes as a resident of the school3
corporation when attending its schools under any other applicable4
law or regulation; or5
(4) the state is responsible for the payment of transfer tuition to6
the school corporation for the pupil under IC 20-8.1-6.1. or7
(5) all of the following apply:8

(A) The school corporation is a transferee corporation.9
(B) The pupil does not qualify as a qualified pupil in the10
transferee corporation under subdivision (3) or (4).11
(C) The transferee corporation's attendance area includes a12
state licensed private or public health care facility, child care13
facility, or foster family home where the pupil was placed:14

(i) by or with the consent of the division of family and15
children;16
(ii) by a court order; or17
(iii) by a child placing agency licensed by the division of18
family and children.19

(k) "General fund budget" of a school corporation means the amount20
of the budget approved for a given year by the state board of tax21
commissioners and used by the state board of tax commissioners in22
certifying a school corporation's general fund tax levy and tax rate for23
the school corporation's general fund as provided for in IC 21-2-11.24

SECTION 4. IC 31-34-15-17 IS ADDED TO THE INDIANA25
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS26
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 17. (a) Whenever the case plan27
for a child in need of services calls for an out-of-home placement28
and the child is transferred to a subsequent out-of-home29
placement, the county office shall notify the court before the child30
is transferred to the subsequent out-of-home placement. However,31
if the subsequent out-of-home placement of the child is an32
emergency, the county office shall notify the court not more than33
twenty-four (24) hours, excluding weekends and holidays, after the34
child is transferred to the emergency out-of-home placement.35

(b) Whenever the court is notified of a subsequent out-of-home36
placement under this section, the court shall determine whether the37
rate of reimbursement, if any, paid with regard to the child's38
placement is appropriate. If the court determines that a lower rate39
of reimbursement is appropriate as a result of the transfer, the40
court shall order the lower rate.41


