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Introduced Version

SENATE BILL No. 181
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 36-10-3-4.

Synopsis:  Town park board membership. Requires that a member of
a town park and recreation board be a resident of the park and
recreation district. Permits a person designated by the governing body
of a school corporation to serve as an ex officio member of a town park
and recreation board if the creating ordinance provides for the
appointment of ex officio members.

Effective:  July 1, 1998.

Lanane

January 6, 1998, read first time and referred to Committee on Governmental and Regulatory
Affairs.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 181

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
local government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 36-10-3-4, AS AMENDED BY P.L.2-1995,1
SECTION 138, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS2
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 4. (a) A municipal board consists3
of four (4) members to be appointed by the executive of the4
municipality. The members shall be appointed on the basis of their5
interest in and knowledge of parks and recreation, but no more than6
two (2) members may be affiliated with the same political party.7
Members of a town board must be residents of the district. In8
addition, the creating ordinance may provide for one (1) or two (2) ex9
officio members, those being:10

(1) a member:11
(A) of the governing body of the school corporation selected12
by that body; or13
(B) designated by the governing body of the school14
corporation if the board is in a town;15

(2) a member of the governing body of the library district selected16
by that body; or17
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(3) both (1) and (2).1
(b) A county board shall be appointed as follows:2

(1) Two (2) members shall be appointed by the judge of the3
circuit court.4
(2) One (1) member shall be appointed by the county executive.5
(3) Two (2) members shall be appointed by the county fiscal6
body.7

The members appointed under subdivisions (1), (2), and (3) shall be8
appointed on the basis of their interest in and knowledge of parks and9
recreation, but no more than one (1) member appointed under10
subdivisions (1) and (3) may be affiliated with the same political party.11
In a county having at least one (1) first or second class city, the creating12
ordinance must provide for one (1) ex officio board member to be13
appointed by the executive of that city. The member appointed by the14
city executive must be affiliated with a different political party than the15
member appointed by the county executive. However, if a county has16
more than one (1) such city, the executives of those cities shall agree17
on the member. The member serves for a term coterminous with the18
term of the appointing executive or executives.19

(c) Ex officio members have all the rights of regular members,20
including the right to vote. A vacancy in an ex officio position shall be21
filled by the appointing authority.22

(d) Neither a municipal executive nor a member of a county fiscal23
body, county executive, or municipal fiscal body may serve on a board.24

(e) The creating ordinance in any county may provide for:25
(1) the county cooperative extension coordinator;26
(2) the county extension educator; or27
(3) a member of the county extension committee selected by the28
committee;29

to serve as an ex officio member of the county board, in addition to the30
members provided for under subsection (b).31

(f) The creating ordinance in a county having no first or second32
class cities may provide for a member of the county board to be33
selected by the board of supervisors of a soil and water conservation34
district in which a facility of the county board is located. The member35
selected under this subsection is in addition to the members provided36
for under subsections (b) and (e).37

SECTION 2. [EFFECTIVE JULY 1, 1998] (a) Notwithstanding38
IC 36-10-3-4, as amended by this act, a member of a town board39
who is not a resident of the district may finish the remainder of the40
member's current unexpired term. At the conclusion of the41
member's current term, the appointing authority shall appoint a42
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member to the town board who meets the requirements of1
IC 36-10-3-4(a), as amended by this act.2

(b) This SECTION expires December 31, 2004.3


