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Introduced Version

SENATE BILL No.     176
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 36-7-4; IC 36-9-27-114.

Synopsis:  Approval of drainage plan by county surveyor. Prohibits a
county plan commission from approving a plat, a secondary approval
of a plat, or issuing an improvement location permit unless a drainage
plan for the site has been submitted and approved by the county
surveyor. Requires the county surveyor to respond within 30 days
unless another period is set by local ordinance.

Effective:  July 1, 1998.

Wheeler

January 6, 1998, read first time and referred to Committee on Natural Resources.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 176

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
local government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 36-7-4-702 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 702. (a) In determining2
whether to grant primary approval of a plat, the plan commission shall3
determine if the plat or subdivision qualifies for primary approval4
under the standards prescribed by the subdivision control ordinance.5

(b) The subdivision control ordinance must specify the standards by6
which the commission determines whether a plat qualifies for primary7
approval. The ordinance must include standards for:8

(1) minimum width, depth, and area of lots in the subdivision;9
(2) public way widths, grades, curves, and the coordination of10
subdivision public ways with current and planned public ways;11
and12
(3) the extension of water, sewer, and other municipal services.13

The ordinance may also include standards for the allocation of areas to14
be used as public ways, parks, schools, public and semipublic15
buildings, homes, businesses, and utilities, and any other standards16
related to the purposes of this chapter.17
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(c) The standards fixed in the subdivision control ordinance under1
subsection (b) may not be lower than the minimum standards2
prescribed in the zoning ordinance for a similar use.3

(d) As a condition of primary approval of a plat, the commission4
may specify:5

(1) the manner in which public ways shall be laid out, graded, and6
improved;7
(2) a provision for water, sewage, and other utility services;8
(3) a provision for lot size, number, and location;9
(4) a provision for drainage design; and10
(5) a provision for other services as specified in the subdivision11
control ordinance.12

(e) The subdivision control ordinance may not regulate13
condominiums regulated by IC 32-1-6.14

(f) ADVISORY-AREA. The plan commission shall not approve15
a primary plat until the primary overall drainage plan for the plat,16
including storm water runoff rates, is approved by the county17
surveyor. 18

SECTION 2. IC 36-7-4-709 IS AMENDED TO READ AS19
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 709. (a) Secondary20
approval under section 710 of this chapter may be granted to a plat for21
a subdivision in which the improvements and installments have not22
been completed as required by the subdivision control ordinance, if:23

(1) the applicant provides a bond, or other proof of financial24
responsibility as prescribed by the legislative body in the25
subdivision control ordinance, that:26

(A) is an amount determined by the plan commission or plat27
committee to be sufficient to complete the improvements and28
installations in compliance with the ordinance; and29
(B) provides surety satisfactory to the plan commission or plat30
committee; or31

(2) with respect to the installation or extension of water, sewer, or32
other utility service:33

(A) the applicant shows by written evidence that it has entered34
into a contract with the political subdivision or utility35
providing the service; and36
(B) the plan commission determines based on written evidence37
that the contract provides satisfactory assurance that the38
service will be installed or extended in compliance with the39
subdivision control ordinance.40

(b) Any money received from a bond or otherwise shall be used only41
for making the improvements and installments for which the bond or42



3

1998 IN 176—LS 6861/DI 78+

other proof of financial responsibility was provided. This money may1
be used for these purposes without appropriation. The improvement or2
installation must conform to the standards provided for such3
improvements or installations by the municipality in which it is located,4
as well as the subdivision control ordinance.5

(c) The plan commission shall, by rule, prescribe the procedure for6
determining whether all improvements and installations have been7
constructed and completed as required by the subdivision control8
ordinance. The rule must designate the person or persons responsible9
for making the determination.10

(d) ADVISORY-AREA. The plan commission shall not approve11
a secondary plat until the drainage plan and construction plans are12
approved by the county surveyor. 13

SECTION 3. IC 36-7-4-801 IS AMENDED TO READ AS14
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 801. (a) ADVISORY.15
A structure may not be located and an improvement location permit for16
a structure on platted or unplatted land may not be issued unless the17
structure and its location conform to the municipal zoning ordinance.18
However, if the land is unincorporated land that lies within a county19
that has adopted a zoning ordinance, then the municipal zoning20
ordinance does not apply and the structure must conform to the county21
zoning ordinance. A municipality, having adopted a zoning ordinance,22
may issue and control improvement location permits on unincorporated23
lands within the jurisdiction of its municipal plan commission if the24
lands lie within a county that has not adopted a zoning ordinance.25

(b) AREA)METRO. A zoning ordinance, a subdivision ordinance,26
or a separate ordinance may require the procurement of:27

(1) an improvement location permit for the erection, alteration, or28
repair of any structure on platted or unplatted land; and29
(2) an occupancy permit for the use of any structure or land30
regulated by a zoning ordinance, subdivision ordinance,31
thoroughfare ordinance, or other ordinance relating to land use.32

If such a provision is adopted, a structure may not be located and a33
permit may not be issued unless the use, character, and location of the34
structure is in conformity with the applicable ordinance.35

(c) AREA. The ordinance under subsection (b) must contain a36
schedule of fees and must provide that the unit that issues the permit37
shall receive the fee and pay it into its general fund.38

(d) ADVISORY-AREA. An improvement location permit shall39
not be issued for structures or improvements that exceed five40
hundred (500) square feet until the drainage plan for the site is41
approved by the county surveyor. 42



4

1998 IN 176—LS 6861/DI 78+

SECTION 4. IC 36-9-27-114 IS ADDED TO THE INDIANA1
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS2
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 114. (a) This section applies3
whenever a person is required to submit a drainage plan to a4
county surveyor under IC 36-7-4-702(f), IC 36-7-4-709(d), or5
IC 36-7-4-801(d).6

(b) Unless a different period is provided under local ordinance,7
the county surveyor shall convey the decision regarding approval8
of the plans to the person who submitted the plans not later than9
thirty (30) days after the date the plans are submitted to the10
surveyor. 11


