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Introduced Version

SENATE BILL No. 56
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 16-18-2; IC 16-35-6.

Synopsis:  Infant cribs. Requires that a crib that is placed in commerce
must comply with certain federal safety regulations, voluntary industry
safety standards, and other specific standards. Provides that cribs that
are clearly not intended to be used for an infant are exempt if
accompanied by a notice. Provides that transient lodging facilities and
child care facilities are not required to comply with these standards
before January 1, 2001. Requires the office of the secretary of family
and social services to notify certain sellers and users of infant cribs of
the crib standards.

Effective:  Upon passage; July 1, 1998.

Lubbers

January 6, 1998,read first time and referred to Committee on Corrections, Criminal and
Civil Procedures.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 56

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 16-18-2-61.1 IS ADDED TO THE INDIANA1
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS2
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 61.1. "Commercial crib dealer",3
for purposes of IC 16-35-6, has the meaning set forth in4
IC 16-35-6-1.5

SECTION 2. IC 16-18-2-88.5 IS ADDED TO THE INDIANA6
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS7
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 88.5. "Crib", for purposes of8
IC 16-35-6, has the meaning set forth in IC 16-35-6-2.9

SECTION 3. IC 16-18-2-188.1 IS ADDED TO THE INDIANA10
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS11
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 188.1. "Infant", for purposes of12
IC 16-35-6, has the meaning set forth in IC 16-35-6-3.13

SECTION 4. IC 16-35-6 IS ADDED TO THE INDIANA CODE AS14
A NEW CHAPTER TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY15
1, 1998]: 16

Chapter 6. Infant Cribs17
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Sec. 1. As used in this chapter, "commercial crib dealer" means1
a person that:2

(1) is in the business of placing cribs in commerce, including3
remanufacturing, retrofitting, selling, or leasing cribs; or4
(2) by virtue of business or occupation holds itself out to the5
public as having knowledge about or skill concerning cribs,6
including the following persons:7

(A) A transient lodging facility with accommodations for8
overnight or temporary habitation, including a hotel,9
motel, motor court, lodge, or inn. 10
(B) A child care center (as defined in IC 12-7-2-28.4).11
(C) A child care home (as defined in IC 12-7-2-28.6).12
(D) A child care ministry (as defined in IC 12-7-2-28.8).13
(E) A class I child care home (as defined in IC 12-7-2-33.7).14
(F) A class II child care home (as defined in15
IC 12-7-2-33.8).16
(G) A child caring institution (as defined in IC 12-7-2-29).17
(H) A preschool child care program (as defined in18
IC 12-17-13-3).19

Sec. 2. As used in this chapter, "crib" means a bed or other20
means of containment designed to provide sleeping21
accommodations for an infant. The term includes a full-size baby22
crib (as defined in 16 CFR 1508.1) and a non-full-size baby crib (as23
defined in 16 CFR 1509.2(b)).24

Sec. 3. As used in this chapter, "infant" means an individual25
who is:26

(1) less than three (3) years of age; and27
(2) less than thirty-five (35) inches tall.28

Sec. 4. (a) At the time a crib that is not intended for use by an29
infant is placed in commerce, including remanufacturing,30
retrofitting, selling, or leasing, the commercial crib dealer must31
include a notice with the crib that the crib is not intended to be32
used by an infant and is dangerous for use by an infant.33

(b) A commercial crib dealer that meets the requirements of34
subsection (a) is exempt from:35

(1) liability resulting from the use of a crib by an infant; and36
(2) the prohibition imposed under section 5(a) of this chapter.37

Sec. 5. (a) Subject to section 4 of this chapter, a commercial crib38
dealer may not place in commerce, including remanufacturing,39
retrofitting, selling, or leasing a crib, a crib that is unsafe for use40
by an infant.41

(b) The following are presumed to be unsafe for use by an42
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infant:1
(1) A crib that does not comply with the following:2

(A) Standards for a full-size baby crib (as defined in 163
CFR 1508.1) contained in 16 CFR Part 1508.4
(B) Standards for a non-full-size baby crib (as defined in5
16 CFR 1509.2(b)) contained in 16 CFR Part 1509.6
(C) Standards contained in 16 CFR Part 1303.7
(D) American Society for Testing Materials Voluntary8
Standards F966-90.9
(E) American Society for Testing Materials Voluntary10
Standards F1169.88.11
(F) Regulations adopted by the federal government or the12
American Society for Testing Materials that amend or13
supplement the standards described in clauses (A) through14
(E).15

(2) A crib that has at least one (1) of the following16
characteristics:17

(A) Corner posts that extend more than one-sixteenth18
(1/16) of an inch.19
(B) Spaces between side slats more than two and20
three-eighths (2 3/8) inches.21
(C) A mattress support that can be easily dislodged from22
any point of the crib. A mattress support is presumed to be23
easily dislodged if a mattress segment cannot withstand at24
least twenty-five (25) pounds of upward force from25
underneath the crib.26
(D) Cut out designs on the end panels.27
(E) Rail height dimensions that do not conform with the28
following:29

(i) The height of the rail and end panel as measured from30
the top of the rail or panel in its lowest position to the top31
of the mattress support in its highest position is at least32
nine (9) inches.33
(ii) The height of the rail and end panel as measured34
from the top of the rail or panel in its highest position to35
the top of the mattress support in its lowest position is at36
least twenty-six (26) inches.37

(F) Any screws, bolts, or hardware that are loose and not38
secured.39
(G) Sharp edges, points, rough surfaces, or wood surfaces40
that are not smooth and free from splinters, splits, or41
cracks.42
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(H) The crib is a non-full-size baby crib (as defined in 161
CFR 1509.2(b)) with tears in mesh or fabric sides.2

Sec. 6. A person may seek an injunction against a commercial3
crib dealer that violates this chapter. In an action filed under this4
section a court may award reasonable attorney's fees and court5
costs to the prevailing party in the action.6

Sec. 7. A commercial crib dealer that knowingly, intentionally,7
or recklessly violates this chapter commits a Class B infraction. 8

Sec. 8. The remedies available under sections 6 and 7 of this9
chapter are in addition to any other remedies available under the10
law. 11

SECTION 5. [EFFECTIVE UPON PASSAGE] (a) IC 16-35-6, as12
added by this act, does not apply to the following:13

(1) A transient lodging facility with accommodations for14
overnight or temporary habitation, including a hotel, motel,15
motor court, lodge, or inn. 16
(2) A child care center (as defined in IC 12-7-2-28.4).17
(3) A child care home (as defined in IC 12-7-2-28.6).18
(4) A child care ministry (as defined in IC 12-7-2-28.8).19
(5) A class I child caring home (as defined in IC 12-7-2-33.7).20
(6) A class II child care home (as defined in IC 12-7-2-33.8).21
(7) A child care institution (as defined in IC 12-7-2-29).22
(8) A preschool child care program (as defined in23
IC 12-17-13-3).24

(b) The office of the secretary of family and social services shall25
do the following:26

(1) Make a good faith effort to mail a notice before July 1,27
1998, explaining the effect of IC 16-35-6 on the following:28

(A) Transient lodging facilities with accommodations for29
overnight or temporary habitation, including a hotel,30
motel, motor court, lodge, or inn. 31
(B) Child care centers (as defined in IC 12-7-2-28.4).32
(C) Child care homes (as defined in IC 12-7-2-28.6).33
(D) Child care ministries (as defined in IC 12-7-2-28.8).34
(E) Class I child caring homes (as defined in35
IC 12-7-2-33.7).36
(F) Class II child care homes (as defined in IC 12-7-2-33.8).37
(G) Child care institutions (as defined in IC 12-7-2-29).38
(H) Preschool child care programs (as defined in39
IC 12-17-13-3).40
(I) Thrift and used furniture stores and other stores and41
institutions that sell or use used cribs.42
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(2) Make a good faith effort to inform the following1
institutions that are created on or after July 1, 1998, of the2
impact of IC 16-35-6:3

(A) Child care centers (as defined in IC 12-7-2-28.4).4
(B) Child care homes (as defined in IC 12-7-2-28.6).5
(C) Child care ministries (as defined in IC 12-7-2-28.8).6
(D) Class I child caring homes (as defined in7
IC  12-7-2-33.7).8
(E) Class II child care homes (as defined in IC 12-7-2-33.8).9
(F) Child care institutions (as defined in IC 12-7-2-29).10
(G) Preschool child care programs (as defined in11
IC 12-17-13-3).12

(c) This SECTION expires January 1, 2001.13
SECTION 6. An emergency is declared for this act.14


