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Introduced Version

SENATE BILL No. 52
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 6-1.1-12-9.

Synopsis: Property tax deductions. Increases the adjusted gross income
and assessed value limits on the property tax deduction for individuals
who are at least 65 years of age. Increases the adjusted gross income limit
from $20,000 to $23,000. Increases the assessed value limit from $21,000
to $24,000. Makes conforming amendments to the version of the statute
that takes effect March 1, 2001, with the change of the definition of
assessed value from 33.3% of true tax value to 100% of true tax value.

Effective:  January 1, 1999; March 1, 2001.

Craycraft

January 6, 1998, read first time and referred to Committee on Finance.
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Introduced

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional provision
adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the word NEW will
appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new provision
to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 52

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-12-9, AS AMENDED BY P.L.48-1996,1
SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JANUARY 1, 1999]: Sec. 9. (a) An individual may obtain a deduction3
from the assessed value of the individual's real property, or mobile home4
which is not assessed as real property, if:5

(1) the individual is at least sixty-five (65) years of age on or before6
December 31 of the calendar year preceding the year in which the7
deduction is claimed;8
(2) the combined adjusted gross income (as defined in Section 62 of9
the Internal Revenue Code) of:10

(A) the individual and the individual's spouse; or11
(B) the individual and all other individuals with whom:12

(i) the individual shares ownership; or13
(ii) the individual is purchasing the property under a contract;14

as joint tenants or tenants in common;15
for the calendar year preceding the year in which the deduction is16
claimed did not exceed twenty twenty-three thousand dollars17
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($20,000) ($23,000);1
(3) the individual has owned the real property or mobile home for at2
least one (1) year before claiming the deduction; or the individual3
has been buying the real property under a contract that provides that4
the individual is to pay the property taxes on the real property or5
mobile home for at least one (1) year before claiming the deduction,6
and the contract or a memorandum of the contract is recorded in the7
county recorder's office;8
(4) the individual and any individuals covered by subdivision (2)(B)9
reside on the real property or in the mobile home;10
(5) the assessed value of the real property or mobile home does not11
exceed twenty-one twenty-four thousand dollars ($21,000);12
($24,000); and13
(6) the individual receives no other property tax deduction for the14
year in which the deduction is claimed, except the deductions15
provided by sections 1, 37, and 38 of this chapter.16

(b) Except as provided in subsection (h), in the case of real property,17
an individual's deduction under this section equals one thousand dollars18
($1,000).19

(c) Except as provided in subsection (h), in the case of a mobile home20
which is not assessed as real property, an individual's deduction under this21
section equals the lesser of:22

(1) one-half (1/2) of the assessed value of the mobile home; or23
(2) one thousand dollars ($1,000).24

(d) An individual may not be denied the deduction provided under this25
section because the individual is absent from the real property or a mobile26
home while in a nursing home or hospital.27

(e) For purposes of this section, if real property or a mobile home is28
owned by:29

(1) tenants by the entirety;30
(2) joint tenants; or31
(3) tenants in common;32

only one (1) deduction may be allowed. However, the age requirement is33
satisfied if any one (1) of the tenants is at least sixty-five (65) years of34
age.35

(f) A surviving spouse is entitled to the deduction provided by this36
section if:37
 (1) the surviving spouse is at least sixty (60) years of age on or38

before December 31 of the calendar year preceding the year in39
which the deduction is claimed;40
(2) the surviving spouse's deceased husband or wife was at least41
sixty-five (65) years of age at the time of a death;42
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(3) the surviving spouse has not remarried; and1
(4) the surviving spouse satisfies the requirements prescribed in2
subsection (a)(2) through (a)(6).3

(g) An individual who has sold real property to another person under4
a contract that provides that the contract buyer is to pay the property taxes5
on the real property may not claim the deduction provided under this6
section against that real property.7

(h) In the case of tenants covered by subsection (a)(2)(B), if all of the8
tenants are not at least sixty-five (65) years of age, the deduction allowed9
under this section shall be reduced by an amount equal to the deduction10
multiplied by a fraction. The numerator of the fraction is the number of11
tenants who are not at least sixty-five (65) years of age, and the12
denominator is the total number of tenants.13

SECTION 2. IC 6-1.1-12-9, AS AMENDED BY P.L.6-1997,14
SECTION 46, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE15
MARCH 1, 2001]: Sec. 9. (a) An individual may obtain a deduction from16
the assessed value of the individual's real property, or mobile home which17
is not assessed as real property, if:18

(1) the individual is at least sixty-five (65) years of age on or before19
December 31 of the calendar year preceding the year in which the20
deduction is claimed;21
(2) the combined adjusted gross income (as defined in Section 62 of22
the Internal Revenue Code) of:23

(A) the individual and the individual's spouse; or24
(B) the individual and all other individuals with whom:25

(i) the individual shares ownership; or26
(ii) the individual is purchasing the property under a contract;27

as joint tenants or tenants in common;28
for the calendar year preceding the year in which the deduction is29
claimed did not exceed twenty twenty-three thousand dollars30
($20,000); ($23,000);31
(3) the individual has owned the real property or mobile home for at32
least one (1) year before claiming the deduction; or the individual33
has been buying the real property under a contract that provides that34
the individual is to pay the property taxes on the real property or35
mobile home for at least one (1) year before claiming the deduction,36
and the contract or a memorandum of the contract is recorded in the37
county recorder's office;38
(4) the individual and any individuals covered by subdivision (2)(B)39
reside on the real property or in the mobile home;40
(5) the assessed value of the real property or mobile home does not41
exceed sixty-three seventy-two thousand dollars ($63,000);42
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($72,000); and1
(6) the individual receives no other property tax deduction for the2
year in which the deduction is claimed, except the deductions3
provided by sections 1, 37, and 38 of this chapter.4

(b) Except as provided in subsection (h), in the case of real property,5
an individual's deduction under this section equals three thousand dollars6
($3,000).7

(c) Except as provided in subsection (h), in the case of a mobile home8
which is not assessed as real property, an individual's deduction under this9
section equals the lesser of:10

(1) one-half (1/2) of the assessed value of the mobile home; or11
(2) three thousand dollars ($3,000).12

(d) An individual may not be denied the deduction provided under this13
section because the individual is absent from the real property or a mobile14
home while in a nursing home or hospital.15

(e) For purposes of this section, if real property or a mobile home is16
owned by:17

(1) tenants by the entirety;18
(2) joint tenants; or19
(3) tenants in common;20

only one (1) deduction may be allowed. However, the age requirement is21
satisfied if any one (1) of the tenants is at least sixty-five (65) years of22
age.23

(f) A surviving spouse is entitled to the deduction provided by this24
section if:25

(1) the surviving spouse is at least sixty (60) years of age on or26
before December 31 of the calendar year preceding the year in27
which the deduction is claimed;28
(2) the surviving spouse's deceased husband or wife was at least29
sixty-five (65) years of age at the time of a death;30
(3) the surviving spouse has not remarried; and31
(4) the surviving spouse satisfies the requirements prescribed in32
subsection (a)(2) through (a)(6).33

(g) An individual who has sold real property to another person under34
a contract that provides that the contract buyer is to pay the property taxes35
on the real property may not claim the deduction provided under this36
section against that real property.37

(h) In the case of tenants covered by subsection (a)(2)(B), if all of the38
tenants are not at least sixty-five (65) years of age, the deduction allowed39
under this section shall be reduced by an amount equal to the deduction40
multiplied by a fraction. The numerator of the fraction is the number of41
tenants who are not at least sixty-five (65) years of age, and the42
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denominator is the total number of tenants.1
SECTION 3. [EFFECTIVE JANUARY 1, 1999] (a) IC 6-1.1-12-9,2

as amended by SECTION 1 of this act, applies to property taxes first3
due and payable after December 31, 1998.4

(b) IC 6-1.1-12-9, as amended by SECTION 2 of this act, applies5
to property taxes first due and payable after December 31, 2001.6


