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_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 21-6.1-4-6.1.

Synopsis:  Military service credit. Provides service credit for members
of the Indiana state teachers' retirement fund (TRF) who retire after
June 30, 1998, and served in the Peace Corps or national guard during
or after completing a postsecondary teacher training program.

Effective:  July 1, 1998.
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PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the word
NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new
provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

SENATE BILL No. 31

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
education finance.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 21-6.1-4-6.1, AS AMENDED BY P.L.5-1997,1
SECTION 10, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 1998]: Sec. 6.1. (a) This subsection applies to members who3
retire before July 1, 1980. A member who had completed four (4) years4
of approved college teacher training before voluntary or involuntary5
induction into the military services is entitled to credit for that service6
as if the member had begun teaching before the induction. A member7
who serves in military service is considered a teacher and is entitled to8
the benefits of the fund if for or during the leave of absence the9
member pays into the fund the member's contributions. Time served by10
a member in military service for the duration of the hostilities or for the11
length of active service in the hostilities and the necessary12
demobilization time after the hostilities is not subject to the13
one-seventh rule specified in section 5 of this chapter.14

(b) This subsection applies to members who retire after June 30,15
1980. A member who had completed four (4) years of approved college16
teacher training before voluntary or involuntary induction into military17
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service is entitled to credit for the member's active military service as1
if the member had begun teaching before the induction. A member who2
serves in military service is considered a teacher and is entitled to the3
benefits of the fund if:4

(1) the member has an honorable discharge; and5
(2) except as provided in subsection (f), (h), the member returns6
to active teaching service within eighteen (18) months after the7
completion of active military service.8

The time served by a member in military service for the duration of the9
hostilities or for the length of active service in the hostilities and the10
necessary demobilization time after the hostilities is not subject to the11
one-seventh rule specified in section 5 of this chapter. However, not12
more than six (6) years of military service credit may be granted under13
this subsection. In order to be eligible for any military service credit14
under this subsection, a member must have at least ten (10) years of15
in-state service credit.16

(c) This subsection applies to members who retire after May 1,17
1989. A member who had begun but had not completed four (4) years18
of approved college teacher training before voluntary or involuntary19
induction into the military services is entitled to service credit in an20
amount equal to the duration of the member's active military service if21
the following conditions are met:22

(1) The member has an honorable discharge.23
(2) Except as provided in subsection (f), (h), the member returns24
to a four (4) year approved college teacher training program25
within eighteen (18) months after the completion of active26
military service and subsequently completes that program.27
(3) The member has at least ten (10) years of in-state service28
credit.29

(d) This subsection applies to members who retire after May 1,30
1991, and who are employed at state institutions of higher education.31
A member who had begun but had not completed baccalaureate or32
post-baccalaureate training before voluntary or involuntary induction33
into military service is entitled to the member's active military service34
credit for the member's active military service in an amount equal to35
the duration of the member's military service if the following36
conditions are met:37

(1) The member received an honorable discharge.38
(2) Except as provided in subsection (f), (h), the member returns39
to baccalaureate or post-baccalaureate training within eighteen40
(18) months after completion of active military service and41
subsequently completes that training.42
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(3) The member has at least ten (10) years of in-state service1
credit.2

(e) This subsection applies to members who retire after June 30,3
1998, and have at least ten (10) years of in-state service credit. A4
member is entitled to credit for the member's service in the Peace5
Corps or national guard, if the member served in the Peace Corps6
or national guard after beginning but before completing four (4)7
years of an approved postsecondary teacher training program.8
Except as provided in subsection (h), a member must:9

(1) return to a four (4) year approved postsecondary teacher10
training program within eighteen (18) months after leaving11
service in the Peace Corps or receiving an honorable12
discharge from the national guard; and13
(2) subsequently complete the postsecondary teacher training14
program.15

The member must pay into the fund the member's contributions16
for the period of service in the Peace Corps or national guard.17

(f) This subsection applies to members who retire after June 30,18
1998, and have at least ten (10) years of in-state service credit. A19
member is entitled to credit for the member's service in the Peace20
Corps or national guard, if the member served in the Peace Corps21
or national guard after completing four (4) years of an approved22
postsecondary teacher training program. Except as provided in23
subsection (h), a member must return to active teaching service24
within eighteen (18) months after leaving service in the Peace25
Corps or receiving an honorable discharge from the national26
guard. The member must pay into the fund the member's27
contributions for the period of service in the Peace Corps or28
national guard.29

(e) (g) The maximum amount of service credit that may be granted30
to a member who meets the conditions of subsection (c), or (d), (e), or31
(f) is six (6) years. However, for purposes of subsection (c), or (d), (e),32
or (f) the time served by the member in:33

(1) active military service for the length of active service in34
hostilities and necessary demobilization; or35
(2) the Peace Corps or national guard;36

is not subject to the one-seventh rule specified in section 5 of this37
chapter.38

(f) (h) The board shall extend the eighteen (18) month deadline39
contained in subsection (b)(2), (c)(2), or (d)(2), (e), or (f) if the board40
determines that an illness, an injury, or a disability related to the41
member's military service prevented the member from returning to42
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active teaching service or to a teacher training program within eighteen1
(18) months after the member's discharge from military service or the2
national guard or leave from service in the Peace Corps. However,3
the board may not extend the deadline beyond thirty (30) months after4
the member's discharge or leave.5

(g) (i) If a member retires, and the board subsequently determines6
that the member is entitled to additional service credit due to the7
extension of a deadline under subsection (f), (h), the board shall8
recompute the member's benefit. However, the additional service credit9
may be used only in the computation of benefits to be paid after the10
date of the board's determination, and the member is not entitled to a11
recomputation of benefits received before the date of the board's12
determination.13

(h) (j) Notwithstanding any provision of this section, a member is14
entitled to military service credit and benefits in the amount and to the15
extent required by the Uniformed Services Employment and16
Reemployment Rights Act (38 U.S.C. 4301 et seq.), including all later17
amendments.18


