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Reprinted

ENGROSSED
HOUSE BILL No. 1172

_____

DIGEST OF HB 1172 (Updated February 23, 1998 8:43 pm - DI 87)

Citations Affected: IC 5-2.

Synopsis: Law enforcement training. Allows the northwest Indiana law
enforcement training center to conduct the basic training of law
enforcement officers. Provides that before July 1, 2000,  the northwest
Indiana law enforcement training center may only provide basic
training to a law enforcement officer who is: (1) employed by a law
enforcement agency that is a member agency of the northwest Indiana
law enforcement training center; and (2) is unable to attend the law
enforcement academy because the academy does not have a space for
the officer in the next basic training class. Provides that the law
enforcement training board shall adopt minimum standards for training
schools administered by the northwest Indiana law enforcement
training center.

Effective:  July 1, 1998.

Stevenson, Villalpando, Alderman,
Fesko

(SENATE SPONSORS — LANDSKE, ROGERS, DEMPSEY, WOLF)

January 8, 1998,  read first time and referred to Committee on Public Safety.
January 26, 1998, reported — Do Pass.
January 29, 1998, read second time, ordered engrossed. Engrossed.
February 3, 1998, read third time, passed. Yeas 71, nays 28.

SENATE ACTION
February 9, 1998, read first time and referred to Committee on Public Policy.
February 19, 1998, reported favorably — Do Pass.
February 23, 1998, read second time, amended, ordered engrossed.
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Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE ENROLLED ACT No. 1172

AN ACT to amend the Indiana Code concerning  state and local administration.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-2-1-9, AS AMENDED BY P.L.2-1997,
SECTION 16, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
JULY 1, 1998]: Sec. 9. (a) The board shall adopt in accordance with
IC 4-22-2 all necessary rules to carry out the provisions of this chapter.
Such rules, which shall be adopted only after necessary and proper
investigation and inquiry by the board, shall include the establishment
of the following:

(1) Minimum standards of physical, educational, mental, and
moral fitness which shall govern the acceptance of any person for
training by any law enforcement training school or academy
meeting or exceeding the minimum standards established
pursuant to this chapter.
(2) Minimum standards for law enforcement training schools
administered by towns, cities, counties, the northwest Indiana
law enforcement training center, agencies, or departments of
the state.
(3) Minimum standards for courses of study, attendance
requirements, equipment, and facilities for approved town, city,
county, and state law enforcement officer, police reserve officer,
and conservation reserve officer training schools.
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(4) Minimum qualifications for instructors at approved law
enforcement training schools.
(5) Minimum basic training requirements which law enforcement
officers appointed to probationary terms shall complete before
being eligible for continued or permanent employment.
(6) Minimum basic training requirements which law enforcement
officers not appointed for probationary terms but appointed on
other than a permanent basis shall complete in order to be eligible
for continued employment or permanent appointment.
(7) Minimum basic training requirements which law enforcement
officers appointed on a permanent basis shall complete in order
to be eligible for continued employment.

(b) Except as provided in subsection (l), a law enforcement officer
appointed after July 5, 1972, and before July 1, 1993, may not enforce
the laws or ordinances of the state or any political subdivision unless
the officer has, within one (1) year from the date of appointment,
successfully completed the minimum basic training requirements
established under this chapter by the board. If a person fails to
successfully complete the basic training requirements within one (1)
year from the date of employment, the officer may not perform any of
the duties of a law enforcement officer involving control or direction
of members of the public or exercising the power of arrest until the
officer has successfully completed the training requirements. This
subsection does not apply to any law enforcement officer appointed
before July 6, 1972, or after June 30, 1993.

(c) Military leave or other authorized leave of absence from law
enforcement duty during the first year of employment after July 6,
1972, shall toll the running of the first year, which in such cases shall
be calculated by the aggregate of the time before and after the leave, for
the purposes of this chapter.

(d) Except as provided in subsections (e) and (l), a law enforcement
officer appointed to a law enforcement department or agency after June
30, 1993, may not:

(1) make an arrest;
(2) conduct a search or a seizure of a person or property; or
(3) carry a firearm;

unless the law enforcement officer successfully completes, at a board
certified law enforcement academy or at the northwest Indiana law
enforcement training center under section 15.2 of this chapter, the
basic training requirements established by the board under this chapter.

(e) Before a law enforcement officer appointed after June 30, 1993,
completes the basic training requirements, the law enforcement officer
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may exercise the police powers described in subsection (d) if the
officer successfully completes the pre-basic course established in
subsection (f). Successful completion of the pre-basic course authorizes
a law enforcement officer to exercise the police powers described in
subsection (d) for one (1) year after the date the law enforcement
officer is appointed.

(f) The board shall adopt rules under IC 4-22-2 to establish a
pre-basic course for the purpose of training:

(1) law enforcement officers;
(2) police reserve officers (as described in IC 36-8-3-20); and
(3) conservation reserve officers (as described in IC 14-9-8-27);

regarding the subjects of arrest, search and seizure, use of force, and
firearm qualification. The pre-basic course must be offered on a
periodic basis throughout the year at regional sites statewide. The
pre-basic course must consist of forty (40) hours of course work. The
board may prepare a pre-basic course on videotape that must be used
in conjunction with live instruction. The board shall provide the course
material, the instructors, and the facilities at the regional sites
throughout the state that are used for the pre-basic course. In addition,
the board may certify pre-basic courses that may be conducted by other
public or private training entities, including colleges and universities.

(g) The board shall adopt rules under IC 4-22-2 to establish a
mandatory inservice training program for police officers. After June 30,
1993, a law enforcement officer who has satisfactorily completed the
basic training and has been appointed to a law enforcement department
or agency on either a full-time or part-time basis is not eligible for
continued employment unless the officer satisfactorily completes a
minimum of sixteen (16) hours each year of inservice training in any
subject area included in the law enforcement academy's basic training
course or other job related subjects that are approved by the board as
determined by the law enforcement department's or agency's needs. In
addition, a certified academy staff may develop and make available
inservice training programs on a regional or local basis. The board may
approve courses offered by other public or private training entities,
including colleges and universities, as necessary in order to ensure the
availability of an adequate number of inservice training programs. The
board may waive an officer's inservice training requirements if the
board determines that the officer's reason for lacking the required
amount of inservice training hours is due to any of the following:

(1) An emergency situation.
(2) The unavailability of courses.

(h) The board shall also adopt rules establishing a town marshal
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basic training program, subject to the following:
(1) The program must require fewer hours of instruction and class
attendance and fewer courses of study than are required for the
mandated basic training program.
(2) Certain parts of the course materials may be studied by a
candidate at the candidate's home in order to fulfill requirements
of the program.
(3) Law enforcement officers successfully completing the
requirements of the program are eligible for appointment only in
towns employing the town marshal system (IC 36-5-7) and having
no more than one (1) marshal and two (2) deputies.
(4) The limitation imposed by subdivision (3) does not apply to an
officer who has successfully completed the mandated basic
training program.
(5) The time limitations imposed by subsections (b) and (c) for
completing the training are also applicable to the town marshal
basic training program.

(i) The board shall adopt rules under IC 4-22-2 to establish a police
chief executive training program. The program must include training
in the following areas:

(1) Liability.
(2) Media relations.
(3) Accounting and administration.
(4) Discipline.
(5) Department policy making.
(6) Firearm policies.
(7) Department programs.

(j) A police chief shall apply for admission to the police chief
executive training program within two (2) months of the date the police
chief initially takes office. A police chief must successfully complete
the police chief executive training program within six (6) months of the
date the police chief initially takes office. However, if space in the
program is not available at a time that will allow the police chief to
complete the program within six (6) months of the date the police chief
initially takes office, the police chief must successfully complete the
next available program that is offered to the police chief after the police
chief initially takes office.

(k) A police chief who fails to comply with subsection (j) may not
serve as the police chief until the police chief has completed the police
chief executive training program. For the purposes of this subsection
and subsection (j), "police chief" refers to:

(1) the police chief of any city; and
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(2) the police chief of any town having a metropolitan police
department.

A town marshal is not considered to be a police chief for these
purposes, but a town marshal may enroll in the police chief executive
training program.

(l) An investigator in the arson division of the office of the state fire
marshal appointed:

(1) before January 1, 1994, is not required; or
(2) after December 31, 1993, is required;

to comply with the basic training standards established under this
section.

SECTION 2. IC 5-2-1-15 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 15. (a) The facilities of the law
enforcement academy shall be available to any law enforcement agency
of the state, or any of its political subdivisions, subject to the rules of
the board.

(b) Any law enforcement agency of the state, or any of its political
subdivisions, or the northwest Indiana law enforcement training
center may conduct training:

(1) for the law enforcement agency of any political subdivision in
Indiana;
(2) in facilities other than those of the law enforcement academy;
and
(3) if the minimum standards established by the board are met or
exceeded.

(c) A law enforcement agency or the northwest Indiana law
enforcement training center conducting approved local training under
subsection (b) shall be entitled to a per capita allowance from the law
enforcement training fund to defray such portions of the cost of basic
training as shall be approved by the board. Such per capita allowance
shall be earmarked and expended only for law enforcement training.

(d) The facilities of the law enforcement academy shall be available
for the training of railroad police, prison and industrial plant guards,
college and university safety and security personnel, whether public or
private, and such other enforcement related groups as shall be approved
by the board, upon terms and conditions established by the board.
Railroad police and nongovernmental enforcement related groups
qualifying to use the facilities of the academy under the rules of the
board shall be required to reimburse the law enforcement training fund
for the cost of such training.

(e) The facilities of the law enforcement academy may be used for
the training of firefighting personnel where the subject matter of the
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training relates to duties which involve law enforcement related
conduct. Such training shall be conducted upon terms and conditions
established by the board. However, no volunteer firefighter is required
to attend training at the academy.

(f) The cost of the mandatory basic training conducted by the board
at the facilities of the law enforcement academy shall be paid out of the
law enforcement training fund, if the trainees have been previously
appointed and are on the payroll of a law enforcement department or
agency. All other training programs authorized by this chapter and
conducted at the law enforcement training academy, including the
mandatory basic training course when attended by trainees who have
been investigated and approved but not yet hired by a law enforcement
agency, are subject to fee schedules and charges for tuition, lodging,
meals, instructors, training materials, and any other items or services
established by the board.

SECTION 3. IC 5-2-1-15.2 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
1, 1998]: Sec. 15.2. (a) The northwest Indiana law enforcement
training center may provide basic training to a law enforcement
officer who is:

(1) employed by a law enforcement agency that is a member
agency of the northwest Indiana law enforcement training
center; and
(2) not accepted by the law enforcement academy for the next
basic training course because the academy does not have a
space for the officer in the next basic training course. 

(b) This section expires July 1, 2000.


