ENGROSSED
HOUSE BILL No. 1060

DIGEST OF HB 1060 (Updated February 19, 1998 11:25 am - DI 96)

Citations Affected: |IC 25-22.5.

Synopsis: Entitles an individual who has completed an informed
consent to medical treatment that includes any experimental or
nonconventional medical treatment if a licensed physician has
personally examined the individual and agreesto treat the individual.
Requires that, before providing such treatment, the physician must
determine that the treatment, when administered as directed, does not
pose an unreasonable and significant risk of danger to the individual
receiving thetreatment. Also requiresthe physician to provide specific
information to the individual and to receive the written informed
consent of theindividual or theindividual'slegal representative before
providing the treatment in a licensed hospital. Provides that the
governing board of the hospital must have specifically approved the
medical treatment. Provides that health insurers are not required to
provide coverage for the treatment. Provides that treatment given in
compliance with these requirements is not mal practice. Provides that
No person nor organization be required to provide an individual with
access to medical treatment not otherwise commercially available to
that individual.

Effective: July 1, 1998.

Burton, Crosby, Budak, Wilson

(SENATE SPONSORS — MILLER, HUME)

January 6, 1998, read first timeand referred to Committee on Insurance, Corporations and
Small Business.
January 29, 1998, amended, reported — Do Pass.
February 2, 1998, read second time, amended, ordered engrossed. )
February 3, 1998, engrossed. Read third time, made specidl order of businessfor 5:00 p.m.
Eeread sstgrlj rd time, recommitted to a Committee of One, amended, passed. Y eas 84, nays 13.
ngrossed.

SENATE ACTION
February 9, 1998, read first time and referred to Committee on Pensions and Labor
February 19, 1998, amended, reported favorably — Do Pass.
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Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthis styletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in thts styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypein theintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatutein this style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

HOUSE ENROLLED ACT No. 1060

AN ACT to amend the Indiana Code concerning professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1.1C 25-22.5-1-2, ASAMENDED BY HEA 1011-1998,
IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1,
1998]: Sec. 2. (@) This article, as it relates to the unlawful or
unauthorized practice of medicine or osteopathic medicine, does not
apply to any of the following:
(1) A student in training in a medical school approved by the
board, or while performing duties as an intern or aresident in a
hospital under the supervision of the hospita's staff or in a
program approved by the medical school.
(2) A person who renders service in case of emergency where no
fee or other consideration is contemplated, charged, or received.
(3) Commissioned medical officersor medical service officersof
the armed forces of the United States, the United States Public
Health Service, and medica officers of the United States
Department of Veterans Affairsin the discharge of their official
dutiesin Indiana.
(4) Anindividua who is not a licensee who resides in another
state or country and is authorized to practice medicine or
osteopathic medicinethere, whoiscalledinfor consultation by an
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individual licensed to practice medicine or osteopathic medicine
in Indiana.

(5) A person administering a domestic or family remedy to a
member of the person's family.

(6) A member of a church practicing the religious tenets of the
church if the member does not make a medical diagnosis,
prescribe or administer drugs or medicines, perform surgical or
physical operations, or assume the title of or profess to be a
physician.

(7) A school corporation and a school employee who acts under
|C 34-30-14 (or IC 34-4-16.5-3.5 before its repeal).

(8) A chiropractor practicing the chiropractor's profession under
IC 25-10 or to an employee of a chiropractor acting under the
directionand supervision of thechiropractor under |C 25-10-1-13.
(9) A denta hygienist practicing the dental hygienist's profession
under 1C 25-13.

(10) A dentist practicing the dentist's profession under |C 25-14.
(11) A hearing aid dealer practicing the hearing aid dealer's
profession under |C 25-20.

(12) A nurse practicing the nurse's profession under 1C 25-23.
However, a registered nurse may administer anesthesia if the
registered nurse acts under the direction of and in theimmediate
presence of aphysician and holds a certificate of completion of a
course in anesthesia approved by the American Association of
Nurse Anesthetists or a course approved by the board.

(13) An optometrist practicing the optometrist's profession under

IC 25-24.
(14) A pharmacist practicing the pharmacist's profession under
IC 25-26.

(15) A physical therapist practicing the physical therapist's
profession under IC 25-27.
(16) A podiatrist practicing the podiatrist's profession under

IC 25-29.
(17) A psychologist practicing the psychol ogi st's profession under
IC 25-33.

(18) A speech-language pathologist or audiologist practicing the
pathologist's or audiol ogist's profession under 1C 25-35.6.

(19) An employee of a physician or group of physicians who
performs an act, a duty, or afunction that is customarily within
the specific area of practice of the employing physician or group
of physicians, if the act, duty, or function is performed under the
direction and supervision of the employing physician or a
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physician of the employing group within whose area of practice
the act, duty, or function falls. An employee may not make a
diagnosis or prescribe a treatment and must report the results of
an examination of a patient conducted by the employee to the
employing physician or the physician of the employing group
under whose supervision the employee isworking. An employee
may not administer medication without the specific order of the
employing physician or a physician of the employing group.
Unless an employee is licensed or registered to independently
practice in a profession described in subdivisions (8) through
(17), nothing in this subsection grants the empl oyee independent
practitioner status or the authority to perform patient servicesin
an independent practice in a profession.
(20) A hospital licensed under IC 16-21 or 1C 12-25.
(21) A health care organization whose members, shareholders, or
partners are individuals, partnerships, corporations, facilities, or
institutions licensed or legally authorized by this state to provide
health care or professional services as.

(A) aphysician;

(B) apsychiatric hospital;

(C) ahospital;

(D) a health maintenance organization or limited service

health maintenance organization;

(E) ahealth facility;

(F) adentist;

(G) aregistered or licensed practical nurse;

(H) amidwife;

(I an optometrist;

(J) apodiatrist;

(K) achiropractor;

(L) aphysical therapist; or

(M) apsychologist.
(22) A physician assistant practicing the physician assistant's
profession under IC 25-27.5.
(23) A physician providing medical treatment under
IC 25-22.5-1-2.1.

(b) A person described in subsection (a)(8) through (a)(17) is not
excluded from the application of this article if:

(1) the person performs an act that an Indiana statute does not
authorize the person to perform; and
(2) theact qualifiesin wholeor in part asthe practice of medicine
or osteopathic medicine.
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(c) An employment or other contractual relationship between an
entity described in subsection (a)(20) through (a)(21) and a licensed
physician does not constitute the unlawful practice of medicine under
thisarticleif the entity does not direct or control independent medical
acts, decisions, or judgment of the licensed physician. However, if the
direction or control is done by the entity under IC 34-30-15 (or
IC 34-4-12.6 before its repedl), the entity is excluded from the
application of this article as it relates to the unlawful practice of
medicine or osteopathic medicine.

(d) Thissubsection doesnot apply to aprescription or drug order for
alegend drug that isfilled or refilled in apharmacy owned or operated
by ahospital licensed under IC 16-21. A physician licensed in Indiana
who permitsor authorizesapersontofill or refill aprescription or drug
order for alegend drug except asauthorizedin | C 16-42-19-11 through
IC 16-42-19-19 is subject to disciplinary action under IC 25-1-9. A
person who violates this subsection commits the unlawful practice of
medicine under this chapter.

(e) A person described in subsection (a)(7) shall not be authorized
to dispense contraceptives or birth control devices.

SECTION 2. IC 25-22.5-1-2.1 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 1998]: Sec. 2.1. (a) An individual who
consents under IC 34-18-12 may receive any experimental or
nonconventional medical treatment if:

(1) a licensed physician has personally examined the
individual and agrees to treat the individual;
(2) there is no reasonable basis to conclude that the medical
treatment, when administered as directed, poses an
unreasonable and significant risk of danger to the individual
receiving the medical treatment; and
(3) the physician has provided the individual with a written
statement and an oral explanation of the medical treatment
that the individual has acknowledged by the individual's
signature or the signature of the individual’'s legal
representative and that discloses the following:
(A) That the medical treatment is experimental or
nonconventional.
(B) That the drug or medical device has not been approved
by the United States Food and Drug Administration for
any indication.
(C) The material risks generally recognized by a
reasonably prudent physician of the medical treatment's
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side effects.

(b) If the medical treatment is provided on an inpatient or
outpatient basis at a hospital licensed under IC 16-21, then the
treatment must have been specifically preapproved by the
governing board of the hospital.

(c) The medical licensing board shall develop protocols for
medical treatments that are provided in a setting other than the
inpatient or outpatient hospital setting specified in subsection (b).
A physician who fails to comply with a protocol developed under
this subsection shall be subject to discipline by the medical
licensing board.

(d) This section does not require any person or organization to
provide an individual with access to a medical treatment not
otherwise commercially available to that individual.

(e) This section does not require:

(1) an insurer;
(2) a fraternal benefit society;
(3) a nonprofit corporation;
(4) a health maintenance organization (as defined in
IC 27-13-1-19);
(5) a preferred provider arrangement under IC 27-8-11; or
(6) a limited service health maintenance organization (as
defined in IC 27-13-34-4);
to provide coverage or make payment beyond the terms and
conditions of the contract for medical treatment authorized under
this section.
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