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Reprinted
February 19, 1998

ENGROSSED
SENATE BILL No. 4

_____

DIGEST OF SB 4 (Updated February 18, 1998 3:54 pm - DI 02)

Citations Affected: IC 8-2.1; IC 20-9.1.

Synopsis: School bus monitors. Changes from 21 years to 18 years the
minimum age for employment as a school bus monitor. Requires that
a school bus monitor must have the same physical characteristics that
are required of a school bus driver. Provides that a school corporation
or school bus operator may not employ an individual who is less than
21 years of age as a school bus monitor unless the school corporation
or school bus operator does not receive a sufficient number of qualified
applicants for employment as school bus monitors who are at least 21
years of age. Requires a school corporation or school bus operator to
maintain a record of applicants, their ages, and their qualifications to
show compliance. Provides that the state police department may adopt
rules to establish a certification program for third party inspection of
motor buses.

Effective:  July 1, 1998.

Simpson
(HOUSE SPONSORS — BALES, KRUZAN)

November 18, 1997, read first time and referred to Committee on Education.
January 15, 1998, reported favorably — Do Pass.
January 20, 1998, read second time, ordered engrossed. Engrossed.
January 22, 1998, read third time, passed. Yeas 48, nays 0.

HOUSE ACTION
January 29, 1998, read first time and referred to Committee on Education.
February 12, 1998, amended, reported — Do Pass.
February 18, 1998, read second time, amended, ordered engrossed.
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Reprinted
February 19, 1998

Second Regular Session 110th General Assembly (1998)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1997 General Assembly.

ENGROSSED
SENATE BILL No. 4

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
education.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 8-2.1-25-6, AS ADDED BY P.L.86-1997,1
SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 1998]: Sec. 6. (a) A motor bus has not been inspected and3
does not meet the safety standards of this chapter unless the motor4
carrier certifies to the state police department that the motor bus has:5

(1) been inspected by:6
(A) an employee of the motor carrier;7
(B) an employee of the department; or8
(C) an employee of a certified third party inspector; or9
(C) (D) another individual;10

who meets the requirements of 49 CFR 396.19, is certified by the11
Commercial Vehicle Safety Alliance, or is certified as a12
commercial motor vehicle technician by Automotive Service13
Excellence; and14
(2) met the inspection requirements of the federal motor carrier15
safety regulations and this chapter.16
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(b) If the department determines that a motor carrier is not capable1
of carrying out an inspection under subsection (a), the state police2
department may:3

(1) inspect a motor bus of the motor carrier; or4
(2) request a compliance review of the safety management of the5
motor carrier by the Federal Highway Administration, if the6
carrier is an interstate carrier, or the motor carrier division of the7
state police department, if the carrier is an intrastate carrier.8

(c) Before a motor bus that has been out of service due to safety9
violations may return to service, the state police department may10
require a motor carrier to present the bus for inspection if the safety11
violations were so severe as to call into question the maintenance12
capability of the carrier. Upon notification by the carrier to the state13
police department that the motor bus is ready to return to service, the14
state police department may inspect the bus not more than two (2)15
business days following the notification by the carrier. If the state16
police department does not inspect the bus within two (2) business days17
following the notification by the carrier, the carrier must have the bus18
inspected by:19

(1) an employee of the motor carrier;20
(2) an employee of the department; or21
(3) an employee of a certified third party inspector; or22
(3) (4) another individual;23

who meets the requirements of 49 CFR 396.19, is certified by the24
Commercial Vehicle Safety Alliance, or is certified as a commercial25
motor vehicle technician by Automotive Service Excellence.26

(d) If a motor bus is found in operation without correction of the27
safety violations that caused it to be placed out of service, the state28
police department shall immediately impound the bus and the state29
police department may request a compliance review of the safety30
management of the motor carrier by the Federal Highway31
Administration, if the carrier is an interstate carrier, or the motor carrier32
division of the state police department, if the carrier is an intrastate33
carrier.34

(e) A motor carrier must notify a contractor for the use of a motor35
bus for an organizational activity of the following:36

(1) That the carrier will provide a motor bus that has been37
inspected and meets federal safety inspection standards.38
(2) The method by which the motor bus was inspected, whether39
the method was self-inspection, state police department40
inspection, or third-party inspection.41
(3) That the contractor may call a toll free number to notify the42
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Indiana state police if the contractor has concerns about1
operational safety problems during the trip or has reason to2
believe that the motor bus is being operated in need of repair in3
violation of federal motor safety regulations.4

(f) The department must establish or maintain a toll free number5
that a contractor described under subsection (e) may call to notify the6
state police department about concerns regarding motor bus safety.7

SECTION 2. IC 8-2.1-25-8 IS ADDED TO THE INDIANA CODE8
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY9
1, 1998]: Sec. 8. The state police department may adopt rules under10
IC 4-22-2 to establish a certification program for third party11
inspection of motor buses.12

SECTION 3. IC 20-9.1-3-1, AS AMENDED BY P.L.155-1997,13
SECTION 5, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE14
JULY 1, 1998]: Sec. 1. (a) A person may not drive a school bus for the15
transportation of school children or be employed as a school bus16
monitor unless the person satisfies the following requirements:17

(1) Is of good moral character.18
(2) Does not use intoxicating liquor during school hours.19
(3) Does not use intoxicating liquor to excess at any time.20
(4) Is not addicted to any narcotic drug.21
(5) Is at least:22

(A) twenty-one (21) years of age for driving a school bus; or23
(B) eighteen (18) years of age for employment as a school24
bus monitor.25

(6) Holds a valid public passenger chauffeur's license or26
commercial driver's license issued by the state of Indiana or any27
other state. 28
(7) Possesses the following required physical characteristics:29

(A) Sufficient physical ability to drive a school bus.30
(B) Possession and full normal use of both hands, both arms,31
both feet, both legs, both eyes, and both ears.32
(C) Freedom from any communicable disease.33
(D) Freedom from any mental, nervous, organic, or functional34
disease which might impair the person's ability to properly35
operate a school bus. 36
(E) Visual acuity, with or without glasses, of at least 20/40 in37
each eye and a field of vision with 150 degree minimum and38
with depth perception of at least 80%.39

However, subdivisions subdivision (6) and (7) do does not apply to the40
employment of a school bus monitor.41

(b) This subsection applies to school bus monitors.42
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Notwithstanding subsection (a)(5)(B), a school corporation or1
school bus operator may not employ an individual who is less than2
twenty-one (21) years of age as a school bus monitor unless the3
school corporation or school bus operator does not receive a4
sufficient number of qualified applicants for employment as school5
bus monitors who are at least twenty-one (21) years of age. A6
school corporation or school bus operator shall maintain a record7
of applicants, their ages, and their qualifications to show8
compliance with this subsection.9
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COMMITTEE REPORT

Mr. President: The Senate Committee on Education, to which was
referred Senate Bill 4, has had the same under consideration and begs
leave to report the same back to the Senate with the recommendation
that said bill DO PASS.

(Reference is made to Senate Bill 4 as introduced.)

WEATHERWAX, Chairperson   

Committee Vote: Yeas 10, Nays 0.
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Education, to which was referred
Senate Bill 4, has had the same under consideration and begs leave to
report the same back to the House with the recommendation that said
bill be amended as follows:

Page 1, line 3, after "1." insert: "(a)".
Page 2, after line 12, begin a new paragraph and insert:
"(b) This subsection applies to school bus monitors.

Notwithstanding subsection (a)(5)(B), a school corporation or
school bus operator may not employ an individual who is less than
twenty-one (21) years of age as a school bus monitor unless the
school corporation or school bus operator does not receive a
sufficient number of qualified applicants for employment as school
bus monitors who are at least twenty-one (21) years of age. A
school corporation or school bus operator shall maintain a record
of applicants, their ages, and their qualifications to show
compliance with this subsection.".

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to Senate Bill 4 as printed January 16, 1998.)

ROBERTSON, Chair   

Committee Vote: yeas 12, nays 0.
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HOUSE MOTION

Mr. Speaker: I move that Engrossed Senate Bill 4 be amended to
read as follows:

Page 1, between the enacting clause and line 1, begin a new
paragraph and insert:

"SECTION 1. IC 8-2.1-25-6, AS ADDED BY P.L.86-1997,
SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
JULY 1, 1998]: Sec. 6. (a) A motor bus has not been inspected and
does not meet the safety standards of this chapter unless the motor
carrier certifies to the state police department that the motor bus has:

(1) been inspected by:
(A) an employee of the motor carrier;
(B) an employee of the department; or
(C) an employee of a certified third party inspector; or
(C) (D) another individual;

who meets the requirements of 49 CFR 396.19, is certified by the
Commercial Vehicle Safety Alliance, or is certified as a
commercial motor vehicle technician by Automotive Service
Excellence; and
(2) met the inspection requirements of the federal motor carrier
safety regulations and this chapter.

(b) If the department determines that a motor carrier is not capable
of carrying out an inspection under subsection (a), the state police
department may:

(1) inspect a motor bus of the motor carrier; or
(2) request a compliance review of the safety management of the
motor carrier by the Federal Highway Administration, if the
carrier is an interstate carrier, or the motor carrier division of the
state police department, if the carrier is an intrastate carrier.

(c) Before a motor bus that has been out of service due to safety
violations may return to service, the state police department may
require a motor carrier to present the bus for inspection if the safety
violations were so severe as to call into question the maintenance
capability of the carrier. Upon notification by the carrier to the state
police department that the motor bus is ready to return to service, the
state police department may inspect the bus not more than two (2)
business days following the notification by the carrier. If the state
police department does not inspect the bus within two (2) business days
following the notification by the carrier, the carrier must have the bus
inspected by:

(1) an employee of the motor carrier;
(2) an employee of the department; or
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(3) an employee of a certified third party inspector; or
(3) (4) another individual;

who meets the requirements of 49 CFR 396.19, is certified by the
Commercial Vehicle Safety Alliance, or is certified as a commercial
motor vehicle technician by Automotive Service Excellence.

(d) If a motor bus is found in operation without correction of the
safety violations that caused it to be placed out of service, the state
police department shall immediately impound the bus and the state
police department may request a compliance review of the safety
management of the motor carrier by the Federal Highway
Administration, if the carrier is an interstate carrier, or the motor carrier
division of the state police department, if the carrier is an intrastate
carrier.

(e) A motor carrier must notify a contractor for the use of a motor
bus for an organizational activity of the following:

(1) That the carrier will provide a motor bus that has been
inspected and meets federal safety inspection standards.
(2) The method by which the motor bus was inspected, whether
the method was self-inspection, state police department
inspection, or third-party inspection.
(3) That the contractor may call a toll free number to notify the
Indiana state police if the contractor has concerns about
operational safety problems during the trip or has reason to
believe that the motor bus is being operated in need of repair in
violation of federal motor safety regulations.

(f) The department must establish or maintain a toll free number
that a contractor described under subsection (e) may call to notify the
state police department about concerns regarding motor bus safety.

SECTION 2. IC 8-2.1-25-8 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
1, 1998]: Sec. 8. The state police department may adopt rules under
IC 4-22-2 to establish a certification program for third party
inspection of motor buses.".

Renumber all SECTIONS consecutively.

(Reference is to Engrossed Senate Bill 4 as printed February 13,
1998.)

PORTER   


