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TITLE 170 INDIANA UTILITY REGULATORY COMMISSION 
 

DIGEST 
Adds 170 IAC 7-8 to establish the Indiana lifeline assistance program.  Effective 30 days 

after filing with the Publisher. 
 
170 IAC 7-8 
 
 SECTION 1. 170 IAC 7-8 IS ADDED TO READ AS FOLLOWS: 
 
Rule 8. Rules Regarding Certain Practices and Procedures for Wireless Lifeline-
Only Eligible Telecommunications Carriers or ETCs. 
 
170 IAC 7-8-1 Policy and scope 
 Authority: IC 8-1-1-3; IC 8-1-2.6-13(d)(5); IC 8-1-2.6-13 
 Affected: IC 8-1-2.6-13(c)(5) 
 

Sec. 1. (a) The purpose of this rule is to: 
(1) establish standards for marketing and distribution of lifeline wireless phones; 
(2) add additional safeguards to ensure wireless ETCs are performing due diligence 

in lifeline eligibility determinations and disclosures when marketing the lifeline 
program from temporary structures or locations; and  

(3) ensure ETCs and their representatives are identifying themselves and their 
products to prospective customers, and safeguarding customer information 
appropriately. 

 (b) This rule applies only to wireless lifeline-only ETCs that offer lifeline services in 
Indiana from locations other than bricks-and-mortar retail establishments owned or 
managed by the wireless lifeline-only ETCs.  
 
 
170 IAC 7-8-2 Definitions 
 Authority: IC 8-1-1-3; IC 8-1-2.6-13 
 Affected: IC 8-1-2.6-13(c)(5) 
 

Sec. 2. The following definitions apply throughout this rule: 
 
(1)  “Eligible telecommunications carrier” or “ETC” means a communications 

service provider that is designated as an eligible telecommunications carrier by the 
commission under 47 CFR 54.201 and IC 8-1-2.6-13(c)(5). 

(2) “Commission” means the Indiana utility regulatory commission. 
(3) “FCC” means the Federal Communications Commission. 
(4) “Federal lifeline program” means the local retail service wireless offering  of an 

ETC that is subsidized by the federal universal service fund, as described in 47 CFR 
54.401(a). 

(5) “Lifeline eligibility determination” means the ETC’s process of obtaining and 
reviewing certifications from prospective customers: 
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(A) demonstrating qualification for the lifeline program; and  
(B) ensuring that the customer understands the nature and requirements of 

the program pursuant to the federal lifeline rules.    
(6) “Participant” means a customer who applies for and is eligible for the federal 

lifeline program.  
 (7) “Prospective participant” means an individual inquiring or applying for the 

federal lifeline program.  
(8) “Temporary structures or locations” means:  

(A) tents, buses, vans, booths or other non-permanent structures intended to 
be at a locations for a limited time period of less than one year, that can be removed 
or transported and used in another location; or 

(B) locations that are not owned or leased by the wireless lifeline-only ETC, 
unless the location is operated by a bricks-and-mortar retail establishment and the 
marketing takes place indoors. 
(9) “Wireless lifeline-only ETC” means an entity that has been designated by the 

commission as a wireless ETC for the sole purpose of offering services under the federal 
lifeline program through the distribution of wireless mobile devices to participants in 
Indiana. 
 
 
170 IAC 7-8-3 Lifeline Agents 
 Authority: IC 8-1-1-3; IC 8-1-2.6-13 
 Affected: IC 8-1-2.6-13(c)(5) 
 

Sec. 3. A wireless lifeline-only ETC shall perform a criminal background check on 
each employee or independent agent who interacts with participants or prospective 
participants on the wireless lifeline-only ETC’s behalf.  A document evidencing the 
criminal background check shall be maintained by the wireless lifeline-only ETC for a 
period of two years.  

 
i-wireless Comment:  The proposed rule lacks a pass/fail criteria and we seek guidance on 
what an acceptable standard would be perceived by the PUC.   
 
Additionally, we seek guidance from the PUC on an acceptable storage and redundancy 
protocol in order to best protect such sensitive and personally identifiable information. 
 
 
170 IAC 7-8-4 Temporary Structures and/or Locations 
 Authority: IC 8-1-1-3; IC 8-1-2.6-13 
 Affected: IC 8-1-2.6-13 
 

Sec. 4. Enrollment of prospective participants in the federal lifeline program by a 
wireless lifeline-only ETC from a temporary structure or location is prohibited unless the 
following conditions are met: 
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(a) There are at least two banners identifying the name of the wireless 
lifeline- only ETC, in print that is readable from at least thirty (30) feet 
away. 
 

i-wireless Comment:  This is not a requirement of the FCC’s rules for advertising.  
Compliance with the FCC’s advertising rules was included as part of the mandatory 
biennial audit.  Results of i-wireless’ biennial audit are available to the Indiana PUC for 
review.   
 
Spatial limitations of some enrollment locations, such as food pantries, job fairs, shelters or 
church ministry-related events are often conducted in areas with limited real estate, 
prohibiting the visibility of banners from the suggested 30 feet.   
 

(b) The banners are at least three (3) foot by five (5) foot in size and the 
identification of the wireless lifeline-only ETC takes up at least fifty (50) 
percent of the banner. 

 
i-wireless Comment:  This is not a requirement of the FCC’s rules for advertising.   
 
Creating a separate set of rules for branding materials in Indiana places an unnecessary 
burden of expense and complexity on the ETC that is fully compliant with the FCC’s 
advertising rules. 
 

(c) All agents of employers must wear a shirt that has the name of the 
wireless lifeline-only ETC permanently affixed to the shirt. 

 
i-wireless Comment:  This is not a requirement of the FCC’s rules for advertising. 
 
All representatives of i-wireless are provided with a branded lanyard and apparel, but this 
rule is unenforceable.  It does not account for circumstances beyond the ETC’s control, 
such as, if a representative is cold and puts a jacket on over a branded t-shirt or is hot and 
removes a branded sweatshirt.  It is implausible that an ETC could be in violation of such 
requirement. 
 

(d) The available terms, conditions and rates for the federal lifeline program 
product(s) must be prominently posted at the location where the 
marketing is taking place. 

 
i-wireless Comment:  Available rate plan options and Terms and Conditions of Service are 
available to the consumer. 
 

(e) The wireless lifeline-only ETC must have written permission, available 
on-site, from either the owner of the property where the marketing is 
taking place or from the individual or entity responsible for the property. 
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i-wireless Comment:  All property owners have a wide set of rights available to them 
afforded by local, state and federal law and we work with owners to ensure their consent, 
but prior written approval is not a requirement for two parties to demonstrate an 
agreement. 
 
Additionally, it is important to note that while verbal permission may be granted to an 
ETC to set-up an enrollment location by a store manager or clerk, the owner of a property 
is not always present on-site to provide written permission. 
 

(f) The wireless lifeline-only ETC must have all required city and county 
licenses necessary for selling a service at that location. 

 
i-wireless Comment:  If city and county licensing are required in order to set-up an 
enrollment location, we comply with the requirement. 
 

(g) All marketing conducted or services provided by the wireless lifeline-only 
ETC must be provided in a manner that does not create a traffic hazard. 

 
i-wireless Comment:  This is a common sense practice to ensure the safety and well being of 
prospective participants, representatives of the ETC and the general public.  
 

(h) The temporary structure must have the name of the wireless lifeline-only 
ETC permanently affixed on the outside of the temporary structure, in 
letters that are at least eighteen (18) inches in height; 

 
i-wireless Comment:  This is not a requirement of the FCC’s advertising rules and would 
pose and additional cost burden on ETC’s to produce a separate set of point-of-sale 
materials and display merchandising to satisfy this branding requirement. 
 

(i) The wireless lifeline-only ETC must provide the commission a list of 
locations by email where mobile marketing is taking place, including the 
date, time and location, at least two weeks prior to the marketing from 
temporary structures. ; 

 
i-wireless Comment:  Mobile marketing is a practice employed by all major 
telecommunications companies.  Isolating wireless Lifeline-only ETCs to provide advance 
notice is an unreasonable competitive burden.  
 
Enrollment locations are not always known two weeks in advance.  FCC advertising and 
outreach requirements require an ETC to “publicize the availability of Lifeline service in a 
manner designed to reach those likely to qualify for the service.”  ETCs may often be asked 
to set-up an enrollment location on short notice at locations (i.e. local job fairs, senior 
citizen expos) that are designed to attract low-income consumers that are likely to qualify 
for Lifeline service and rely on the advertising efforts of others to drive consumer traffic to 
the event. 
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Additionally, unpredictable events, such as severe weather (hurricanes, floods, tornadoes)  
can cause significant damage to areas, creating an immediate need for ETCs to provide 
Lifeline enrollment opportunities in the community. 
 

(j) Any wireless handset provided by the wireless lifeline-only ETC in 
conjunction with the federal lifeline program must clearly and 
permanently identify the wireless lifeline-only ETC. 

 
i-wireless Comment:  This is not a requirement of the FCC’s rules for advertising.   
 
Handsets provided to Lifeline eligible consumers are not funded by the Federal Lifeline 
Assistance program.  Phone model may vary based on inventory availability and is at the 
discretion of the ETC. 
 
Customized branding is expensive.  A handset equipment manufacturer will only 
accommodate permanent branding of a mobile phone when a substantial inventory 
purchase is placed, a threshold by which many ETCs don’t satisfy.   
 
Such permanent branding requirements are not applicable to traditional wireless services 
providers (AT&T, Verizon, Sprint or T-Mobile), and are explicitly counter to the expressed 
sentiment of FCC Commissioner Mignon Clyburn that a Lifeline phone should be 
indistinguishable from a non-Lifeline phone. 
 

(k) Lifeline eligibility determinations must be conducted before the customer 
is enrolled in the federal lifeline program and provided with a lifeline 
phone. The participant or prospective participant must be given adequate 
time to review the lifeline certification form, which shall be signed and 
initialed by the participant or prospective participant. 

 
i-wireless Comment:  In today’s digital economy, consumers understand that clicking a 
box, using a digital stylus, or clicking an “I ACCEPT” button are legally valid and binding.  
For this reason, requiring a heightened standard beyond what is required by the E-SIGN 
Act is unnecessary.  Doing so would impose upon low-income consumers, requiring them to 
comply with additional regulatory requirements that don’t apply to other Americans. 
 
  
170 IAC 7-8-5 Process for checking accurate subscriber address 
 Authority: IC 8-1-1-3; IC 8-1-2.6-13 
 Affected:  IC 8-1-2.6-13(c)(5) 
 

Sec. 5. In addition to adherence to federal lifeline program rules, when using an 
online public records database to verify the address of the prospective participant and the 
online public records database returns an error code, or signal that the address is vacant, 
non-existent or otherwise non-conforming, the wireless lifeline-only ETC must obtain a 
document verifying the address. Appropriate documentation may include a utility bill, a 
driver’s license, credit card bill, other government identification, or federal postal service 
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verification of the address. The wireless lifeline-only ETC must retain such documentation 
for a period of two years. 

 
i-wireless Comment:  Formal adoption of this rule mirrors a process that i-wireless already 
has in place. 
 


