IN.gov - Skip Navigation

Note: This message is displayed if (1) your browser is not standards-compliant or (2) you have you disabled CSS. Read our Policies for more information.

Indiana Department of Administration

IDOA > Indiana Government Center > Greening the Government > Greening Initiatives > Green Building Projects > Indiana War Memorial Indiana War Memorial

Energy-Efficient Lighting Retrofit Project

The State Facility Energy Efficiency (SFEE) Pilot Initiative was begun by the Indiana Department of Commerce's Energy Policy Division in 1996 to demonstrate the savings possible from investments in energy efficiency at state facilities. The Initiative offered $1 million in zero-interest loans to fund cost-effective energy efficient capital improvements. (Cost-effective was initially defined as having a simple payback of five years or less.) The energy cost savings would then be used to repay the loans so that these monies could be used to fund additional projects.

The role of the Energy Policy Division in SFEE was as an efficiency advocate/facilitator trying to raise energy consciousness and provide assistance where needed to get those responsible for the facilities (Indiana Department of Administration's Division of Public Works and the various agencies) to integrate energy efficiency into their building renovation projects. It had been estimated that over $4 million could be saved in energy costs by retrofitting state facilities. Other benefits include a more comfortable working environment and pollution prevention.

An interagency agreement was signed in April, 1996 between the Energy Policy Division, the Indiana War Memorial Commission and the Indiana Budget Agency. The agreement was subsequently amended in November, 1997 to change the energy payback for improvements from 5 to 10 years. Based on audit reports by Circle Design Group and the Public Works Division, a Transfer of Funds agreement was executed in May, 1998 which would transfer $51,249.00 to the Indiana War Memorial for energy improvements as part of a multi-year renovation of the facility.

Energy improvements included replacement of 76 exterior 1000w mercury vapor fixtures with 36 1000w metal halide fixtures, as well as an interior lighting retrofit. The exterior of the War Memorial is now eight times brighter than it was, using half as much energy and fewer lamps. The total lighting retrofit, based on the initial estimated cost and estimated cost savings, is expected to pay for itself in energy savings in less than 7 years.