

### **AGENDA**

# Stepping On Leader Training – Nasser Simulation Center at St. Vincent Day One – September 16<sup>th</sup>, 2019

0.00 0.15	1
8:00 – 8:15	Welcome and Housekeeping
8:15 – 8:45	Group Introductions and Training Expectations
8:45 – 9:00	Review Workshop Agenda and Objectives/parking lot
9:00 – 9:20	Background / Research / Key Elements and Fidelity
9:20 - 9:35	Facilitation vs. Classroom Style Teaching in Stepping On
9:35 – 9:45	BREAK 10 minutes
9:45 – 10:15	Causes & Consequences of Falls / Balance
10:15 – 10:45	Introduction to the Stepping On Manual and Stepping On Toolkit
10:45 – 11:15	Overview of the Program – Stepping On Week By Week
11:15 – 11:45	Leading Stepping On and Time Management / Participants / Co-leader as Time Keeper
11:45 – 12:00	Display
12:00 – 12:30	LUNCH – 30 Minutes
12:30 – 1:45	Immersion Process: Strength & Balance Role Play – Learning the Exercises
1:45 – 2:00	Working With Technology / Session Objectives Review
2:00 – 2:30	Immersion Process: Brainstorming and The Balance Sheet Exercise
2:30 – 2:45	BREAK 15 minutes
2:45 – 3:00	Self-Efficacy: Building Confidence / Community Safety
3:00 - 3:30	Applying the Decision-Making Framework: The Preventive Framework
3:30 – 4:30	Homework / Overview of Day 1 / Practice Facilitation #1 Assignments (Vitamin D difference between IOM and NOF)



### **AGENDA**

# Stepping On Leader Training – Nasser Simulation Center at St. Vincent Day Two – September 17<sup>th</sup>, 2019

8:00 – 8:30	Welcome and Homework Follow-up
8:30 – 9:00	Immersion Process: Exercise Practice / Getting up from the floor
9:00 – 9:45	Home Hazards and Adult Learning Activity
9:45 – 10:00	The Use of Story Telling in Stepping On
10:00 – 10:30	Working With Groups
10:30 – 10:45	BREAK 15 minutes
10:45 – 11:15	Managing Challenging Personalities
11:15 – 12:00	Finding and Preparing Guest Experts
12:00 – 12:30	LUNCH – 30 Minutes
12:30 – 1:00	Immersion Process: Guest Expert Facilitation Practice #1
1:00-2:00	Immersion Process: Practicing Facilitating A Stepping On Segment #1 -Session 5
2:00 – 2:15	Debrief/Feedback from Practice Facilitation #1
2:15 – 2:30	BREAK 15 minutes
2:30 – 3:00	Falls Quiz in Large Group
3:00 – 4:00	Immersion Process: Using the Preventive Framework with a Falls Story
4:00 – 4:30	Practice Facilitation #2 Assignments / Homework and Review



### **AGENDA**

# Stepping On Leader Training – Nasser Simulation Center at St. Vincent Day Three – September $18^{th}$ , 2019

8:00 – 8:15	Welcome and Questions
8:15 – 8:45	DVD: Stepping On and Community Safety
8:45 – 9:05	Home Visit and Booster Session
9:00 – 9:20	Key Elements Quiz Individually
9:20 – 9:35	Review Key Elements Quiz
9:35 – 10:35	Exercise Review and Exercise Group Activity
10:35 – 10:45	BREAK 10 minutes
10:45-12:00	Immersion Process: Practice Facilitation #2
12:00 – 12:30	LUNCH – 30 Minutes
12:30 – 12:45	Practicing Facilitation #2 Debrief
12:30 – 1:00	Working as a Team / What is a Peer Leader?
1:00 – 2:15	Marketing and Recruitment/ Resources and Getting Started / Connecting to Your Community
2:15 – 3:15	Immersion Process: Using the Preventive Framework with a Falls Strategy
3:15 – 3:30	Brainstorm: How to Make Stepping On Fun!
3:30 – 3:45	Review Training Expectations / Final Thoughts
3:45	Adjourn/ Certificates & Training Evaluation