
 
 
 
 
 
 
TOPIC: First Steps (90-day) Transition Meetings and Local Education Agency (LEA or public 
school system) Case Conference Committee Meetings 
 
RELEVENT SECTIONS OF THE MANUAL: Transition, Section 11 
 
AUDIENCE: Early Intervention Service Providers 
                    Ongoing Service Coordinator 
                    System Point Of Entry 
 
ISSUE FOR CLARIFICATION: It has been determined that there is a need to identify the roles of 
First Steps providers and Service Coordinators at the First Steps transition meetings and the 
public school district’s Case Conference Committee (CCC) meetings. In addition, the Bureau of 
Child Development will clarify how providers and Service Coordinators may be reimbursed for 
these meetings. 
 
CLARIFICATION: The IFSP must include the steps taken to support the transition of the child 
and family into, within, and from the First Steps early intervention system. For the purpose of this 
issue clarification, we will focus on activities to ensure a smooth transition of a child and family to 
services provided by the local public school system under Part B of the Individuals with 
Disabilities Education Act (IDEA). However, the Bureau of Child Development recognizes that it is 
essential to provide families with opportunities to explore a variety of transition options as a child 
approaches his or her third birthday. 
 

The Transition Meeting 
The purpose of the transition meeting is to discuss future service options and matters related to 
the child’s transition as a child approaches his or her third birthday. During this meeting, a written 
plan for transition is developed, outlining the steps that the family, current early intervention team, 
Early Childhood Special Education staff and/or other community service providers will follow in 
order to ensure a seamless and smooth transition from First Steps. The 90-day Transition 
meeting is convened and facilitated by the First Steps Service Coordinator. First Steps providers 
are encouraged to attend in order to contribute to the child’s plan for transition.   
 
The role of Service Coordinators and Providers at the transition meeting: 
� Actively participate in the development of the transition plan 
� Discuss family priorities and concerns with regards to transition expectations 
� Provide present levels of development and be prepared to share the most recent quarterly 

report to the LEA representative, with parental consent 
� Make recommendations to help achieve transition outcomes stated by the family 
� Be knowledgeable of local resources 
 
The written plan must include: (1) desired outcomes (2) identified service providers (3) an outline 
regarding transfer of information (4) timelines with dates of anticipated conclusion of early 
intervention services and commencement of subsequent activities (5) with concurrence of the 
family, a statement of the family’s priorities, concerns, and resources related to transition 
expectations. 
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In order to actively participate in the Transition meeting it is critical that all individuals are aware of 
the program requirements and guidelines of potential placement options.  Although IDEA 
authorizes programs for children with disabilities in Part B and Early Intervention Programs for 
Infants and Toddlers with disabilities in Part C, there are significant differences in the two 
programs.    
 
It is important that as teams discuss the transition needs and expectations of the family, they 
realistically identify the resources or programs that may be able to help.  
 
Billing for the transition meeting: 
 
First Steps providers and Service Coordinators may be reimbursed for the face-to-face time spent 
at a transition meeting (convened between 90 and 180 days prior to the child’s third 
birthday) under IFSP development and will not exceed 2.5 hours per meeting or 7.5 hours per 
IFSP year. Meeting minutes and other appropriate documentation must support all billing. 
 
 

The Case Conference Committee Meeting 
The Case Conference Committee (CCC) meeting is convened after an initial educational 
evaluation is conducted.  The initial educational evaluation must be conducted and the CCC 
meeting must be convened within sixty (60) instructional days of the date certified personnel 
receive written parental consent.  Children who transition from Part C to Part B have a 3rd 
birthday timeline according to federal and state statute.  By the date of the third birthday of the 
child who may be eligible for early childhood special education, the public school district must 
complete the evaluation, convene the CCC meeting to determine eligibility, develop an 
Individualized Education Program (IEP) and implement the IEP.  
 
The CCC is a group of persons described in the Indiana State Board of Education, Special 
Education Rules, Title 511 Article 7, Rules 17-31.  The CCC participants in 511IAC 7-27-3 include 
parents and public agency personnel, and additional individuals, as appropriate.   The CCC 
participants are responsible for reviewing evaluation data and determining a child’s eligibility for 
special education and related services; developing the IEP; determining the appropriate special 
education services, related services, placement, and the setting(s) services will be provided; and 
determining other matters that are assigned by federal law to an IEP team or to a CCC by state 
law.  At the discretion of the parent or the school (with parent consent), other individuals who 
have knowledge or special expertise of the child may participate in the CCC meeting.  The party 
who invites the individual to participate makes the determination of the knowledge and special 
expertise.   
 
The role of Service Coordinators and Providers at Case Conference Committee meetings: 
 
� To provide present levels of development including specific concerns/priorities 
� To provide a positive approach to the transition process and system differences 
� To assist with the development of the IEP if the child is eligible under Part B 
� Provide support to parents during the meeting 
 
IDEA legislation guiding special education for children, ages 3 through 21 is designed to ensure 
that all children with disabilities have an appropriate education available to them that emphasizes 
special education and related services designed to meet their unique needs.  In a CCC meeting, 
service coordinators and providers may have information to share about how the effects of the 
child’s disability may influence, interfere with, or prevent the child’s educational progress, safety, 
or ability to function in the anticipated instructional environment.  Types of services included 
under “early intervention” services in Part C and “special education and related services” under 
Part B are different. For example, physical therapy (PT) and occupational therapy (OT) may be 
provided as a primary service option, depending on the needs of the child and family.  In an early 
intervention program’s family-centered context, services can take a global approach, looking at 
whole-life, restorative, and developmental issues.  In the school system, however, the PT and OT 
are identified in federal and state regulations as related services that may only be provided if the 



therapies enable the child to benefit from special education and they directly impact educational 
progress.  Therapy needs for medical reasons or for ability to function in any aspects of daily 
living are not provided by schools. It is easy to see how parents may develop a perception that 
maintaining a particular amount or type of therapy is the key component in a child’s development.  
Parents need a clear distinction between early intervention services that may be developmental 
or habilitative in nature and related services that are supplemental to the child’s instructional 
program and are required for the child to benefit from special education. The discussion of 
differences will need to be addressed with the family during the transition process.  It is important 
that differences in program requirements be shared in a positive and informative way. 
 
Billing for the Case Conference Committee Meeting: 
 
Service Coordinators who attend the Case Conference Committee meeting (called IEP meeting 
in IDEA) may be reimbursed a “contact”. The CCC meeting must be held prior to the child’s third 
birthday in order for Service Coordinators to bill for this activity and must be supported by a face- 
to-face summary sheet signed by the parent. 
 
Direct service providers, at the request of the family, may attend the CCC meeting in lieu of a 
final treatment session with the child. The CCC meeting must be held prior to the child’s third 
birthday in order for providers to be reimbursed for this activity. An additional meeting 
authorization will not be created for this activity. Therefore, the time reimbursed for attendance at 
the CCC meeting will not exceed the duration of a treatment session as authorized on the existing 
IFSP and must be supported by obtaining the parent’s signature on a face-to-face summary 
sheet. 
 
 
Please retain this Clarification in your Implementation/Practice Manual in the designated Section. If you have questions 
about this document, please contact your First Steps County Consultant. 


