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May 25, 2023 
 
Margie Rice    VIA EMAIL: margiekrice@gmail.com 
 
Re:  Informal opinion 23-INF-9; Committees, administrative functions, and 
caucuses 
 
Dear Ms. Rice: 
 
This informal opinion is in response to the inquiry you submitted on March 31, 2023.  

Specifically, you requested an informal opinion on three topics arising under the Open 

Door Law: (1) committees; (2) administrative function meetings; and (3) the caucus 

exception.  

BACKGROUND 

The three hypothetical questions you presented are as follows: 

1. If a committee comprised of more than two County staff members meet with 

the purpose of making a recommendation to the County Commissioners or 

County Council about a matter that will be on the Commissioners’ or 

Council's agenda, is that committee of staff members considered a governing 

body and do they have to meet in public and provide advance notice? Does 

the answer depend upon if the committee was formed on its own or if it was 

formed at the request of or with the knowledge of the Commissioners or 

Council or its presiding officer?  

 

2. Can you explain the administrative exception that is provided for County 

Commissioners? Does that exception allow meetings to be held at any 

date/time, outside of the public realm or does it only affect how notice is to 

be provided? Are administrative meetings still required to be open to the 

public? Can one annual notice be provided at the beginning of the year that 

allows the Commissioners to meet at any date/time they wish and at any 

location for that year? 

 
 

3. Does the caucus exception give various elected officials or members of a 

council, commission, governing body, or public agency and who are of the 

same political party the freedom to meet and discuss the topics that will come 



 

 

2 

 

 

STATE OF INDIANA 
PUBLIC ACCESS COUNSELOR 

LUKE H. BRITT 

ERIC J. HOLCOMB, Governor Indiana Government Center South 
402 West Washington Street, Room W470 

Indianapolis, Indiana 46204-2745 
Telephone: (317)234-0906 

Fax: (317)233-3091 
Toll Free:1-800-228-6013 
Email: pac@in.gov/opac 

Website: www.IN.gov/pac 

before them in their official capacity, under the guise of “political strategy?” 

If the topics discussed in a caucus are those which will, eventually, be voted 

upon or considered in their official roles does that transform the caucus into 

a meeting? Does a caucus require that it be called by the political party or can 

the caucus be called by the members of a council, commission, governing 

body, or public agency? Do the officers of the political party need to be 

present or can the members of the party meet alone, without party 

leadership? I am familiar with the opinion that was issued to the City of 

Bloomington Common Council regarding the caucus exception, but my 

questions remain.  

 

4. Also, will your answers change at all, depending upon whether the 

communication of those involved is via phone, text, email and not in person?  

 
 

ANALYSIS 

1. Open Door Law 

The Open Door Law (“ODL”) requires the governing body of a public agency to conduct 

and take official action openly, unless otherwise expressly provided by statute, so the 

people may be fully informed. See Ind. Code § 5-14- 1.5-1. As a result, the ODL requires 

all meetings of the governing bodies of public agencies to be open at all times to allow 

members of the public to observe and record the proceedings. See Ind. Code § 5-14-1.5-

3(a).  

2. Committees 

First, you seek clarification on the committee issue as it applies to staffers. In Indiana State 

Bd. of Health v. Journal Gazette Co., 608 N.E.2d 989 (Ind. Ct.App.1993), “The Legislature 

never indeed [the Open Door Law] to apply to gatherings of agency employees 

conducting the ‘internal staff operations of public agencies.’”  

If the committee is rostered solely by county employees, the position of this office is 

consistent with this holding. This is true regardless of how the committee is created. 

Nonetheless, agencies should be mindful that if outside members are appointed to the 

committee (other public officials, community members, etc.), this analysis could change.  
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3. Administrative functions 

Your next question involves administrative functions, an admittedly tricky area of the 

law to definitively pin down. The legislature gives some latitude to town and county 

executives to hold administrative function meetings without having to give the full 48-

hours-notice. They are defined as: 

“Administrative functions” means only routine activities that are reasonably 

related to the everyday internal management of the county or town, including 

conferring with, receiving information from, and making recommendations to 

staff members and other county or town officials or employees. 

“Administrative functions” does not include: 

(A) taking final action on public business; 

(B) the exercise of legislative powers; or 

(C) awarding of or entering into contracts, or any other action creating an 

obligation or otherwise binding the county or town. 

Ind. Code § 5-14-1.5-5. Because county executives are three-member boards 

unlike mayors, town managers, or township trustees, the legislature carved out an 

exception to the general notice provisions of the ODL to address internal, 

operational matters. All other requirements of the ODL apply: the gathering must 

be open to the public and the meeting should be memorialized in minutes or 

memoranda. Administrative function meetings are only appropriate as need and 

no annual notice is required.1  

4. Caucus exception 

Your third question seek clarification on the ODL’s caucus exception. Much ink 

has been spilled by this office untangling the jurisprudence regarding caucuses, 

but the biggest takeaway is this: there should be a clear, bright line between 

discussions of political business and public business.  

Political business is appropriate for a caucus while public business is not. While 

the Indiana General Assembly tends to blur the lines between the two during 

legislative sessions, they are unquestionably among the political leaders of the two 

 
1 Annual notices are appropriate for regular commissioner meetings. See Ind. Code § 5-14-1.5-5(c). This 
does not apply to executive sessions.  
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state parties. Nearly everything they consider has broad, sweeping political impact 

statewide. Local government is a completely different animal.  

This office recommends caucusing only when county or state leaders call an official caucus 

to address or celebrate purely political matters (e.g., state-called conferences, local club 

meetings, Lincoln Day dinners, etc.). Local governing bodies unilaterally and insularly 

calling their own caucuses as an end-around to the ODL will not be tolerated by this 

office. For a more recent analysis, see Opinion of the Public Access Counselor 23-FC-12 

(2023).  

In short, if a board does meet in caucus, business should be discussed through the 

following filters: does this initiative fit within the vision of our political party; is an action 

consistent with the ideals of our political platform; or will a project or act further our 

political aspirations as candidates?  

 
5. Method of communication 

 
Your final question asks whether the analysis of this office would shift based upon the 

method of communication. In short, the answer is no. Public business is public business 

regardless of the medium used to communicate. If done simultaneously as a majority, the 

communication could rise to the level of a public meeting. Technology should not be used 

as an end-around to the ODL.  

 

Please do not hesitate to contact me with any other questions.  

 
Sincerely, 
 

 
Luke H. Britt 
Public Access Counselor 
www.in.gov/pac  


