
      
 
 
 
 
 
 
 
 

April 21, 2008 
 
Edward Sipes 
8261 West 100 North 
Farmland, Indiana 47340 
 

Re: Formal Complaint 08-FC-88; Alleged Violation of the Open Door Law by the 
Muncie Parks Board 

 
Dear Mr. Sipes: 
 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Muncie Parks 
and Recreation Board (“Board”) violated the Open Door Law (“ODL”) (Ind. Code 5-14-1.5) by 
failing to provide proper notice for a meeting and by failing to produce information about the 
meeting when you requested it.  It is my opinion the Board violated the ODL if it conducted a 
meeting of the governing body without proper notice.  It is my opinion the Board did not violated 
the APRA or ODL by denying you access to records since you did not specifically request access 
to records. 

 
BACKGROUND 

 
In your complaint you allege that the Board changed the time of its March 18, 2008 

public meeting without providing notice of the change in time.  You further allege that on March 
25 you requested information regarding the meeting, whether written, recorded, or verbal.  You 
allege you were denied access to any information regarding the meeting.  You requested priority 
status but did not allege any of the reasons for priority status listed in 62 IAC 1-1-3, so priority 
status was not granted.       

 
The Board responded to your complaint by letter dated April 11 from City Attorney 

Frank Gilkison.  The Board contends that notice of the change in meeting time, from 4:15p.m. to 
4:30p.m., was provided at the February 19 meeting and was reflected in the minutes of that 
meeting.  Further, the Board contends that notice of the meeting, with the correct time, was 
provided to the Muncie Star Press on March 11.  The Board indicates you should have learned 
the meeting time was moved to 4:30p.m. if you were there at 4:15p.m., as the person staffing the 
reception desk could have informed you of the change if you had inquired about the meeting.   

 



Regarding your request for a copy of the minutes of the meeting, the Board contends that 
an unknown caller telephoned the office to inquire about the minutes.  But the Board contends it 
does not know whether you were that caller.  Mr. Gilkison indicates he sent you a letter dated 
April 2 asking you to submit your request with your name so the minutes could be provided to 
you, but you did not respond to the letter.  The Board provided a copy of the minutes to you on 
April 11.   

 
ANALYSIS 

 
It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted and 

taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people may be 
fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of 
the governing bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of permitting 
members of the public to observe and record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a).   

 
Public notice of the date, time, and place of any meetings, executive sessions, or of any 

rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least forty-eight hours (excluding 
Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting.  I.C. § 5-14-1.5-5(a).  In addition to 
providing notice to any news media who by January 1 of the year have requested notice, the 
agency must post notice at the principal office of the agency or, if there is no office, at the 
building where the meeting will be held.  I.C. § 5-14-1.5-5(b). 

 
Here you allege the Board conducted a meeting without proper notice.  The Board 

contends that notice of the changed meeting time for the March 18 meeting was sent to the 
newspaper on March 11 and was reflect in the minutes of the Board’s February 19 meeting.  
Further, the Board contends that if you arrived at the meeting location at 4:15p.m., when the 
meeting was originally scheduled, you should have been able to learn that the meeting was to be 
held at 4:30p.m.  While the Board complied with the notice provision related to the news media, 
the ODL provides an additional notice requirement.  The ODL does not place the onus on the 
person who would attend a meeting to learn when the meeting will be held.  Instead, the ODL 
requires the agency to post notice at the principal office of the agency or at the meeting location 
if there is no office.  I.C. § 5-14-1.5-5(b).  If the Board did not provide this notice, the Board has 
violated the notice provision of the ODL.         

 
Regarding your request for information related to the March 18 meeting, the ODL 

requires an agency to keep memoranda of its meetings and to make the memoranda available at a 
reasonable time after the meeting.  I.C. § 5-14-1.5-4.  The ODL does not require a governing 
body to keep minutes, but if the Board does keep minutes, those would be disclosable pursuant to 
the Access to Public Records Act (“APRA”)(Ind. Code 5-14-3).  Here, the Board contends you 
did not request access to the records.  Instead, the Board contends you might have been the 
anonymous caller who inquired about the minutes of the meeting.  In my opinion, you cannot 
have been denied access to the minutes or memoranda unless you specifically requested access to 
those records, as required by I.C. § 5-14-3-3(a).  If you simply inquired whether the minutes 
were finished, it is my opinion that was not a request for access to records as contemplated by 
the APRA.  I cannot find the Board violated the ODL or APRA on this issue.   
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CONCLUSION 
 

For the foregoing reasons, it is my opinion the Board violated the ODL if it conducted a 
meeting of the governing body without proper notice.  It is my opinion the Board did not violate 
the APRA or ODL by denying you access to records since you did not specifically request access 
to records.      

       
Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
cc: Superintendent Doug Zook, Muncie Parks and Recreation Board 
 State Representative Dennis Tyler 
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