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Building or Fire Safety Law Interpreted
675 IAC 16-1.4, 2012 Indiana Plumbing Code, Section 420.3

Issue
Whether toilet seats in individual R-1 hotel/motel guest bathrooms are required to be open-front in design as
designated by code for use in public toilet rooms.

Interpretation of the State Building Commissioner
Toilet seats in individual R-1 hotel/motel guest bathrooms are not required to be of open-front design.

Rationale

2012 IPC Section 420.3 states that the seats of water closets provided for "public or employee facilities" shall be
of open-front design. No other statement about seat design is provided, so we may presume that seats provided
in locations other than "public or employee facilities" may be of other designs. Since the bathrooms of individual
hotel and motel rooms are clearly not intended to be "employee facilities," the code's provided definition of
"public" becomes critical in determining the proper design requirement for these locations. That definition is
provided here in its entirety:

PUBLIC OR PUBLIC UTILIZATION. In the classification of plumbing fixtures, "public” applies to fixtures in
general toilet rooms of schools, gymnasiums, hotels, airports, bus and railroad stations, public buildings,
bars, public comfort stations, office buildings, stadiums, stores, restaurants and other installations where a
number of fixtures are installed so that their utilization is similarly unrestricted.

The definition above includes the "general toilet rooms" of hotels and motels, among other specifically listed use
types. It also adds a final characteristic common to uses considered "public" — where the number of fixtures
contributes to the unrestricted use of the facility. In other words, in addition to the intended "general" users, any
facility wlhere more than one user of the type of fixture can be accommodated at a single time is also considered
"public.”

Individual guest room bathrooms do not meet either of these criteria — they are not intended for use as "general
toilet rooms" in hotels and motels, nor is their utilization unrestricted by virtue of the presence of multiple fixtures
available for simultaneous use at a single point in time. Therefore, they are not considered "public" and their seats
are exempt from the open-front design requirement of public fixtures stated in IPC Section 420.3.

 This is also consistent with our prior "public/private” toilet room interpretation, #CEB-2019-06-2012 IPC-202
[20190410-IR-675190199NRA].
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